Maakt het leven mooier

Amy Winehouse: 11 dingen die je nog niet wist

Vandaag zou Amy Winehouse 32 jaar geworden zijn. Wat een dijk van een stem had zij. Daarom 11 dingen die je nog niet wis...

Amy Winehouse: 11 dingen die je nog niet wist

1. Tattoo Amy

Alhoewel het net leek of de zangeres helemaal onder de tatoeages zat, ze had er slechts 11 (uiteraard niet alleen maar kleintjes).

2. Betty Bum

Amy's eerste tatoeage was er eentje van Betty Boop, op haar billen.

3. Rickstasy

Amy's lievelings cocktail was een 'Rickstasy'. Drie delen vodka, een scheutje southern comfort, een scheutje bananen likeur, wat Baileys en een blokje ijs. Gelieve te blijven zitten na consumptie, aldus de zangeres.

4. Just joking

Rehab, toch wel een van Amy's beroemdste nummers, was eigenlijk een grapje. Ze liep met Mark Ronson over straat en vertelde hoe haar vrienden haar allemaal over probeerde te halen in 'rehab' te gaan. Ze begon spontaan 'They tried to make me go to rehab. But I said, "no, no, no" ' te zingen. Mark vond het goed klinken en vroeg waar Amy dat gehoord had. Amy antwoordde:

I wrote it off the top of my head, I was just joking.

5. Karls Muze

Haar '50s gone wild' stijl viel ook Karl Lagerfeld op. Bij een show voor Chanel in 2007 zei Karl (zie video, bij 4:05): "Amy is een waar stijlicoon. Ze is prachtig. En ik ben gek op haar hairdo... Die heb ik dan ook als inspiratie gebruikt. Haar haarstijl was Brigitte Bardots stijl in de jaren '50 en '60 en Amy heeft dit zich compleet eigen gemaakt. Amy is gewoon de nieuwe Brigitte."

6. Beehive

Heb je je ooit afgevraagd hoe groot Amy's beehive was? 15,24 cm. Amy zelf was natuurlijk niet zo groot, ongeveer 1,52 m. Logisch dat ze wat extra lengte wilde creëren met haar signature look.

7. Beurs

Amy won op haar 12de een beurs om naar de 'Sylvia Young Theater School' te gaan, waar ze in 2014 van afgestuurd werd.

8. Van Reporter naar Rehab

Amy had in het begin nog niet door dat ze zangeres wilde worden. Ze dacht door te breken als entertainment redacteur. Dat bleek te saai, dus hield ze er maar mee op.

9. Jukebox

Amy's favoriete muziek bestond uit Nas, Mos Def, Carol King, Mahalia Jackson, Thelonious Monk, Beastie Boys en Teena Marie. Althans, die muzikanten werden vaak op haar jukebox gedraaid.

10. Flower grown wild

In 2008 schreef Bryan Adams een lied voor Amy Winehouse, 'Flower grown wild'. Het lied gaat over de gevaren van drugs. Hij hoopte haar met zijn lied weer op het goede pad te krijgen. Helaas...

11. Lady Gaga

Volgens Lady Gaga heeft Amy Winehouse de weg voor haar vrijgemaakt. Door Amy kunnen gekken als Gaga toch succesvol zijn in de muziek, aldus Gaga. Of we hier Amy zo dankbaar voor moeten zijn, valt te betwijfelen.