Dít vinden familie en vrienden van koningin Máxima

Leren we koningin Máxima op een andere manier kennen?

Het is voor het eerst dat we vanuit haar intieme kring dingen te horen en te weten krijgen. Leren we koningin Máxima op een andere manier kennen?

Met de publicatie (hij verschijnt vandaag) van het boek Moederland worden details over het persoonlijke leven van Máxima Zorreguieta gedeeld. Het is dan ook voor het eerst dat iemand vanuit Máxima's initimi deelneemt aan het schrijven van een biografie. Journalist en auteur Marcia Luyten kreeg het voor elkaar, zij slaagde erin om medewerking te krijgen van de familie, de Argentijnse vriendenkring, oud-studiegenoten en voormalige collega's.

Zij vertelden haar met toestemming van Máxima in detail, maar wel anoniem, over de waarden waarmee Máxima opgroeide en in welk het milieu dat gebeurde: een hechte, sportieve, samengestelde familie, met politiek conservatieve denkbeelden maar in andere zaken best vooruitstrevend en in alle opzichten zeer ambitieus. De afgelopen jaren was bijna niemand bereid geweest herinneringen op te halen aan Máxima’s leven in Argentinië. Tot nu!

LEES OOK: Aha: koningin Máxima is vernoemd naar deze vrouw

LEES OOK: Máxima's kracht: 9x wat maakt haar zo leuk en geliefd?

Het eerste deel van een tweedelige ‘biografische schets’ verschijnt dus vandaag (donderdag). Het boek waaraan Luyten sinds 2018 heeft gewerkt, handelt over de afgesloten Argentijnse levensfase van Máxima en eindigt rond 1999, wanneer een Nederlandse prins haar wereld binnenstapt. Er was eenvoudig te veel materiaal voor het oorspronkelijk geplande ene boek, mede omdat Luyten vele tientallen pagina’s wijdt aan de turbulente geschiedenis van Argentinië. Het is de bedoeling dat het tweede deel Vaderland eind volgend jaar klaar is. Dat gaat over de Nederlandse jaren van Máxima.

Vanaf het moment dat Máxima Zorreguieta aan de zijde van de Nederlandse kroonprins verschijnt, staat ze in de schijnwerpers. De geschiedenis leert: wie trouwt met een vorst, wacht geen gemakkelijk leven. Wat maakt dat deze Argentijnse floreert aan een oud Europees hof? Koningin Máxima werd vijftig jaar geleden geboren in een land in verval. Argentinië was zijn grootse toekomst misgelopen en vluchtte in nostalgie. De Argentijnse tragedie dringt de familie binnen wanneer haar vader toetreedt tot de militaire regering. Wat in Máxima’s jeugd vanzelfsprekend was, zal diepe sporen trekken in haar latere leven.

Een echte biografie wil Luyten het niet noemen. Een levensbeschrijving is beter te maken wanneer de hoofdpersoon niet meer leeft, zo schrijft ze in haar voorwoord. Bij een koningin geldt dat nog meer. Er zijn dan maar weinig mensen bereid openlijk over haar te spreken. “Discretie is gebleven”, aldus Luyten. Ook de koninklijke archieven blijven gesloten en medewerking in de vorm van diepgaande gesprekken met Máxima of andere leden van het Koninklijk Huis zat er ook niet in. Maar dat gaf als voordeel dat er in het paleis of bij het ministerie van Algemene Zaken niemand over haar schouder hoefde mee te lezen. Je kunt het boek via deze link bestellen.

Bron: Moederland | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws