Letizia en Felipe van Spanje 15 jaar getrouwd

Hoeveel pech kan een royal bruid hebben?

Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje zijn vandaag 15 jaar getrouwd. Reden om terug te kijken op een van de kleurrijkste royal weddings ooit.

Uitgerekend het Spaanse koningshuis, dat destijds nog altijd hechtte aan een schier Byzantijns protocol, kreeg niet de rimpelloze trouwdag die als sprookje kon worden verkocht. De bruid stond stijf van de zenuwen, het regende pijpenstelen, er was een gevecht en het hielp niet dat kroonprins Frederik net was getrouwd met Mary Donaldson, in een ceremonie die bol stond van de romantiek en ontroering.

‘Felizia’ was bloednerveus

© BSR Agency © BSR Agency

Dat heel persoonlijke was bij het jawoord van ‘Felizia’ ver te zoeken. De ceremonie was stijf en plechtig, de regie zeer afstandelijk, wat het moeilijk maakte om een beetje mee te leven met de bruid en bruidegom. Die toch echt dol op elkaar waren, maar dat niet durfden te laten merken.

De bruid verdronk in haar kraag

© CasaReal © CasaReal

De bruid droeg een Manuel Pertegaz japon en de Pruisische Tiara die samen geen goede mix waren. Los van elkaar allebei beeldig, maar Letizia – hier nog in het bezit van al haar originele onderdelen – is een vrij kleine en tengere vrouw, die verdronk in de hoge opstaande kraag in combinatie met de sluier. En hoe mooi de Pruisische Tiara ook is, het is een kil, strak stuk dat weinig romantiek uitstraalt.

Bruidsmeisjes als herderinnen

© Getty Images © Getty Images

De styling was ook… interessant. Geel is en blijft een moeilijke kleur, zeker op pipse bruidsmeisjes die vermomd zijn als Spaanse herderinnetjes en bruidskinderen (zie boven) die rechtstreeks uit de 18de eeuw leken te zijn geïmporteerd.

Royal gasten? Hot mess!

© Tim Graham / Getty Images © Tim Graham / Getty Images

De gasten, murw na vele royal feesten achter elkaar, namen het even niet meer zo nauw met de dresscode. Kroonprinsessen Máxima en Marie-Chantal arriveerden beiden met wagenwielen hun hoofd die de rijen achter hen het zicht benamen. Die van Máxima rafelde bovendien zodat ze vreselijk in de rui leek. Kroonprinses Victoria droeg oranje gordijnstof en keek bloedchagrijnig. En Märtha Louise, hier met echtgenoot Ari Behn, liet haar cooky kant zien. Ze kwam verkleed als de Spaanse vlag met – huh? –  Nederlandse tulpen, #hilarischongepast.

Hoogtepunt: royal matpartij

© Getty Images © Getty Images

Op het diner dat werd gegeven door koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje gingen twee gasten op de vuist op de trappen van de koninklijke residentie. Prins Vittorio Emanuele stompte zijn neef en rivaal hertog Amedeo tot twee maal toe in zijn gezicht. Beide heren menen namelijk aanspraak te kunnen maken op de Italiaanse troon. Amedeo zou ter aarde zijn gestort als hij niet – as you do – zou zijn opgevangen door koningin Anne-Marie van Griekenland. De heldin van de avond staan hier in het midden, naast zoon Pavlos en zijn vrouw Marie-Chantal (links) en haar man, koning Constantijn.

Sensatie en gescheld

Amedeo werd door lakeien naar binnen gesleept, waar volgens La Repubblica ‘een onbekende Arabische potentaat een ijskompres tegen zijn dikke lip legde’. Toen koning Juan Carlos van de matpartij hoorde, stormde hij op de Italianen af en bulderde ‘Nunca más!’ (‘Nooit meer!’) om aan te geven dat ze niet meer op uitnodigingen aan het Spaanse hof hoefde te rekenen (en op de foto mochten ze ook niet). De gasten waren het er unaniem over eens dat het de opwindendste royal wedding was waar ze ooit bij aanwezig waren geweest. Koningin Fabiola van België deelde zelfs vlugzout uit, #daarhaddenwebijwillenzijn!

Laatste nieuws