Máxima, Meghan & Eloise: deze 7 royals vielen het meest op

Er is altijd wat aan de hand in de diverse paleizen. Dit zijn de royals die ons in 2020 het meest opvielen.

Er is altijd wat aan de hand in de diverse paleizen. Dit zijn de royals die ons in 2020 het meest opvielen.

Mathilde & haar mondkapjes

Royals in heel Europa zagen hun werk volledig veranderen door de coronacrisis. Meer videobellen, en minder werkbezoeken. Als ze er eens op uit konden, moest het op anderhalve meter afstand. Geen tiara’s, geen avondkleding, geen staatsbezoeken, geen momentjes om eens even lekker royal te shinen. Behalve dan als je Mathilde van België heet. Hare Majesteit bestelde meteen een royaal aantal customized mondkapjes bij Natan en werd een trendsetter in het veilig en modieus volk en vaderland toespreken, compleet met enkele galakleedjes. Als ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ statement was het onovertroffen en ze zag er zoveel chiquer mee uit dan haar royal collegaatjes met hun wegwerpkapjes…

Meghans Ambities

Ze kwam, zag hoe het royal leven eraan toe ging en vertrok mét prins, een garderobe van 200.000 euro en een lekker in het gehoor liggende titel. Meghan, hertogin van Sussex, is een van de meest geprezen én meest verguisde personen van het jaar. Haar talenten om te verbinden komen nog niet erg uit de verf. Liefhebbers van het koningshuis zien in haar eerder een narcistische golddigger die Harry isoleerde van zijn land en zijn familie. Fans van de Sussex’jes vinden haar echter een geëmancipeerde vrouw die bewonderenswaardige eigen keuzes maakt. Tsja, zoveel mensen, zoveel wensen…

Niet alles in Meghans Masterplan gaat even lekker: het boek ‘Finding freedom’, dat ze achter de schermen dicteerde en dat de Sussexit had moeten rechtvaardigen, werd alom afgekraakt.

Het schuurt nog altijd dat iemand met zoveel geld, privileges en een privéjet op stand-by, de normale mensen maant om milieuvriendelijker en soberder te gaan leven. En haar preek over sociale media (ooit draaide haar hele leven daarom, maar Meg verandert nog wel eens van mening als het haar uitkomt) leunde wel heel erg op de documentaire ‘The social dilemma’. Toch kan geen mens ontkennen dat La Sussex leuk aan de weg timmert, met een Netflix-deal van € 126 miljoen en een gezond ego dat eist dat ze bij een lucratieve spreekbeurt ‘volledige controle over het event krijgt’.

Het past in haar ambities om een internationale influencer à la Michelle Obama te worden en ze zit boordevol plannen om dat voor elkaar te krijgen, waarbij Harry steeds meer haar +1 wordt. In ‘Battle of the brothers’ van historicus en biograaf Robert Lacey omschrijft een hofinsider haar als ‘beangstigend zeker van zichzelf’. Met andere woorden: ze is nog maar net begonnen. Meghan for president? Het is niet uit te sluiten.

Andrew: Persona non grata

Prins Andrew maakte zichzelf in 2019 onmogelijk door niet mee te werken met het politieonderzoek naar de handel en wandel van zijn vriend Jeffrey Epstein, de veroordeelde pedofiel die in zijn cel zelfmoord pleegde. Andrews bizarre interview met Newsnight, waarin hij zijn keuzes en contacten arrogant goedpraatte omdat hij ‘eigenlijk een te eervol mens is’, betekende het einde van zijn bestaan als werkende royal. Hij verloor dit jaar 230 officiële functies/bijbaantjes/titels, de Queen liet hem zijn militaire taken opgeven, Buckingham Palace ruimde zijn kantoor leeg, zijn beveiliging werd voor een groot deel teruggedraaid en de privileges waar hij zo van hield – een politie-escort om mee langs files te rijden, met de royal heli naar de golfbaan, pretreisjes met potentaten – droogden allemaal op. Andrew brengt zijn dagen nu door in de Royal Lodge, in gezelschap van zijn ex/vaste scharrel Sarah Ferguson. Hij wordt wel eens te paard in Great Windsor Park gespot en mag af en toe zijn moeder vergezellen naar de kerk. De exitstrategie van de prins uit deze situatie is vaag. Hij werkt nog altijd niet mee aan het politieonderzoek (en kan daar ook niet toe gedwongen worden) en lijkt zeker niet van plan zijn verantwoordelijkheid te nemen en zelf voor de rechter te verschijnen. Tot daar verandering in komt, heeft hij geen enkele kans op zelfs maar een fractie eerherstel. Zo heeft hij van de Royal Lodge zijn eigen gevangenis gemaakt en voor 2021 ziet het er niet beter uit.

Kate loopt zicht warm

Misschien kwam het doordat het voortdurende gedoe met de Sussex’jes geen energie meer opslurpte. Of misschien kwam het omdat de Queen door de pandemie grotendeels achter de schermen verdween, zodat er veel taken moesten worden overgenomen. Hoe dan ook, de hertogin van Cambridge, van nature aan de verlegen kant, bewees dit jaar hoe ze in haar rol is gegroeid. Ze overwon haar camera-angst en zoomde er vrolijk op los. Ze legde veel informele werkbezoeken af.

Ze liet haar masterplan om zeer jonge kinderen en hun ouders een zo goed mogelijke start te geven op het Verenigd Koninkrijk los. Ze schreef een lockdown-fotowedstrijd uit die een groot succes was. En ze verklapte dat ze George en Charlotte tijdens de paasvakantie gewoon schoolwerk had laten doen. Daar voelde ze zich wel ‘een beetje schuldig’ over, maar het was ook wel lekker, die structuur vasthouden tijdens de maanden dat ze thuiszaten. Kate leverde daarmee een perfecte mix van menselijkheid en waardigheid af. Het wordt tijd dat we haar bij haar echte naam gaan noemen, die ze ooit als koningin-gemalin zal dragen: Catherine.

Queen of Socials

Eloise van Oranje-Nassau, de oudste dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien, verzamelde dit jaar krap 200.000 volgers op Instagram. Ze pitcht er als royal influencer onder andere sieraden, maar post ook over haar studentenleven aan de Hotelschool in Amsterdam. Waarbij ze heel aardig in lijkt te kunnen schatten wat ze wel en beter niet kan zeggen. Maar soms ook verrukkelijk uit de school klapt, zoals bij vlogger Robbert Rodenburg. “Vroeger ging ik wel eens met m’n vriendinnen langs bij mijn oma,” vertelde ze. “Ik ken mijn vriendinnen al heel lang, maar zelfs zij wisten niet hoe ze zich moesten gedragen. Het is apart. Ik zie mijn oma als een oma, en kan me niet voorstellen dat anderen haar anders zien.” En over de familietradities van de Oranjes met Pasen: “Dan gaan we naar mijn oma’s huis in Italië om paaseieren en snoep te zoeken. De kinderen kijken een film, terwijl onze ouders de paaseieren verstoppen. Niemand trekt een paashaaspak aan, trouwens.”

Hare Huiselijkheid

Koningin Máxima toonde zich dit jaar een redelijk briljante crisismanager. Toen er weer eens gedoe was over Oranjes en geld – gedonder met kunst, sjoemelsubsidie voor een natuurgebied – wist ze het gemor bliksemsnel van de voorpagina’s te krijgen door voor haar verjaardag het recept van haar Alfajores (Argentijnse koekjes) te delen. En toen er ophef was over een vakantiefoto waarop geen afstand werd gehouden, gooide ze er fluks nieuwe kiekjes van de A’tjes als bliksemafleider tegenaan. Het was dan ook teleurstellend dat ze na rel nummer 3 – de omstreden Griekse herfstvakantie tijdens de coronacrisis – niet onmiddellijk met een oranje pompoensoeprecept op de proppen kwam.

Voor iemand die graag mensen ontmoet, geen hekel aan reizen heeft, geniet van haar internationale contacten en van haar werk voor de VN, moet het een taai jaar zijn geweest, met veel thuiszitten en thuiswerken. Maar ook: heerlijk aards naar een werkbezoek in Den Haag fietsen en zonder morren voor haar tablet-op-standaard de wereld rondzoomen. Niemand kan zeggen dat ze er niet wat van heeft gemaakt. Voor volgend jaar duimen we echter toch voor een comeback van minimaal een vleugje van het oude normaal – we zien haar graag schitteren.

Army Princess

Geen gapyear, geen toelage, geen privileges: kroonprinses Elisabeth van België (18) ging het leger in, doorstond de eerste proeffase en volgt inmiddels op de Koninklijke Militaire School de officiersopleiding. Ze is daarmee een van de weinige vrouwelijke royals die werkelijk door de modder tijgert (in Jordanië zijn er ook twee) en de enige vrouwelijke troonopvolger die haar aanstaande taak als hoofd van de strijdmachten zo serieus neemt. Ze kreeg er alom lof voor, veranderde van een meisje in een pittige tante en zelden hebben we koning Filip zo zien glimmen van trots.

Meer lezen over de royals? Je leest het verhaal verder in de nieuwe Beau Monde – nu in de winkels!

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress, Instagram

Laatste nieuws