"Een restaurantbezoek is een ervaring, en uit eten gaan hoort elke keer een beleving te zijn. Omdat het een beleving is blijven restaurateurs niet alleen veranderen, maar ook vernieuwen. Dat zijn chefs aan hun stand verplicht." Die vernieuwing was terug te zien in de top drie van 2025. Gisteravond werd de gastronomische wereld flink opgeschud tijdens de glamoureuze uitreiking van de Lekker500 Awards met een nieuwe nummer één, Brut172.
Nieuwkomers
Lekker500 stuurde haar rapporteurs en inspecteurs opnieuw door het uitdijende Nederlandse horeca-landschap. Ook dit jaar blijkt weer dat niet alle toppers in de Randstad zitten. Twee daarvan komen namelijk uit Overijssel: de befaamde De Librije op plek twee en De Groene Lantaarn als nieuwkomer op plek drie. De lijst met 500 culinaire eetgelegenheden bevat maar liefst 62 nieuwe adressen - het hoogste aantal nieuwkomers sinds 2019! En hoewel we ze natuurlijk het liefst álle 500 willen uitproberen, duiken we eerst in de nieuwe top drie.
Brut172, Reijmerstok
'Verbinden in eten en liefde' is wat chef-kok Hans van Wolde voorstaat en hij voegt daad bij woord. Aanschuiven bij Brut172 is een gastronomisch feestje van begin tot eind. Alles klopt in de unieke entourage in het Zuid-Limburgse Reijmerstok, waar een voltallig team klaarstaat om de gasten culinair in volledige extase te brengen. Hans wordt omschreven als een tikkie ondeugende en geheel eigen koers varende chef. Hij staat te trappelen om zijn briljante vakmanschap door te geven aan de nieuwe generatie chefs en daar worden al mooie plannen voor gesmeed.
De Librije, Zwolle
Maanden van tevoren reserveren is voor een bezoekje aan het culinaire mekka De Librije van Jonnie en Thérèse Boer wel vereist. Eenmaal binnen word je overrompeld door een opperste gastvrijheid die geen enkel moment verzaakt. Hier wordt de hogere kookkunst tot in de finesses uitgevoerd en niets, maar dan ook niets aan het toeval overgelaten. Chef Nelson Tanate is geïnaugureerd SVH Meesterkok en kookt met Jonnie en het team de sterren van de hemel en heeft perfectionisme tot zijn handelsmerk gemaakt.
De groene lantaarn, Staphorst
In het statige pand aan de Gemeenteweg in Staphorst word je verrast door een prettige laagdrempeligheid, die maakt dat je eigenlijk nooit meer weg wilt. Cindy Borger heeft het vak van gastvrouw zo goed als uitgevonden en weet je vanaf het eerste moment in alle facetten te beroeren. Tel daarbij op de excellente keuken van Jarno Eggen, die de pure smaak van ingrediënten naar een bijna onaards hoog niveau weet te tillen. En dat alles in een vrolijke ambiance waar skateboards (hobby van Jarno) de muren versieren, schatergelach de ruimte vult en onbekommerd genieten met een grote G geschreven wordt.
Glamoureuze avond
In een sfeervolle zaal, omgeven door een ambiance van luxe en elegantie met kaviaar, oesters, verfijnde amuses en champagne, werden de beste chefs en hun teams geëerd voor hun overheerlijke bijdrage aan culinair Nederland. Met een top drie die niets minder dan perfectie levert, kunnen we alleen maar uitkijken naar nóg meer gastronomische hoogtepunten. Maar niet voordat we een bezoekje aan de nieuwkomers hebben gebracht!
- Lekker500
- Saskia Rietveld