Maakt het leven mooier

Oranjes zijn een hit in Duitsland

Bij gebrek aan eigen royals duikt de Duitse pers massaal op koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens hu...

Oranjes zijn een hit in Duitsland

Bij gebrek aan eigen royals duikt de Duitse pers massaal op koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens hun bezoek aan Thüringen en Saksen.

Veel tijd om eens lekker te shinen is er echter niet, want het programma zit zo bomvol dat de snelweg af en toe wordt afgesloten om het stel en hun konvooi op tijd van A naar B te krijgen. Bovendien stond de tweede dag stond vooral in het teken van sombere en sobere zaken. Máxima had haar outfit erop aangepast: die was stemmig grijs van Natan.

In Erfurt werd de Alte Synagoge bezocht. Dat is de oudste bewaard gebleven synagoge van Europa, die zijn oorsprong heeft in 1094. Naar aanleiding van de jodenvervolging is het gebouw onder andere gebruikt als pakhuis en herberg. De synagoge is in 1992 herontdekt en dient inmiddels als museum voor het joodse leven in Erfurt.

Buchenwalt

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Vervolgens legden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Buchenwald witte rozen op de gedenkplaats voor de slachtoffers van het voormalige Duitse concentratiekamp aan de rand van Weimar. Op de gedenkplaat staan de namen van de vijftig landen waar de omgekomen gevangenen vandaan kwamen. Onder de slachtoffers bevinden zich vermoedelijk ook 4500 Nederlanders, meer dan eerder werd aangenomen.

Goethe…

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Koning Willem-Alexander verwees naar de misdaden in zijn tafelrede bij het aansluitende bezoek aan de Anna Amalia bibliotheek in Weimar, de culturele hoofdstad van Duitsland. De bibliotheek werd opgericht in 1691 en verricht onderzoek naar literatuur- en cultuurgeschiedenis, met name naar werken uit de tijd van de verlichting tot de late romantiek. 

Schiller…

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het bijbehorende Goethe- und Schiller-Archiv werd opgericht door groothertogin Sophie van Saksen-Weimar-Eisenach, dochter van koning Willem II en Anna Paulowna, voorouders van de Oranjes. Zij richtte het archief in 1889 op, nadat de kleinzoon van Johann Wolfgang von Goethe diens literaire nalatenschap aan haar had vermaakt, en haar ook de papieren van Friedrich von Schiller waren toevertrouwd. Als Goethe het vrolijkste moment van de dag is, weet je dat het geen jolig werkbezoek is… 

Jena

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Daarna was er nog een bezoek aan het Leibniz-Institut für Photonische Technologien in Jena. Daar kwamen Duitse en Nederlandse bedrijven en instellingen uit de sector High Tech Systemen en Materialen samen. En moesten onherroepelijke de witte beschermende jassen aan. Alsof we als royaltywatchers al niet droef genoeg zijn over dit stemmige bezoek.

Leipzig 

© PPE Agency

De tweede dag van het Duitslandbezoek is afgesloten met een handelsdiner in Leipzig. Máxima's paillettenjurkje is van Nina Ricci en vooralsnog het enige vleugje glamour waar we het mee moeten doen.  

Lees ook: 

Openingsbeeld © Robin van Lonkhuijsen / ANP