Binnenkijken in de keet van de koning

Het is er schoon en droog, maar om nu te zeggen dat Zijne Majesteit er decadent bijzit?

Mopperen over de kosten van het koningshuis is een énige nationale hobby, maar één blik op de kantoorkeet van de koning wijst uit dat Zijne Majesteit er niet al te decadent bijzit.

Er was eerder veel gedoe over de verbouwingen van Paleis Noordeinde (het werkpaleis van koning Willem-Alexander) en Paleis Huis ten Bosch (het aanstaande woonpaleis). Dat gedoe zou snel zijn verstomd als de Oranjes eens even met hun mobieltjes in het rond hadden gefilmd om te laten zien hoe versleten en achenebbisj beide paleizen tot voor kort waren, want Beatrix wist blijkbaar niet hoe je 'onderhoud' spélde.

© ANP

Lang verhaal kort: de koning moest tijdelijk thuiswerken  en liet daarvoor een paar kantoorcontainers in zijn tuin zetten. Weer gedoe, want ook weer duur en er staan natuurlijk genoeg kantoren leeg. Alsof de beveiliging daarvan dan weer geen vermogen zou kosten. Ook in dit geval hadden de Oranjes met iets meer transparantie veel gezeur kunnen voorkomen, want dit is hem dan: de keet van de koning. Die staat hier met Fang Liu, Secretaris Generaal Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO).

© ANP

Wat leuk en aardig is, maar wij kijken uiteraard ademloos naar deze ontvangstruimte. Het is er netjes en schoon, maar het enige vorstelijke is toch Zijne Majesteit zelf, de een stukje koningsblauw kantoortapijt en de foto van koningin Máxima (altijd goed).

© ANP

Verder een object d'art, een kiekje dat we nét niet kunnen identificeren en een schaatsbeeldje. Het zou leuk zijn als Beatrix het had gemaakt nadat haar oudste zoon de Elfstedentocht uitreed, maar het kan ook van een andere schaatsminnende kunstenaar zijn: wie het weet mag het zeggen.

© ANP

Ook aanwezig: geheimzinnige doosjes assorti, die ook in de ontvangstkamer van de Eikenhorst staan. Met daarop een… dinges. RVD, kom er maar in! 

© ANP

Verder hangt er wat moderne kunst en is in de tuin het kunstwerk te zien waar de Oranjes eerder wel eens bij poseerden tijdens een fotomoment. Heerlijk kneuterig is het plaidje over de leuning van de stoel – de keet zal ongetwijfeld verwarming hebben, maar blijkbaar kan het er ook aan de kille kant zijn. Prima voor een noodoplossing, maar we gunnen het staatshoofd straks toch een mooi ruim kantoor met een ontvangstruimte die iets meer grandeur te bieden heeft. Voor volk en vaderland, en zo.

 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws