Met deze prinses deelt hertogin Catherine veel overeenkomsten

Hoewel de twee vrouwen meer dan een eeuw van elkaar verschillen, zijn ze met elkaar verbonden door vergelijkbare identiteiten.

Prinses, fotograaf en vredestichter.

Het zijn de drie woorden die opkomen wanneer je de kenmerken van de hertogin van Cambridge opsomt. Maar óók dezelfde van prinses Alexandra van Denemarken (1844-1925). Hoewel de twee vrouwen meer dan een eeuw van elkaar verschillen, zijn ze met elkaar verbonden door vergelijkbare identiteiten.

Vredestichter

Prinses Alexandra van Denemarken was vanaf het begin een langverwachte match voor de oudste zoon en erfgenaam van koningin Victoria, Edward VII. Hij, bekend als Bertie, stond bekend om zijn grappen en flirten als vrijgezel. Voor de meesten is zijn vroege reputatie verbonden met de dood van zijn vader, prins Albert. Bij een bezoek aan zijn zoon Bertie in Cambridge om hem te confronteren met geruchten over een affaire met sekswerker Nellie Clifden, gingen hij, prins Albert, en zijn zoon, prins Edward, wandelen in de regen. Zijn vader was nog geen drie weken later overleden en wierp een schaduw van schuld over Bertie die koningin Victoria nooit helemaal van zich af kon schudden.

Om de vrede in de verbintenis van moeder en zoon te herstellen, werd een bruid gezocht in de huizen van het Europese koningshuis en werd prinses Alexandra, dochter van de Deense koning Christian IX, geïntroduceerd. Ondanks haar koninklijke achtergrond had de prinses bescheiden meisjesjaren gehad en had ze tot in haar tienerjaren een zolderkamer gedeeld met haar zus Dagmar. Tot die ene dag, want toen veranderde haar simpele leven compleet.

De hertogin van Cambridge wordt over de hele wereld gevolgd en al haar kledingstukken worden geanalyseerd. Iets wat ook voor prinses Alexandra gold. De prinses begreep de kracht én de gevaren van de publieke ogen. Haar beroemde pragmatisme met betrekking tot de lopende zaken van haar man kwam dan ook vaak tot uiting in haar kledingkeuzes. Bij hertogin Kate is dit hetzelfde: knipogend in haar kleding naar het land waar zij is voor een staatsbezoek, kleedt zich formeel tijdens een serieus werkbezoek en gaat voor een bloemenprint wanneer de situatie ernaar is.

Fotografie

Alexandra en Kate hebben daarnaast een gezamenlijke passie voor fotograferen. In Alexandra haar tijd natuurlijk uiterst modern, toch nam zij foto’s van haar kinderen in haar huis in Sandringham. Kate doet dit op het landgoed waar Anmer Hall is of op de stranden van Norfolk. In haar tijd schiep de prinses een nieuw en informeel beeld van het moederschap, iets wat de hertogin ook nauw aan het hart ligt. Kate haar liefde voor fotografen levert haar diverse fotografieprojecten op, Alexandra hielp zichzelf (en de toekomstige prinsessen) te herinneren dat het oké is om een creatieve hobby er op na te houden. Beroemd is het kiekje dat zij gewapend met een Kodak-box onder haar arm onder de landschappen van haar man liep.

Je zou kunnen zeggen dat in prinses Alexandra haar voetsporen de hertogin van Cambridge treedt, als fotograafprinses van onze tijd.

Bron: Royal Central UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws