Het ene moment kun je nog gebruik maken van de schatkamer en optimaal profiteren van je sprookjesfactor. Het andere moment ben je weer een gewoon burger en moet je je zien te redden zonder personeel, beveiliging en status.
Een van de mensen die dit overkwam is Zwitserse erfgename Chantal Hochuli, die in 1981 prinses van Hannover werd. En door haar huwelijk met prins Ernst August bij de hoge Duitse adel ging horen. Het stel kreeg twee zonen, Ernst-August Jr en Christian (rechts op onderstaande foto), maar de liefde liep stuk op zijn chronische ontrouw. Chantal pikte dat van hem zolang hij discreet was, maar toen Ernst in 1995 openlijk met prinses Caroline van Monaco op liefdesvakantie in Bangkok was, vroeg Hochuli uiteindelijk alsnog echtscheiding aan.
Voor Chantal was de affaire dubbel zuur omdat Caroline en zij zeer goed bevriend waren en zelfs vaak samen op vakantie gingen. Niet alleen haar man ging naar La Grimaldi, ook de prestigieuze Hannover-titel en kasteel Mariënborg. Chantal bleef in Londen met twee boze puberzonen, waarvan de oudste later het familiefortuin moest redden, want ook daar had vader Ernst een potje van gemaakt. In 2003 scharrelde ze nog even met prins Alessandro Ruffo di Calabria, een neef van koningin Paola van België, maar voor zover bekend is Chantal nooit hertrouwd. Schrale troost voor de ex-prinses: de nieuwe liefde van de prins bleek een gevalletje 'Happily Never After', want Ernst en Caroline zijn al sinds 2009 gescheiden van tafel en bed. Karma heet zoiets. Hoe verging het andere ex royals?
Jorge zat er op vele manieren naast
Cubaanse balling Jorge Guillermo leerde wijlen prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix, kennen toen ze lesgaf op een Montessorischool in New York. Hij had toen een relatie met een man, Ned O'Gorman, met wie hij de zorg voor een jongetje deelde. Dat werd destijds allemaal onder de pet gehouden, de relatie met de prinses veroorzaakte al ophef genoeg in de jaren zeventig. Jorge was niet van adel, exotisch en ook nog eens katholiek.
Christina gaf voor hem haar rechten op de troon op en werd ook katholiek, zodat ze in 1975 konden trouwen. Samen kregen ze drie kinderen: Bernardo, Nicolás en Juliana, maar het huwelijk hield geen stand. In 1996 gingen het stel uit elkaar en aangezien ze op huwelijkse voorwaarden waren getrouwd, hield hij er niet al te veel aan over. Al moest Christina wel persoonlijke bezittingen veilen om de scheiding rond te krijgen, wat ook alweer een schandaal opleverde. Jorge studeerde korte tijd in Leuven en verhuisde later naar Londen, waar zijn dochter Juliana lange tijd bij hem heeft gewoond. Hij mijdt de publiciteit zoveel hij kan.
Ook geen titel voor Marks dochter…
Luitenant Mark Phillips trouwde in 1973 met prinses Anne, de enige dochter van de Queen. Zijn schoonmoeder bood hem de titel graaf aan, zoals dat gebruikelijk was bij de Windsors. Mark sloeg het aanbod echter af "omdat ik het eerder beperkend dan belangrijk vond". Het betekende dat ook zijn kinderen geen titel kregen. Met Anne kreeg hij Peter en Zara, maar de relatie kwam in de jaren tachtig in de problemen omdat Peter steeds meer moeite had zich te plooien naar het protocol.
Het hielp niet dat hij in 1991 een kind verwekte bij Nieuw-Zeelandse Heather Tonkin. In 1992 gingen Anne en Mark uit elkaar. Aan een tweede huwelijk met Sandy Plueger hield hij dochter Felicity over, Phillips woont nu samen in Florida met Lauren Haugh, die vier maanden jonger is dan zoon Peter (38). Hij maakte fortuin in de paardensport, wat een zegen voor hem is, want in zijn royal scheiding kreeg hij tot zijn teleurstelling vrijwel niets mee. Met Anne kan hij het inmiddels weer prima vinden: ze kunnen nog altijd met elkaar lachen.
Van prinses naar gravin
Tijdens haar eerste huwelijk met prins Joachim van Denemarken rinkelde Alexandra Manley nog van de diamanten, compleet met tiara. Voor haar tweede huwelijk in 2007, met fotograaf Martin Jorgensen, droeg ze slechts bloemen in haar haar. Voor haar huwelijk met de prins gaf ze haar Britse nationaliteit, haar geloof en een zeer succesvolle marketingcarrière op. In de eerste jaren waren ze heel gelukkig, mede dankzij de komst van twee zonen Nikolai en Felix, maar later groeide het stel uit elkaar: hij zette graag de bloemetjes buiten, zij wilde verder met haar eigen leven.
In 2005 gingen ze uit elkaar, toen Alexandra hertrouwde met Martin moest ze haar HKH-titel inruilen voor het aanzienlijk minder prestigieuze gravin van Frederiksborg. Ook op dat huwelijk rustte geen zegen, ze is inmiddels ook gescheiden van Jorgensen. Opvallend is dat Joachim en zij voorbeeldige co-ouders zijn en dat Alexandra nog altijd welkom is op het paleis: ze was in 2012 zelfs van de partij toen koningin Margrethe haar 40-jarig regeringsjubileum vierde. En bleek zowaar ook wat bling mee te hebben gekregen. Nice.
Sarah speelde hoog spel
Van alle ex-royals is Sarah Ferguson er misschien nog wel het beste van afgekomen. Ze trouwde in 1986 met prins Andrew en werd zo Hare Koninklijke Hoogheid, de hertogin van York. Het stel kreeg twee dochters – Beatrice en Eugenie – maar de relatie liep in 1991 stuk. Andrew was veel weg voor zijn werk bij de marine, Sarah was hem veelvuldig ontrouw, ze scheidden in 1996. Sarah speelde daarbij hoog spel. Met in haar achterhoofd de scheiding van Diana en Charles, waarbij Diana al haar prestige had moeten inleveren in ruil voor een kloeke som geld, zette Sarah in op het behoud van haar titel.
Dat lukte: van 'de hertogin van York' werd ze 'hertogin' van York, een nuanceverschil dat de meest mensen ontgaat. Misschien dat ze toch beter voor het geld had kunnen gaan, want Fergie ging tot drie keer toe bijna failliet met megaschulden en kreeg zelfs te maken met een internationaal arrestatiebevel. Naar verluidt onderhouden haar dochters haar tegenwoordig uit hun eigen trustfonds. Bij de Windsors is Sarah niet langer welkom, Andrew is echter nog altijd dol op haar. Ook na de scheiding deelden ze nog jarenlang een huis en onlangs kochten ze samen een chalet in Zwitserland. Well played, Fergie. Well played.
- Ella Vermeulen
- BrunoPress, Bsr Agency