Het nieuwe jaar begint weer goed voor prins Andrew. Is de heisa rond z'n banden met vermeend spion Yang Tengbo eindelijk een beetje gaan liggen, heeft hij opeens een aangifte aan z'n broek hangen. Zo wordt hij door een anti-monarchistische protestgroep beschuldigd van 'ernstige fraude'.
Aangifte
De schandalen blijven zich maar opstapelen voor Andrew, de tweede zoon van wijlen Queen Elizabeth. De actiegroep 'Republic' heeft namelijk een klacht tegen de prins ingediend bij de politie.
De reden? Prins Andrew zou in 2019 een investeringsfonds hebben opgericht onder de naam 'Andrew Iverness'. Hierna volgden nog vier bedrijven die onder deze naam werden opgezet. En dat is volgens Republic not done, want dat is simpelweg niet de naam van de prins. Dat zou namelijk 'Andrew Mountbatten-Windsor' zijn.
Politie
Graham Smith, voorzitter van de organisatie, stelt: "De royals schijnen te denken dat zij straffeloos kunnen handelen." Hij legt uit dat er in het Verenigd Koninkrijk vaker fraude is gepleegd door een valse naam op te geven bij Companies House – de Britse variant van de Kamer van Koophandel. "Hoewel er hier geen aanwijzingen van dergelijke fraude zijn, moet Andrew zich toch zeker aan de hoogste eisen houden", vult Smith aan.
Toch lijkt de beste man weinig vertrouwen te hebben in z'n eigen zaak: "We verwachten dat de politie deze zaak zonder angst en zonder speciale privileges opvolgt – iets waar ze bij de royals moeite mee schijnen te hebben."
Titels
De BBC merkt overigens fijntjes op dat de zaak naar alle waarschijnlijkheid geen houd snijdt. Zo is het namelijk niet ongewoon dat Britse royals hun titels als achternaam gebruiken. Een 'reguliere' achternaam hebben zij doorgaans namelijk niet. En dat is dan ook precies waar deze 'valse' achternaam van afgeleid is: bij z'n huwelijk met Sarah Ferguson in 1986 kreeg Andrew van z'n moeder namelijk de titels van 'Earl of Inverness and Baron Killyleagh' cadeau.
Zo weten we ook dat prins William en prins Harry in het verleden beiden de achternaam 'Wales' als achternaam gebruikten. Zo stond Wills bekend als 'eerste luitenant William Wales' toen hij bij de luchtmacht werkte, en stond Harry tijdens z'n militaire carrière te boek als 'kapitein Harry Wales'. Tja, je moet toch iéts als je geen achternaam hebt.
Met een beetje geluk zal deze zaak dan ook met een sisser aflopen voor Andrew. Nu nog hopen dat hij zich niet nog verder in de nesten werkt dit jaar...
- RTL Boulevard, BBC, The Daily Mail
- NL Beeld