Moedeloos voor je kast staan, omdat je écht niets hebt om aan te trekken. We hebben het allemaal wel eens. En hoe verleidelijk is het om voor iedere bruiloft, vakantie of verjaardag een nieuwe outfit te shoppen? Je bent niet de enige, maar ongemerkt ben je wel ontzettend veel geld kwijt aan al deze kleding. Er ligt namelijk voor honderden euro's aan ongedragen kleding in onze kast. Dat is toch wel even slikken...
Even eerlijk: Hoeveel van je kleding draag jij niet? Waarschijnlijk verwacht je dat dit percentage niet zo hoog ligt. Natuurlijk, die korte broek komt alleen tijdens een vakantie uit de kast. En dat jurkje is echt alleen bedoeld voor wat nettere aangelegenheden. En o ja, die iéts te kleine trui pak je ook niet zo vaak… Zo is er altijd wel een deel van je garderobe dat je weinig draagt. Onderzoek van Movinga toont echter een wel heel schokkend getal. Zij bestudeerden 18.000 kledingkasten in twintig verschillende landen. Daaruit blijkt dat de gemiddelde Nederlander maar liefst 71 procent van haar kleding ongebruikt in de kast laat liggen.
Enorm bedrag
Niet alleen is het ontzettend zonde om kledingstukken zo weinig te dragen, ook hangt er een behoorlijk prijskaartje aan al deze ongebruikte stukken. Volgens ze.nl is de kleding die in onze kast hangt te verstoffen, gemiddeld 2700 euro waard. Een enorm bedrag! Dat ligt wellicht ook aan het feit dat je juist duurdere kleding, zoals een pak of een galajurk, soms maar één keer gebruikt. Maar ook al die goedkope kledingstukken zijn samen misschien meer waard dan je denkt.
Bewuster shoppen: tips
De ideale situatie is om 100 procent van je kledingkast gewoon te dragen. Zo heb je het meeste waar voor je geld en bespaar je dus letterlijk honderden euro’s. Hoe zorg je ervoor dat je kleding niet ongedragen in de kast blijft hangen? Houd deze tips zeker in je achterhoofd tijdens het shoppen.
- Is je oog gevallen op een mooi kledingstuk? Bedenk dan hoeveel outfits je hiermee kunt maken. Als je niet minimaal drie verschillende combinaties kan maken, trek je dit kledingstuk waarschijnlijk niet snel uit de kast. Multifunctionele basics zijn dus van groot belang .
- Let goed op de stof en de kwaliteit van het kledingstuk. Goedkoop is duurkoop gaat vaak op voor kleding. Dat shirtje van 5 euro is misschien een koopje, maar na één keer wassen is-ie flets en is je geld eigenlijk verspild.
- Past het écht? We liegen onszelf graag voor in de spiegel. Maar zeg nou zelf, een broek waarbij je voortdurend je buik moet inhouden of een jurk waarvoor je eigenlijk nog een paar kilo af moet vallen, blijven zeer waarschijnlijk ongedragen in je kast hangen.
- Verkoop je ongebruikte kleding. Ruim je kast op en denk na over wat je de afgelopen 12 maanden niet hebt gedragen. De kans is groot dat je het dan ook komende tijd niet snel zult aantrekken. Is de kleding nog in goede staat? Dan zijn er talloze opties om de stukken te verkopen. Denk aan websites als Marktplaats, Vinted en United Wardrobe. Maar ook sommige tweedehandswinkels geven je een bedrag als je kleding inlevert.
- Maak een boodschappenlijstje. Ja, ook als je kleding gaat shoppen! Heb je warme winterlaarzen nodig, verlaat de schoenenwinkel dan niet met zomerse stappers omdat die toevallig in de uitverkoop zijn. Houd je aan het lijstje met kleding die je niet in je garderobe kunt missen en koop daarbuiten niets anders. Je portemonnee en je uitpuilende kledingkast zullen er blij mee zijn!
- Tips en Weetjes
- iStock