De week van de Oranjes: dít gebeurde er in Portugal

Colourblocking met de driekleur? Geen probleem, koningin Máxima leefde zich weer fashionable uit.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren deze week drie dagen op staatsbezoek in Portugal. Het werd een zonnig staatsbezoek, waarvan we de highlights hier nog even voor je  samenvatten.

Maandag

De koning en de koningin arriveerden maandagavond al in Lissabon met een privéjet, een enorme Taminiau Tor aan een ketting en een gevolg van veertien koppen. Hierin bevonden zich onder andere mevrouw Crince le Roy-Van Munster van Heuven, hofdame van Máxima en jonkheer mr. H.D.N. Quarles van Ufford, plaatsvervangend Directeur-Generaal Rijksvoorlichtingsdienst. Opdat Portugal besefte dat we niet van de straat zijn en zo. Niet meegeteld bij het gevolg, maar wel mee waren Máxima's kamenier Jolanda ten Brinke en haar kapster Martina (die hier nog even vrij had).

Dinsdag

Er werd op de eerste dag na de ceremoniële agendapunten in een trammetje door achterstandswijken gereden. De koning leek het niet erg te vinden even te kunnen gaan zitten. 

's Avonds werd er tijdens het staatsbanket een vorkje geprikt met de president in een wonderschone groene Taminiau met een hoog broccoligehalte.

Hare Majesteit deed even voor hoe je een lastige orde combineert met teer kant (hij zit zekerheidshalve deels op de jurk genaaid).

Woensdag

Op dag 2 van het staatsbezoek leverden de Oranjes even een Rembrandt af en bezochten koning Willem-Alexander en koningin Maxima een bezoek aan het Champalimaud Centre for the Unknown.

Er werd leuk geposeerd bij de Taag, wat zonder 72 fotografen en 17 cameraploegen vast romantischer was geweest.

Máxima droeg een koraalroze Elie Saab en héél veel accessoires, met een parelsnoer, oorhangers met koraal en een enorme corsage in heur haar, plus ook nog een clutch, handschoenen en haar gebruikelijk lading persoonlijke bling. Vogue goeroe Diana Vreeland draaide zich vast om in haar graf met de van haar bekende woorden: 'Voor u het pand verlaat, altijd één accessoire afdoen.'

© Monarchy Press Europe

Voor de contraprestatie droeg Máxima een liefdesbaby tussen de nationale driekleur, Batman's zondagse cape, een sleep en een knipoog naar haar eerdere succesjes met postzakken. Kortom, iets waar alleen Hare Majesteit mee wegkomt. En hoe. Loved it!

Donderdag 

Op de derde en laatste dag van het staatsbezoek gingen koning Willem-Alexander en koningin Máxima kijken bij OGMA, een aeronautisch bedrijf. Hare Majesteit zag eruit alsof ze geen vliegtuig nodig had om op te stijgen in een combinatie van Natan met een rok waarvan de veren een feestje vierden in de wind.

Qua hoofdtooi gokken we op een knipoog naar een Portugees oorlogsschip, het kleurde allemaal beeldig poederig bij elkaar.

Het paleis van Sintra vond Hare Majesteit wel een kiekje waard, want ze moet zelf ook nog een paleis inrichten, tenslotte. In onze fantasie heeft ze een Pinterest bord voor haar inspiratiemomentjes,#HuisTenBosch

En intussen…

… werd prins Constantijn woensdag nog 48 jaar – van harte!

Vrijdag

Na drie dagen op locatie te zijn geweest besloot Willem-Alexander 's ochtends thuis te werken. Op de Eikenhorst ontving hij 's morgens Khadija Arib, de voorzitter van de Tweede Kamer, over de afronding van de informatiefase rond een nieuw kabinet.

Ook Ankie Broekers-Knol (voorzitter Eerste Kamer)…

…en Piet-Hein Donner, vice-president van de Raad van State,  kwamen langs om het staatshoofd bij te praten.

© Jeroen van der Meyde / RVD 

In de middag vertrok de koning alsnog naar Paleis Noordeinde, voor de Uitblinkerslunch. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvingen Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie in kunst en cultuur, media en journalistiek, wetenschap, sport en bedrijfsleven. Onder hen onder andere fotograaf Rineke Dijkstra, Lee Towers en Eva Jinek.

Daarna had de koning nóg een agendapunt: een gesprek met de demissionair premier en huidig formateur over het kabinet Rutte III. Dat zal vermoedelijk op 26 oktober op het bordes staan met de koning. 

Zaterdag

Prinses Beatrix was in Roelofarendsveen druk met het lichten van de vang – de rem – om de opgeknapte Googermolen weer in gebruik te stellen.

© PPE Agency / Nieboer

De prinses – is ze niet heerlijk vrolijk? – kreeg daarbij enige hulp van molenaar Jos van der Donk, die al 35 jaar op deze molen 'zit', maar ze wist zelf uit ervaring ook hoe ze de wieken weer draaiend moest krijgen. Beatrix is beschermvrouw van De Hollandsche Molen en weet verrassend veel van deze oerhollandsche elementen.  

 

Foto's © ANP, tenzij anders aangegeven

Laatste nieuws