doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');

Update uit Spanje: zwager koning Felipe over celvermindering en hoe gaat het nu?

Hij is door een andere rechtbank inmiddels schuldig bevonden aan onder andere fraude, verduistering, machtsmisbruik, misbruik van vertrouwen en belastingontduiking, en veroordeeld tot zes jaar en drie maanden cel.
.
Inaki over celvermindering

Iñaki Urdangarin, oftewel de zwager van koning Felipe, oftewel de echtgenoot van prinses Christina, zit te brommen voor onder meer witwassen, belastingontduiking en corruptie.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_top_article');

Sinds juni 2018 zit de Spanjaard een gevangenisstraf uit van zo'n zes jaar. Iñaki doet plichtsgetrouw vrijwilligerswerk in Madrid en werd tijdens deze bezigheid aan de tand gevoeld door wat journalisten. Zij melden dat hij geen uitsluitsel wilde geven over de plek waar hij de rest van zijn celstraf gaat uitzitten. Er zou namelijk sprake zijn dat hij in het kader van zijn goede gedrag de gevangenis zou kunnen inruilen voor een sociaal re-integratiecentrum in Alcalá de Henares. Iñaki koos er destijds zelf voor om zijn straf uit te zitten in een vrouwengevangenis, waar hij is afgeschermd van de andere gedetineerden en zich veilig voelt.

De ex-royal verzocht om versoepelingen van zijn gevangenisregime, maar deze werden afgewezen. Wel heeft het secretariaat-generaal van de penitentiaire instellingen besloten dat hij mogelijk in aanmerking komt voor het bovenstaande re-integratieprogramma. Wat inhoudt dat hij elke dag mag werken en eens per maand een weekend thuis mag vertoeven. In ruil daarvoor moet hij een aantal programma's volgen die speciaal gemaakt zijn voor gevangenen die voor economische misdrijven zijn veroordeeld. De keuze is aan Iñaki zelf.

Persona non grata

Voor wie het even gemist heeft: Iñaki is de echtgenoot van prinses Cristina, de oudere zus van koning Felipe. Hij is betrokken bij het Nóos schandaal, waarmee overheidsgeld is verdwenen in een stichting die zich zou moeten inzetten voor plaatselijke sportieve en toeristische evenementen. De 52-jarige Urdangarín, een vroegere Olympische handballer, kreeg tussen 2003 en 2006 als schoonzoon van de toenmalige koning Juan Carlos voor 6,2 miljoen euro aan opdrachten van regionale overheden uit Valencia en Mallorca voor werk dat hij niet of nauwelijks had verricht. Hoewel dat geld werd uitbetaald aan een instituut zonder winstoogmerk, verdween 4,5 miljoen euro in de eigen zakken van Urdangarín en zijn compagnon Diego Torres, die tot 8 jaar werd veroordeeld. Iñaki leefde er leuk van.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_middle_article');

Hij is door een andere rechtbank inmiddels schuldig bevonden aan onder andere fraude, verduistering, machtsmisbruik, misbruik van vertrouwen en belastingontduiking, en veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden cel. Ook kreeg hij een boete (€500.000) voor corruptie en belastingontduiking. Cristina, de zus van de Spaanse koning, moest een boete van €265.000 betalen omdat ze deels van de fraude op de hoogte zou zijn geweest.

Zo zou ze geprofiteerd hebben van belastingfraude, gepleegd door haar man. Het schandaal kwam in 2011 naar buiten, net toen Spanje kampte met het dieptepunt van de economische crisis. In Spanje werd de zaak het symbool van de vermeende corruptie onder de Spaanse elite. Koning Felipe VI distantieerde zich van zijn zus, nam haar de titel hertogin van Palma af en verbood haar werkbezoeken af te leggen.

Prinses Cristina was dus ook betrokken bij het schandaal: als mede-eigenaar van Aizoon, een bedrijf dat haar man zou hebben opgericht om een deel van de 6,2 miljoen euro die hij had gekregen voor events heen te sluizen, had ze een creditcard waar ze persoonlijke aankopen mee heeft gedaan. Ook voerde ze in 2007 en 2008 via het bedrijf aftrekposten op. Zij heeft inmiddels een boete betaald van €265.088 en kwam dus met de schrik vrij.

Het schandaal kostte Christina en Iñaki de titels hertogin en hertog van Palma. Christina is kort nadat de Nóos-kwestie in het nieuws kwam, al in Genève gaan wonen met hun kinderen: Juan (21), Pablo (20), Miguel (18) en Irene (15). Deze foto is uit 2006.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws