doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');

First impressions: 5 Dingen die je nooit moet doen in het bijzijn van de koning en koningin

Mocht je ooit worden uitgenodigd voor een diner met koning Willem-Alexander en koningin Máxima, haal het dan niet in je hoofd om een horloge te dragen!
.
willem-alexander maxima

Is het je ultieme droom om ooit aan te schuiven bij het koningspaar, dan kun je maar beter alvast voorbereid zijn. We zetten de belangrijkste gedragsregels voor je op een rijtje. 

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_top_article');

1. Draag geen horloge

Huh? Maar hoe weet je dan hoe laat het is? Dat is juist het hele punt. Het wordt als erg onaardig gezien om op je horloge te kijken in het bijzijn van de gastheer en gastvrouw. Deze regel geldt overigens ook op bruiloften. Het oude gezegde ‘gezelligheid kent geen tijd’, zou hierbij je mantra moeten zijn.

2. Ga op chic en niet te bloot

Deze klinkt logisch, maar in het NOS Radio 1 Journaal legt etiquette-deskundige Jan Jaap van Weering nog eens uit hoe het zit: “Vrouwen mogen alleen een avondjurk met een diep decolleté dragen, wanneer de rug netjes bedekt is. Andersom geldt dat ook.”

3) Zet je telefoon op stil 

Een selfie maken met het koningspaar? Lijkt een leuk idee, maar toch is het beter om je er niet aan te wagen. Erom vragen is namelijk not done, maar het ongevraagd doen is nog veel erger. Je telefoon moet overigens ook op stil staan, dus je kunt hem maar beter even helemaal niet gebruiken. Goede trainingsoefening ook wel.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_middle_article');
Bron: Brunopress

4) Ga niet zitten

In ieder geval niet zomaar. Je mag namelijk pas plaatsnemen als de koning zit. Maar het zou ook kunnen dat een begeleider je eerst nog naar de koning brengt, waar je hem de hand mag schudden. Maar wel pas als hij jou zijn hand rijkt. Dáárna mag je gaan zitten. Overigens mag je vervolgens pas aan het diner beginnen wanneer deze officieel geopend wordt. Maar je kunt er natuurlijk ook nog altijd voor kiezen om geen uitblinker te worden. Dan kun je gewoon lekker naar de snackbar.

5) Schrijf een dankbrief

Oké, dit moet je dus juist wel doen. De koning schijnt het namelijk op prijs te stellen als je hem na het bezoek per brief bedankt. Geen appje of e-mail, maar een klassieke brief. How fancy.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws