Celebrity’s met groene vingers

Deze 6 celebrity's hebben groene vingers. Je zou denken dat roem en tuinieren niet de beste combinatie zijn, maar nu de...

Lees ook

Deze 6 celebrity’s hebben groene vingers. Je zou denken dat roem en tuinieren niet de beste combinatie zijn, maar nu de lente langzaam doorzet, het zonnetje bij je eerste kop koffie al naar binnen schijnt, dan denken ook zij maar één ding: tijd voor je tuin!

De handen van Nicole Kidman beginnen te jeuken bij het idee om leuke bloemetjes en planten te potten, Oprah is druk bezig haar moestuintje op orde te brengen en Jake Gyllenhaal zien we de oversized struiken snoeien.

Maar los van het feit dat tuinieren, aldus Sienna Miller, rust brengt, gebruiken celebs als Julia Roberts en Jake Gyllenhaal hun tuin ook om gezonder en meer duurzaam te eten. De golf van ‘organic living’ heeft ook Hollywood bereikt, dus groene vingers worden óók gebruikt om lekker groente en fruit te kweken – zonder gebruik van pesticiden en chemicaliën. Maar wel vaak met wat bloemen en struiken erbij. Het oog wil ook wat!

6. Julia Roberts

De belangrijkste rol die Julia in haar leven vervult, is die van moeder. Daar kan geen filmprijs tegen op. Julia heeft thuis drie kinderen (de tweeling Hazel Patricia en Phinnaeus “Finn” Walter, en zoontje Henry Daniel) en de actrice vindt het dan ook belangrijk dat zij gezonde voeding krijgen. En ze hamert haar kids erop te letten waar de producten vandaan komen: “Als je je kinderen laat zien hoe je groente en fruit verbouwt, zullen ze het eerder ook gaan eten. Ze zijn zo trots om te zien wat ze dan zelf gemaakt hebben.” Om te zorgen dat alles goed groeit, gebruikt Julia homemade compost, dat houdt in: restjes vanuit eigen keuken.

Celebrity's met groene vingers Julia Roberts

5. Jake Gyllenhaal

Jake Gyllenhaal tuiniert voor een goed doel. In 2011 maakte Jake zich hard voor het ‘Edible Schoolyard Project’, een programma voor basisschool-kinderen om hen meer bewust te maken van hoe je groente laat groeien en wat je er op je bord allemaal mee kan. Dit project kwam voort uit het feit dat veel kinderen in Amerika kampen met overgewicht. En dat heeft te maken met een slecht voedingspatroon. Jake is het tuinieren van huis uit met de paplepel ingegoten: “Ik ben praktisch opgegroeid in de tuin. En had zelfs mijn eigen moestuintje. Dat kwam omdat mijn familie dat zo deed.”

Celebrity's met groene vingers Jake Gyllenhaal © John Shearer/WireImage

4. Sienna Miller

Net als haar zusje Savannah, streeft Sienna Miller naar een volledig biologisch leefpatroon. Zo is Sienna vegetariër en staat een gezonder en meer bewuste levensstijl bij haar voorop. Zelf is ze een fervent tuinierster, zo zei ze tijdens de opnames van ‘G.I. Joe: Rise of the Cobra’: “Ik heb een tuin thuis in Londen. En daar plant ik groenten in. Ik kan niet wachten om hier weer verder mee aan de slag te gaan. Het is zo heerlijk in de tuin, thuis, met mijn hond. Ik zou bijna niet meer weg willen.”

Celebrity's met groene vingers Sienna Miller © Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images

3. Prins Charles

Zijne koninklijke hoogheid prins Charles van Wales is de meest fanatieke celeb met groene vingers in dit rijtje. Hij is zo gepassioneerd over tuinieren dat er zelfs tours georganiseerd worden om zijn bloed, zweet en tranen tuinen te bekijken. Dit begon allemaal in 1980, in het ‘Highgrove House’. De prins had daar nogal wat groen, dus hij ging meteen van start met de aanleg van verschillende tuinen, zodat hij ook elke tuin iets unieks mee kon geven. Zo legde hij een weide van wilde bloemen aan, waar Charles ongeveer 32 verschillende soorten bedreigde planten heeft, er is een ‘Thyme Walk’ voor de fijnproevers, er zijn verschillende bloemperken, -tuinen en de prins heeft natuurlijk een eigen moestuin. Hier groeit genoeg groente en fruit voor het complete huishouden.

De prins zelf is dol op pootaardappelen, prei, kool, spruitjes en wortelen. Daarnaast eet hij het liefst ook eigen fruit, zoals aardbeien en een appeltje voor de dorst. Eerlijk is (h)eerlijk, de tuinen zien er prachtig uit. Ze worden tip-top verzorgd, vaak door de prins zelf, en alles is 100% biologisch verantwoord. En daarnaast is de prins nog duurzaam bezig ook: zo wordt de wildebloemenweide in toom gehouden door grazende schapen, eten koeien de takken van de 10.000 bomen en wordt al het water dat gebruikt wordt gerecycled. Die Charles is echt goed bezig. Sienna kan er een voorbeeld aan nemen.

Ook leuk: de prins probeert zijn liefde voor tuinieren over te brengen op de kleine George.

Prins George leert tuinieren van opa Charles Prins George leert tuinieren van opa Charles © Getty Images

2. Nicole Kidman

Tijdens haar eerste zwangerschap kreeg Nicole last van groene vingers, figuurlijk dan. Terwijl ze lekker met hubby Keith Urban aan het relaxen was op zijn boerderij in Tennessee, kreeg de actrice zin om een moestuin aan te leggen, en dan uiteraard een biologische moestuin. En hoewel het voor Nicole slechts een hobby is, is het voor haar familie meer dan dat. Nicoles moeder en zus zijn bijna net zulke gepassioneerde hobby-tuinders als prins Charles!

 Celebrity's met groene vingers Nicole Kidman © YouTube Swisse Wellness

1. Oprah Winfrey

En natuurlijk is er altijd baas boven baas. Mediamagnaat Oprah Winfrey tilt het niveau een stukje hoger. Je zou denken dat O het nog niet druk genoeg heeft, zo met een magazine en een televisiestation. Toch wist ze een groot gedeelte van haar landgoed in Maui om te zetten naar een prachtige tuin, met maar liefst 100 verschillende soorten groente, fruit en kruiden. En waarom zij het tuinieren een niveautje hoger tilt, dat zit zo: Oprah verbouwt genoeg voedsel om heel Maui van eten te voorzien. Niet slecht, hè? En dat allemaal omdat Oprah vond dat ‘90% van het eten overgevlogen werd van buiten’, wat het volgens de queen of talkshows niet alleen ‘onnodig duur’ maakte, maar wat ook nog eens reuzeslecht was voor de ‘carbon footprint’. En dacht: ‘Dat kan ik beter’.

Is jouw tuin klaar voor de lente?

Niet vergeten: hoe staat het met die oude tuinmeubels? En is je parasol groen van zichzelf of van het weer?

Laatste nieuws

Zie ook