Prinses Laurentien is aanwezig geweest bij de ceremonie ter ere van de voltooiing van de nieuwe Omotemonbashi brug van Dejima in Nagasaki. Huh?
Oké, even een wat achtergrondinformatie. Van 1641 tot 1859 was op het eiland Dejima de Nederlandse handelspost gevestigd. Dejima is van groot historisch belang voor Japan, vanwege de kennisuitwisseling met de Nederlanders.
Hiermee bleven ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de westerse wetenschap, waaronder geneeskunde, astronomie, wiskunde, natuur- en scheikunde, biologie, farmacologie, geografie, landmeetkunde en krijgskunde. En omdat Laurentien nu eenmaal de prinses der Letteren is, moest er uiteraard worden gelezen. Heerlijke schooljufblik, hier!
Het kunstmatige eilandje met een oppervlakte van twee voetbalvelden lag in de baai van Nagasaki, maar is door landaanwinning ingekapseld in de stedelijke bebouwing van de stad. In 1922 is het eiland geregistreerd als nationaal erfgoed. En vermoedelijk geldt dat ook voor de geisha's assorti die zich hadden verzameld.
Sinds 1998 wordt de handelspost herbouwd zoals die er uit zag aan het begin van de 19e eeuw. Jaarlijks bezoeken zo’n 500.000 bezoekers het eiland. De Omotemonbashi brug was de brug die het eiland Dejima verbond met het vasteland van Nagasaki. Door de nationale isolatie van Japan was deze brug daarmee ook de enige verbinding tussen Japan en de Westerse wereld van de 17e tot de 19e eeuw.
Het komt niet zo vaak voor dat prinses Laurentien in het buitenland zo'n vrij stevig werkbezoek aflegt, maar het smaakte naar meer: ze was ontspannen, goed op de hoogte en haar eigen aardse, aardige deftige zelf. Hier zie je drie royals (links prins Fumihito, rechts zijn vrouw prinses Kiko) met drie scharen én een lint, in een scène die Laurentiens schoonpapa prins Claus zou hebben omschreven als een sterk staaltje core business.
Laurentien bezocht gisteren al het Fukuoka-2 monument in Nagasaki. Dat is opgericht in september 2015 ter herinnering aan de slachtoffers van krijgsgevangenkamp Fukuoka-2. Hieronder bevonden zich ook 41 Nederlandse krijgsgevangenen. De prinses was best een beetje geëmotioneerd door het bezoek.
Vervolgens bezocht ze bij de Goshinji Tempel de Hollandsche Begraafplaats, waar vanaf 1654 overleden stafleden van de handelspost op Dejima werden begraven. Geen idee wat hier met het royal kapsel gebeurde, maar er ís een reden dat royals gek zijn op hoeden met stevige hoedenspelden.
De volgende dag had de prinses de hoedentip ter harte genomen. Laurentien trok op met prinses Kiko, schoondochter van de keizer en getrouwd met prins Fumihito, de tweede zoon van de keizer. Kiko heeft in de royal hiërarchie ongeveer dezelfde status als prinses Laurentien in Nederland.
Kiko was na haar schoonmoeder keizerin Michiko het tweede burgermeisje dat in de keizerlijke familie trouwde. Ze groeide op in Amerika en Wenen en spreekt vloeiend Engels en Duits, wat zo'n bezoek aanzienlijk vergemakkelijkt.
In het Nagasaki Hypocenter Park legde prinses Laurentien bloemen bij het monument dat het hypocentrum van de atoombomexplosie in Nagasaki markeert. Vervolgens bezocht ze het Nagasaki Atomic Bomb Museum.
In de avond woonde de prinsessen - Laurentien in een Missoni in haar favoriete kleur: groen - een concert bij van het Koninklijk Concertgebouw Orkest in Brick Hall, Nagasaki. Dit concert was georganiseerd ter gelegenheid van de voltooiing van de eerdergenoemde Omotemonbashi brug van Dejima.
Foto's © Robin Utrecht / ANP, kleding ID van Modekoningin Maxima