Prinses Margaret was een Royal Rockster met dubieuze vrienden en een wild en meeslepend leven, waar ze zich nooit voor verontschuldigde.
De jongere zus van de Queen was, afgezien van prinses Diana, de grootste dramaqueen van de aristocratie. Margaret (ze staat hier rechts, met in het midden haar zus Elizabeth en links haar moeder) had vrienden in de society, in de showbiz én in low places. Haar relatie met ex-gangster John Bindon is het thema van het toneelstuk 'A Princess Undone' dat op 19 oktober in première gaat in het Cambridge Arts Theatre.
Contact met gangster
In het toneelstuk bezoekt Bindon (die naar verluidt zo groot geschapen was dat hij vijf bierpullen aan zijn penis kon hangen) Margaret op het moment dat ze in 1993 zit te dubben wat ze eens zal doen met een schatkist vol brieven vol pikante informatie over Charles en Diana en nog veel pikantere details over Margaret zelf. De prinses was overigens verrukt over alle toestanden rond het kroonprinselijk stel: "De pers let zo een stuk minder op mij."
Altijd no 2...
"Ze was Diana vóór Diana en dat moet moeilijk geweest zijn," zegt Stephanie Beacham, die in het toneelstuk prinses Margaret speelt. "Het is altijd moeilijk om de tweede viool te spelen. Ze adoreerde haar zus, maar ze had geen echte rol in het koninklijke spel. Ze was voorzitter van dit en dat, ze hield van het goede leven, ze vond het enig om een prinses te zijn. Maar ze was een moeilijk mens en soms ook erg gedeprimeerd."
Moeilijke positie
Margarets rusteloosheid kwam voor een groot deel voort uit haar positie in de familie. Al jong besefte ze dat ze altijd op de tweede plek kwam, na de aanstaande koningin. Waar Elizabeth op alle denkbare manieren werd voorbereid op de troon, moest Margaret een eigen leven zien te vinden in de schaduw van haar zus, waarbij ze wél loyaal moest blijven aan haar en de rest van de familie.
Beladen liefde
Prinses Margaret schikte zich lang in haar rol eeuwige tweede. Keerpunt in haar leven was haar relatie met Group Captain Peter Townsend (hier in 1955, in Brussel), die werkte voor haar vader, koning George VI. Peter en Margaret waren dolverliefd en wilden trouwen, maar dat mocht niet omdat hij gescheiden was. De kerk was fel tegen, hoewel het Britse volk vond dat Margarets persoonlijke verlangens boven religieuze en sociale beperkingen gingen.
Groot gebaar
In 1955 maakte Margaret (hier met Sofia Loren) een knieval naar haar familie, door te verklaren dat ze afzag van een huwelijk, "hoewel ik weet dat ik mijn recht op de troon kan opgeven en een burgerlijk huwelijk zou kunnen sluiten, gaat mijn plicht aan de Gemenebest voor." Het was een gebaar voor de bühne, want door af te zien van de liefde van haar leven, vond Margaret dat ze de kroon en troon verder niets meer verontschuldigd was. Vanaf dat moment leefde ze er leuk op los.
Swinging Sixties
Margaret trouwde in 1960 met Anthony Armstrong-Jones (later bekend als Lord Snowdon, hier links), met wie ze David en Sarah kreeg. Ze hield nog zes jaar de schijn op, voor ze buitenechtelijk rollebolde met onder andere Mick Jagger, Peter Sellers en David Niven. Toen haar op een society-event werd gevraagd hoe het met de Queen was, antwoordde ze: "Over welke heb je het: mijn zus, mijn moeder of mijn echtgenoot?" Lord Snowdon ontkende overigens dat hij van de herenliefde was.
Koningin van Mustique
In de jaren zeventig volstonden foto's van haar jetsetleven op Mustique om van haar voorgoed een schandaalprinses te maken die er op los leefde. Ze had een piepjonge minnaar aan Roddy Llewellyn en zei tegen Jean Cocteau: "Ongehoorzaam zijn is mijn grootste vreugde." Ze had het zo torenhoog in haar bol dat zelfs haar kinderen haar 'prinses Margaret' moesten noemen in het bijzijn van anderen en op feestjes mocht niemand voor haar vertrekken. John Lennon noemde haar 'Priceless Margarine'. Dáár kon ze dan weer smakelijk om lachen.
Spannend en snobby
Gezondheidsproblemen Margaret rookte zestig sigaretten per dag bezorgden haar een weinig glamoureuze oude dag in een rolstoel. In de weken voor haar dood in 2002 keek ze eindeloos naar herhalingen van 'Batman' waar ze dol op was, maar was ze nog slechts een schaduw van de spannende, wispelturige, grappige snobby prinses die zo van het goede leven hield. En op haar manier weergaloos Beau Monde was: op feestjes eiste ze dat er om de vijftien meter een ober stond met een fles Famous Grouse in zijn hand, om haar bij te schenken. Als ook díe kant van de prinses wordt belicht, kan 'A Princess Undone' wel eens een groot succes worden.