Koningin Margrethe van Denemarken heeft een boek geschreven over de geschiedenis van haar eigen land, van de prehistorie tot de dag van vandaag.
Daarmee voegt ze 'haar eigen persoonlijke stem toe aan het nationale verhaal van haar land'. En breit ze ook gezellig achter-de-schermen details van haar eigen leven en regeringsperiode in het epos. Margrethe II is historica en is dol op de geschiedenis van Denemarken, in een mate dat ze al lyrisch wordt van elke oude potscherf of lekkende ↓ antieke kano.
Deense roots
Wij worden vooral lyrisch als ze haar zoon onder de bus gooit. Over het ongeluk van kroonprins Frederik, die een wervel brak bij het trampolinespringen, zei ze met duivelse lichtjes in haar ogen: "Als je tegen de vijftig loopt, moet je dat soort dingen misschien niet meer doen." Maar terug naar het boek: De Dybest Rødder (De Diepste Wortels) is het zoveelste project van de multitaskende monarch, die naast regeren ook nog vertaalt, op niveau borduurt ↓ illustreert, kostuums ontwerpt en als curator van tentoonstellingen optreedt.
Oudste monarchie
Het is wel een lijvig werkje geworden, want Denemarken is de oudste monarchie ter wereld. Het koninkrijk werd gesticht door Vikingkoning Gorm de Oude en Harald Blauwtand (we verzinnen dit niet) in de 10de eeuw. Maar volgens journalist Thomas Larsen, die meeschreef aan het boek, is de materie goed verteerbaar: "Ze geeft kleur en persoonlijkheid aan het verhaal." Margrethe's belangstelling stopt overigens niet bij de grens, hier staat ze gezellig met de handen in haar zakken bij een buste van 3400 jaar ouder Egyptische collega Nefertiti, in Berlijn.
Margrethe heeft een mening
In haar nieuwe boek beschrijft Hare Majesteit hoe Denemarken in de tijd dat ze op de troon zit is veranderd van een arm naar een rijk land, hoe landelijk stedelijk is geworden en hoe vrouwen als gelijken worden geaccepteerd. Ze zegt echter ook dat Denemarkens "vriendelijke nieuwsgierigheid" met betrekking tot immigratie is veranderd in een "sceptische blik". Wat voor een constitutionele monarch best een euh… beladen uitspraak is. Koning Willem-Alexander waagt zich er niet aan, maar zou volgens ons ook best wat meer zijn mening willen laten horen. Misschien dat ze tips voor hem heeft? Hij studeerde tenslotte óók geschiedenis.
Alomvertegenwoordiger
In september pakte de Deense koningin ook al uit tijdens een opmerkelijk interview met Der Spiegel. De sinds 1972 regerende vorstin stelde daarin onder meer Denemarken geen multicultureel land te vinden. Er wonen nu wel meer mensen met een andere achtergrond, wortels en geloven dan dertig jaar geleden, aldus Margrethe. Ze benadrukte dat ze volgens de Deense grondwet tot het lutherse geloof moet behoren, maar dat sluit niet uit dat er andere geloven zijn in het land. "Integendeel, ik geloof dat het feit dat ik religieus ben me dichter bij mensen van een ander geloof brengt. Bovendien, ik vertegenwoordig iedereen die staatsburger is van de Deense natie."
Pittige uitspraak
So far so good, maar toen kwam het. Koningin Margrethe werd gevraagd of Denemarken volgens haar eenzelfde weg was ingeslagen als buurland Noorwegen, waar koning Harald onlangs een inmiddels wereldwijd veel aangehaalde uitspraak deed. "Noren zijn meisjes die van meisjes houden, jongens die van jongens houden, en meisjes en jongens die van elkaar houden. Noren geloven in God, in Allah, in het universum of in niets", zo zei de koning. "Ik zou niet zeggen dat we een multicultureel land zijn," was Margrethe's reactie op die opmerking. Waar progressieve Denen nu nóg niet van bekomen zijn. Wordt vervolgd.
Meer over H.M. Margrethe:
- 10 dingen die koningin Margrethe cool maken
- Margrethe II, geïnspireerd door Blokker
- Koningin Margrethe naar de Mac!