Schoonheidsidealen veranderen door de jaren heen, maar sommige looks zullen altijd populair blijven. Die klassiekers kun je dus maar beter goed onder de knie hebben. Zó doe je dat.
Stralend in Shape
Bronzer is het geheime wapen van menig celebrity. Niet alleen creëer je er een all-year-long-vakantielook mee, maar met de juiste techniek kan een bronzer ook ‘shapend’ en dus afslankend werken.
- De ene bronzer is de andere niet. Er zijn supermatte bronzers, shimmery bronzers en varianten die je veranderen in een discobol. Voor de gebronsde altijd-net-terug-van-vakantie-look gebruik je een mat exemplaar
- Om subtiel te shapen breng je de bronzer aan in de vorm van een 3: langs de haargrens, onder je jukbeen langs, weer terug richting je oor en als laatste via je kaaklijn naar je kin. Vergt een beetje oefening, maar als je deze skill eenmaal onder de knie hebt, is ’t een eitje.
- Met welke kwast je dat doet? Een beetje stevige kwast, waar wél wat ruimte tussen de haartjes zit. Stevig, want je wilt ’m gericht op de juiste plekken aanbrengen. Ruimte tussen de haartjes, om ervoor te zorgen dat de kwast niet té veel product opneemt. Keep it natural!
- Een extra healthy-glow-effect creëer je door een highlighter op je jukbeenderen aan te brengen. Voor de zomerse, gebronsde look kun je blush even achterwege laten.
Vrouwelijke en sexy
Rode lipstick: het perfecte accessoire voor een avondje uit of een belangrijke afspraak. Ooit was er de donkere lipliner, en de ombrelip met kleurverloop, maar anno 2020 heeft de monochrome lip – dat wil zeggen: in één kleur – de voorkeur.
- Je hebt rood, en je hebt rood. Heeft je huid een koele ondertoon, dan je lipstick ook. En andersom geldt voor een warme ondertoon hetzelfde. Lipstick met blauwe ondertoon maakt je tanden witter. De beste manier is om verschillende kleuren te testen
- Een felle lip in rood vraagt om een solide basis. Stap één daarvoor is een speciale primer. Deze zorgt dat je lip-oppervlak mooi egaal is, waardoor je lipstick beter hecht en de kleur niet uitloopt.
- De meeste lipsticks zijn zo gevormd dat je er gemakkelijk de vorm van je mond mee kunt volgen. Maar wil je dat je lippen écht superstrak zijn ingekleurd, dan zet je de randen eerst aan met een lippotloodje. Wel in dezelfde kleur als je lipstick natuurlijk.
- Wil je je lipstick fixeren en een tikkie matter maken? Houd een tissue tegen je lippen aan en poeder daar met een grote kwast een fixing powder overheen.
Prachtig krachtig
Ieder decennium van de afgelopen eeuw kent z’n eigen vorm van de zwarte lijn boven het oog. Van dun tot dik en van grafisch, ver naar buiten doorgetrokken tot meer bescheiden en naturel. Veel vrouwen hebben hun leven lang een haat-liefdeverhouding met hun eyeliner, want de perfecte lijn zetten is een kunst.
- Je kent ’t wel: zit de ene kant goed, lukt het je niet om de andere kant symmetrisch te krijgen. Begin daarom altijd met de ‘moeilijke’ kant, dan is het vaak nét iets makkelijker de andere lijn hetzelfde te zetten
- De één vindt een stiftje met viltpunt fijn werken, de ander zet haar lijn liever met een scherp, stevig kwastje. Experimenteer met verschillende producten om erachter te komen welke variant voor jou het beste werkt
- Een andere strategie die je leven makkelijker kan maken: connect the dots. Zet een puntje daar waar de lijn moet beginnen, daar waar de ‘wing’ moet eindigen, en somewhere in between. Verbind vervolgens de puntjes met elkaar, et voilà!
- Bijna tevreden, maar nog niet helemaal? Dan hoef je de lijn er niet meteen af te wipen met make-upremover. In plaats daarvan kun je ’m ook daar waar nodig corrigeren met een beetje liquid concealer op een wattenstaafje.
Intense blik
De smokey eye is van alle tijden. In de jaren 20 en 30 zag je een intense variant onder dunne, geëpileerde wenkbrauwen, in de jaren 80 kreeg ’ie allerlei kleuren en glitter-varianten. De versie van nu is subtiel aanwezig en uitgevoerd in naturel tinten.
- Kies om te beginnen je kleurschema; of je nu gaat voor bruintinten, blauw of grijs, maakt niet uit, maar houd ’t bij verschillende schakeringen van één kleur. Een oogschaduwpalet met daarin meerdere tinten is je beste vriend
- Het basisprincipe is: werk van licht naar donker. Een lichte basistint op het hele ooglid, een iets donkerdere kleur in je arcadeboog en de derde, donkerste kleur vanaf het midden van het ooglid naar buiten toe.
- Onthoud: it’s all about blending. Als de kleuren mooi in elkaar overlopen, is het effect het mooist. Speciale blending-penselen zijn er niet voor niets, die geven het meest natuurlijke effect. De investering waard dus, als je aan de slag wilt met de perfecte smokey eye.
- Wil je je blik nog iets meer kracht bijzetten, dan is een dunne lijn met kohlpotlood de laatste stap. En ook hier geldt: blenden, smudgen, blenden en smudgen! Vergeet daarbij het lijntje onder je oog niet, dat houdt de boel in balans.
- Marjolein Vermeij
- Bsr Agency, Getty Images