Is alles in mijn tuin automatisch verzekerd via de inboedelverzekering?

Je hebt van je tuin een echt paradijsje gemaakt. Maar dan slaat het noodlot toe. Het dievengilde is op pad geweest en uit de tuin zijn een aantal zaken ontvreemd. Of de schuur is opengebroken en je kostbare elektrische fietsen zijn gestolen. Je hebt weliswaar een inboedelverzekering, maar zijn daarmee ook de spullen in je tuin verzekerd?

Polisvoorwaarden

Over het algemeen zal het antwoord op de bovenstaande vraag ‘ja’ zijn. Maar daarmee is nog lang niet alles gezegd. In principe bepaalt elke verzekeringsmaatschappij zelf welke polisvoorwaarden hij stelt. Het kan dus zijn dat in de ene inboedelverzekering meer gedekt is dan in de andere. Ga daarom goed na op de website van verschillende verzekeraars wat er precies gedekt wordt.

Standaard

Soms kan het zijn dat spullen in je tuin alleen onder voorbehoud meeverzekerd zijn. Denk dan aan zaken die gewoonlijk in een tuin horen te staan en die specifiek beschreven staan in de polisvoorwaarden, zoals het tuinmeubilair, en de barbecue. Ook voor elektrische fietsen geldt vaak een voorbehoud. Zo willen sommige verzekeraars dat je die altijd in een afgesloten stalt, en dan ook nog goed op slot zet.

Schade aan het bouwwerk

Schade aan je schuur of tuinhuisje door inbraak of brand is weer een ander verhaal. Dergelijke schades worden niet gedekt door de inboedel en aansprakelijkheidsverzekering maar wel door de opstalverzekering. Dit zijn immers zaken die ‘vast’ zitten en niet zomaar verplaatst kunnen worden. Zoals de opstalverzekering de schade aan je woning zelf dekt, valt ook de schade aan je schuur of tuinhuisje hieronder. Wederom een voorbehoud: ze moeten wel op hetzelfde adres staan (maar dat is natuurlijk logisch!). Zelfs de laadpaal in je tuin en de zonnepanelen op het dak van je tuinhuisje zijn via de opstalverzekering meeverzekerd.

Aandachtspunt

Het is wel verstandig om de polisvoorwaarden goed door te nemen als je een opstalverzekering afsluit. Vooral wanneer je iets moois van je tuin hebt gemaakt, is het belangrijk om goed te weten wat wel en niet gedekt is. Over het algemeen geldt voor een opstalverzekering dat die zowel in geval van brand als storm uitkeert, maar dan hebben we het over schade aan de woning. Bij schade aan de tuin kan dat net weer anders geregeld zijn. Bovendien kunnen de polisvoorwaarden bij de verschillende aanbieders onderling ook van elkaar verschillen.

Beeld: Unsplash, Matthew

Laatste nieuws