Het is maar goed dat de Queen ruim huishoudgeld heeft, want ze geeft een vermogen uit aan eten en drinken, zo blijkt uit cijfers van de Sovereign Grant, zeg maar haar koninklijke toelage.
De Queen kreeg in 2016 49,4 miljoen euro. Een groot deel van dat bedrag (22,9 miljoen euro) gaat naar haar 431 koppen tellende personeel. Van de koninklijke toelage is 1,6 miljoen euro uitgegeven aan eten en drinken, de drankrekening daarvan bedroeg 588.000 euro, waarvan 295.000 euro is uitgegeven aan wijn. Dat klinkt als astronomische bedragen, maar Hare Majesteit ontvangt dan ook zo'n 96.000 gasten tijdens tuinfeesten, recepties en andere officiële aangelegenheden in haar officiële residentie.
Luxe eten
Hier zie je een voorbeeld van een menu tijdens een staatsbanket, in dit geval voor de president van Colombia. Zoals je ziet is het menu een heerlijk snobby Frans en wordt er niet op de kleintjes gelet. Een fles Gusbourne 2007 kost zo'n 70 euro, de Queens favoriete Pol Roger champagne kost tot wel 470 euro per fles. Een en ander valt niet goed bij zuinige / republikeinse Britten die ook al morden over de enorme rekening die ze voor de renovatie van Buckingham Palace voorgeschoteld krijgen.
Veel personeel
Het personeelsbestand van de Queen slokt een groot deel van haar budget op, maar je dekt niet zomaar een tafel voor 150 man, natuurlijk.
Final check
Bij grote staatsbanketten is de Queen altijd degene die de laatste check van de tafel doet, om te zien of ze haar rol als gastvrouw een beetje waarmaakt.
Lees ook:
- Queen verbouwt voor 430 miljoen euro
- De Queen en prins Philip: al 69 jaar gelukkig
- Drugsschandaal onder het personeel van de Queen?!