Het leven van ‘Golden Girl’ Mabel in een Royal Notendop

Dit is hoe zij veranderde van Golden Girl naar jonge weduwe.

Hare Koninklijke Hoogheid Mabel van Oranje-Nassau heeft de afgelopen 52 jaar in ieder geval niet suffend in een hoekje gezeten; ze viert vandaag haar verjaardag. Dit is hoe zij veranderde van Golden Girl naar jonge weduwe.

Het dwingt bewondering af hoe prinses Mabel, zeven jaar na de dood van haar man, weer volop in het leven staat. Werkende alleenstaande moeder, veel op reis voor de organisaties waar ze zich voor inzet, nog altijd een bevlogen idealist. Online Zeer Verantwoord, maar soms ook even heerlijk ontwapenend, zoals toen ze verzuchtte dat ze voor Instagram op les moest bij haar dochter (ze is meer een mens voor Twitter).

Mabels moeder hertrouwde – na de jonge dood van Mabel's vader – met Peter Wisse Smit, directeur van de Rabobank in Blaricum, en Mabel nam later diens achternaam aan. Het leven verplaatste zich naar het Gooi. Daar beginnen haar jaren als Golden Girl: hockeymeisje Mabel was mooi, slim, van goede komaf én ze had grote plannen. In Hilversum rondde ze vlot het gymnasium af en ging economie en politicologie studeren in Amsterdam, met klinkende stages bij de Verenigde Naties, Shell, het ministerie van Buitenlandse Zaken en ABN AMRO. Het zegt iets over haar dat ze cum laude afstudeerde. Het zegt ook iets over haar dat ze zich meteen richtte op besturen die zich bezig hielden met mensenrechten, en het wat aardsere veldwerk links liet liggen.

Ze gedijde in het zakenleven, had jarenlang een relatie met flamboyante kosmopoliet Mohammed Sacirbey, de Bosnische gezant bij de VN, en ze werkte als Europees directeur voor miljardair en filantroop George Soros.

Mabel was in 2000 dan ook een succesvolle lobbyist waarvan iedereen dacht dat ze uiteindelijk bij de Verenigde Naties terecht zou komen. Dat veranderde toen ze op een feestje in Brussel door haar vriendin Laurentien Brinkhorst, die een paar maanden later prinses Laurentien zou worden, voorgesteld werd aan prins Johan Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix. Ze gingen op een bank zitten en waren vijf uur later nog niet uitgepraat.

De verkering werd bemoeilijkt door het feit dat zij in Brussel woonde en hij in Londen. “Zonder de Eurostar zou het nooit iets zijn geworden,” aldus Mabel. Hij vroeg haar ten huwelijk in Mexico, in een Mexicaans pak met rozen en champagne, wat dermate verrassend was voor zijn zo formele persoonlijkheid dat het even duurde voor ze was uitgelachen en ja zei. Sprookje geboren? Niet helemaal: de verantwoorde vrouw van de wereld die ze destijds met zoveel glans neerzette, vormde nogal een schril contrast met het beeld van gangsterliefje dat vlak voor haar verloving opdook.

In 1989 was Mabel bevriend met maffiabaas Klaas ‘De Lange’ Bruinsma. Toen dat uitlekte, maakte ze de fout daar schimmig over te doen. Als ze gewoon had gezegd: “Het is waar, ik was jong en nieuwsgierig, mijn vriendinnen en ik deden wel meer spannende dingen”, had Nederland geknikt en was overgegaan tot de orde van de dag. Maar ze hield het op ‘enige oppervlakkige zeilcontacten’, waarna Bruinsma’s bodyguard Charlie da Silva meldde voor de draaiende camera’s dat ze “het wijf van die Lange was” en een paar keer aan boord van zijn Neeltje Jacoba had overnacht. Het hek was van de dam: een nachtmerrie voor een perfectionist die graag alles zelf bepaalt.

De kwestie was zeer beschadigend voor haar reputatie, liefst elf grote namen uit de internationale top van de diplomatie schreven een open brief waarin ze Mabel verdedigden, omdat ze vonden dat iemand die zoveel had gedaan voor mensenrechten, zelf schandelijk was behandeld. Het mocht niet baten, het gedraai en gedoe leidde ertoe dat het stel de eer aan zichzelf hield en het parlement geen toestemming voor het huwelijk vroeg. Wat betekende dat Friso na zijn trouwen niet langer deel uitmaakte van het Koninklijk Huis en zijn plaats in de erfopvolging opgaf. Ze traden in het huwelijk in 2004; Mabel in een Viktor & Rolf met 246 strikken en de Zonnestraaltiara. Ze werd door haar jawoord Hare Koninklijke Hoogheid prinses Mabel van Oranje-Nassau, net wat minder status dan Laurentien die prinses der Nederlanden werd.

En toen kwam het vreselijke ski-ongeluk in februari 2012 te Lech. Friso kwam onder een lawine terecht, werd (te) lang gereanimeerd en zou niet meer uit zijn coma ontwaken. De beelden van Mabel, diep bedroefd, maar waardig, schepten in enkele seconden een ander beeld van haar. Met haar arm om Beatrix heen gaf ze bemoedigende kneepjes in de schouder van haar schoonmoeder. In mei 2012 gaf ze haar werk als algemeen directeur bij The Elders (een raad van wereldleiders en andere prominente personen) op om haar handen vrij te hebben om Friso te kunnen bezoeken in het Wellington Hospital in Londen en te zorgen voor Luana (destijds 7) en Zaria (destijds 6): ze wist uit ervaring hoe het was om jong je vader te verliezen. Intimi zeggen dat ze er werkelijk alles aan heeft gedaan om de behandeling van haar man te laten slagen. In juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch, waar hij werd ondergebracht in hetzelfde paviljoen waar zijn vader z’n laatste levensfase doorbracht. Friso overleed een dag na Mabels 45ste verjaardag.

Sindsdien houdt Mabel zich steeds intensiever bezig met HIV-gerelateerde zaken en Girls Not Brides, de organisatie tegen kindhuwelijken die ze in 2011 oprichtte toen ze nog voor The Elders werkte. Financieel is ze binnen: ze had aandelen in het betaalbedrijf Adyen, en toen dat in 2018 naar de beurs ging, verkocht ze een deel van haar belang en was prompt 43 miljoen euro rijker. In hetzelfde jaar kocht ze een villa in Breukeleveen, vermoedelijk om een woning in de buurt van haar moeder te hebben, want het grootste deel van haar tijd brengt ze toch met de meisjes in Londen door.

Ondanks het feit dat Mabel wat verder van de troon staat, hoort ze nog altijd bij de koninklijke familie die zeer loyaal is. Vandaag drinken we een glaasje champie op de Birthday Girl en ongetwijfeld dat de Oranjes dit ook doen. Van Harte Prinses!

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: Bsr Agency

Laatste nieuws