10 veelgemaakte make-upfouten waardoor je er ouder uitziet dan je bent

Aan de andere kant kan de juiste make-up weer een paar jaartjes van je leeftijd afsnoepen.

Make-up kan je helpen om net wat lekkerder in je vel te zitten, maar jarenlang hetzelfde beauty regime volgen is niet per se een goed idee. Het verkeerd aanbrengen van make-up kán ervoor zorgen dat je er wat jaartjes ouder uitziet dan je eigenlijk bent. Om je daarvoor te behoeden, zetten we de tien meest gemaakte make-upfouten op een rijtje.

Te veel concealer

Hoe meer concealer, hoe wakkerder en jonger je eruitziet, toch? Helaas gaat dat niet altijd op. Als je te veel concealer gebruikt, benadruk je je rimpels en lijntjes alleen maar meer, waardoor je er ouder uitziet dan dat je daadwerkelijk bent. Breng daarom het liefst alleen een dun laagje aan op de donkere plekken onder je ogen en blend dit met een sponsje of kwast.

Zwarte mascara op je onderste wimpers

Ga jij zelden de deur uit zonder een likje mascara op je wimpers? Pas dan op dat je niet te rigoureus te werk gaat met het zwarte goedje. Je kunt namelijk beter je onderwimpers overslaan of slechts licht bestrijken met wat mascara. Als je namelijk te veel mascara op je onderste wimpers aanbrengt, gaat ieders aandacht daarnaartoe. En dan zie je niet alleen de donkere wimpers, maar ook de rimpels en lijntjes des te meer. Sla daarom liever je onderwimpers over of ga voor een natuurlijke bruine kleur.

Te donkere oogschaduw

We houden van een smokey eye op zijn tijd, maar pas op dat je de donkere oogschaduw op de juiste plek aanbrengt. Bedek niet je hele ooglid met de donkere kleur, maar gebruik deze in de crease. Houd je (binnenste) ooglid liever licht. Hierdoor lijk je wakkerder en lijken je ogen groter. En – ook niet onbelangrijk – zo zie je er ook nog eens een paar jaar jonger uit.

Verkeerde kleur lipstick

Een lippenstift kan je hele look veranderen. Match ‘m met je outfit of ga voor een neutraal kleurtje dat overal bij past. Pas echter op voor heel donkere kleuren. Hierdoor lijken je lippen vaak niet alleen dunner, maar wordt de aandacht ook nog eens naar eventuele lijntjes rondom je mond getrokken. Wat hierbij kan helpen, is om je lippen iéts voller te laten lijken met een lippotlood. Teken je lippen net iets groter dan hun natuurlijke vorm en vul ze vervolgens in met je (donkere) lipkleur. Geloof ons, dit doet wonderen voor je look.

Blush op de verkeerde plek aanbrengen

Breng jij je blush standaard aan op de appeltjes van je wangen? Op jongere leeftijd leek dit misschien nog heel leuk, maar nu kan het ervoor zorgen dat je er een stuk ouder uitziet dan de leeftijd die in je paspoort staat aangegeven. Maar ho, gooi je rouge nog niet gelijk de prullenbak in. In plaats van het rozige poedertje op de appeltjes van je wangen aan te brengen, kies je liever voor een licht laagje op je jukbeenderen. Zo breng je niet alleen wat kleur in je gezicht, ook geef je je gezicht als het ware een lift. Hierbij is het belangrijk om felle kleuren te mijden. Ga liever voor een zachte, neutrale tint.

Donkere eyeliner onder je ogen

Te donkere en felle kleuren zijn een centraal thema in dit artikel, want ook zwarte eyeliner onder je ogen doet niet veel goeds voor je jeugdige uitstraling. Door de onderkant van je ogen van een zwart streepje te voorzien, wek je de indruk dat je ogen smaller en kleiner zijn dan ze in het echt zijn. Daarnaast leg je extra nadruk op je ogen, en daarmee ook op rimpels en lijntjes. En laten die je nou net wat ouder doen lijken. Kies daarom liever voor een lichtere kleur onder je ogen.

Donkere wenkbrauwen

Volle wenkbrauwen, de laatste jaren zijn we er dol op. En met goede reden, want volle brows staan bijna iedereen prachtig. Pas echter op, vooral als je een paar jaartjes ouder bent, dat je niet té donkere kleuren kiest. Hierdoor kun je een erg strenge, oude uitstraling krijgen, en laten we dat nou net niet willen. Je kunt daarom beter een wenkbrauwproduct kiezen dat dezelfde kleur als je haar heeft of zelfs één tot twee tinten lichter.

Geen concealer

We waarschuwden al: te veel concealer kan je ouder doen lijken. Maar dat is géén reden om het make-upproduct gelijk in de ban te doen. Concealer is namelijk een geweldig product om donkere kringen en onzuiverheden weg te werken en je gezicht een wakkere uitstraling te geven. Je moet alleen wel weten hoe je het het best kunt gebruiken. Kies voor een kleur die past bij je huidskleur of ga één tot twee tinten lichter. Breng een beetje concealer aan op je donkere kringen of onzuiverheden en blend dit vervolgens met een kwastje of een sponsje.

Te veel poeder

Als je foundation en concealer er eenmaal op zitten, wil je natuurlijk niet dat dit verschuift. Het is daarom heel belangrijk om je make-up look af te maken met een laagje poeder. Wees echter voorzichtig dat je niet een te dikke laag poeder op je gezicht aanbrengt. De poeder kan je gezicht namelijk erg droog doen lijken, waardoor ook rimpels en onzuiverheden worden geaccentueerd. Vermijd daarom het liefst ook het gebied rondom je ogen, maar breng een dun laagje aan op je T-zone.

Te harde lipliner

Voorzie jij je lippen altijd van een (donkere) lipliner? Zorg er dan wel voor dat je de randjes uitblendt. Doe je dit niet, dan krijgen je lippen een heel harde en strenge uitstraling. Ook gaat de aandacht zo sneller uit naar eventuele lijntjes en rimpels, waardoor je er ouder uitziet.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws