Glamour met een knipoog

Hans wint Heel Holland Bakt met een royal wedding cake

“Nu mag ik het van de daken schreeuwen. Eindelijk.”

Hans wint Heel Holland Bakt met een royal wedding cake

De 22-jarige Hans Spitsbaard heeft de finale van het programma Heel Holland Bakt gewonnen. Hij wist de jury te overtuigen met zijn royal wedding cake gemaakt van maar liefst drie lagen.

Meesterbakker

“Nu mag ik het van de daken schreeuwen. Eindelijk,” vertelt de Heel Holland Bakt winnaar. Hans was constant in zijn baksels en won vele malen de titel ‘Meesterbakker van de week’. Toch had hij het niet verwacht en al helemaal niet na zijn licht kritische commentaar op zijn spektakelstuk.

Smaakt naar meer

Hans hoopt nog meer te kunnen leren van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven. “Ik wil echt het vak gaan leren, ik zie mijn toekomst in de patisserie” zegt Hans. Hij doet nu een opleiding Technische Bedrijfskunde waar hij momenteel bezig is met zijn tweede jaar. Hans zegt zijn opleiding af te willen maken om een zekere basis achter de hand te hebben maar ziet een bakcarrière meer voor zich. Hij is hier al druk mee bezig, zo heeft hij al een bedrijfje opgericht om workshops te kunnen geven en is hij druk bezig met het schrijven van zijn eerste bakboek.

Als een voorproefje wat hij onder anderen al maakt, hebben wij een receptje voor je uitgezocht van Hans zijn website: citroen tartelettes.

Recept

Deze tartelettes zijn een variatie op de klassieke Tarte Au Citron Meringuée; een heerlijke frisse citroentaart. "Ik maak deze gebakjes vaak voor verjaardagen. Ze zijn snel gemaakt en heel doeltreffend! De frisse citroencrème is echt waanzinnig in combinatie met de zoete meringue!"

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 180 g patentbloem
  • 4 g zout
  • 80 g poedersuiker
  • 30 g amandelmeel
  • 110 g boter
  • 30 g ei (ongeveer ½ ei)

Voor de vulling:

  • 2 blaadjes gelatine
  • 100 g citroensap
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 150 g boter

Voor het schuim:

  • 100 g eiwit (ongeveer 3 eieren)
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 50 ml water
  • Verder nodig
  • 6 tarteletteringen van ongeveer 8 cm doorsnede
  • Suikerthermometer
  • Blindbakvulling (of een pak droge bonen/erwten)
  • Keukenbrander (eventueel)

Bereiding

Week de gelatine minstens 5 minuten in koud water

Meng voor het deeg alle droge ingrediënten met elkaar en kneed hier vervolgens de boter met je vingertoppen door.

Voeg het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg.

Verpak het deeg ik vershoudfolie en laat het minimaal een uur in de koeling rusten.

Breng de citroensap met de suiker aan de kook en sla ondertussen twee eieren los in een kom.

Voeg het citroensap al roerende toe aan de eieren, zodra het kookt.

Giet het mengsel terug in de pan en verwarm het geheel op middelhoog vuur tot 85 graden. Blijf ondertussen continu roeren.

Giet de citroencrème in een kom en voeg de twee blaadjes gelatine toe. Roer goed door en laat het mengsel een paar minuten afkoelen.

Voeg ten slotte de boter in stukjes toe. Blijf roeren tot alle boter is gesmolten.

Giet het mengsel uit op een plaatje en dek het af met vershoudfolie. Laat de crème afkoelen in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden

Vet de ringen in en rol het deeg uit tot 3 mm dikte. Bekleed de ringen met het deeg en prik in de bodem van de tartelettes gaatjes met een vork. Bak de bodempjes af in ongeveer 15 min.

Klop de citroencrème even door en zet deze opzij.

Splits 3 eieren en doe het eiwit in een vetvrije mengkom van je keukenmachine.

Breng voor de 235 gram van de suiker, met 50 ml water aan de kook. Begin met het kloppen van het eiwit, zodra de suikersiroop ongeveer 110 °C is. Voeg zodra het eiwit stevig is de resterende 15 gram suiker toe. Blijf het eiwit rustig doorkloppen.

Haal de pan van het vuur zodra de suikersiroop 121 °C is. Wacht tot de siroop is gestopt met borrelen en giet deze dan al kloppend bij het eiwitschuim. Klop het geheel in ongeveer 10 minuten koud en doe de meringue in een spuitzak.

Vul de tartelettes met citroencrème en strijk ze glad. Werk de tartelettes af met meringue (spuit bijvoorbeeld rozetten of doppen op).

Gebruik eventueel een brander om de meringue een lichtbruine kleur te geven. 

Beeld: Hansbakt.nl
 

De Beste Thuisbakker van Nederland 2017!!! ?Double tap is feliciteren! ❤️ Lees het interview met Hans via de link in bio #HHB

A post shared by Heel Holland Bakt (@heelhollandbakt) on

BRON: HEELHOLLANDBAKT, BEELD: INSTAGRAM, HANSBAKT, ANP