Maakt het leven mooier

Wat staat prinses Alexia te wachten in Wales?

Zulke internaten lijken soms wel luxe resorts, maar de meeste doen denken aan Harry Potters toverschool Zweinstein.

prinses Alexia kostschool Wales

Nog even en dan gaat prinses Alexia naar een Engelse kostschool.

Dat zowel kroonprinses Leonor van Spanje als prinses Alexia na de zomer begint op een kostschool past in de royal trend om kinderen in koningshuizen al jong zelfstandig te maken en in contact te brengen met een leven buiten hun veilige bubbel. Want binnen een ‘klein en zuinig’ koninklijk huis moet je overal op voorbereid zijn. Dan kun je maar beter in staat zijn je te handhaven tussen leeftijdsgenoten zonder privileges, met een goed diploma op zak en enige kennis van het ‘normale’ leven. Al geeft niet elke kostschool een goed beeld van het gewone leven...

In Engeland geldt kostschool als een soort overgangsritueel, een ‘rite de passage’. Zowel prins William als prins Harry ging via Ludgrove naar Eton, waar ze met zo’n vijftig leeftijdgenoten in een gebouw woonden en de eerste stappen richting volwassenheid zetten. Net als de rest hadden ze er een eigen kamer. Beiden gedijden er goed, mede dankzij het feit dat ze eerder al op normale (kost)scholen hadden gezeten waar ze hadden leren omgaan met andere kinderen. De jongens maakten er vrienden, deden er corvee en zaten in de verplichte nette pakken in de klas.

Charles, Diana, William en Harry bezoeken Eton College © BrunoPress

Niet alleen royal Windsor-mannen hebben een kostschoolachtergrond. Tot haar dertiende kreeg prinses Anne privéonderwijs, waarna ze op Benenden haar puberteit kon stukslaan op tennis, paardrijden en lacrosse. “Ze liet niets merken,” zegt Mary Lynton-Jones die samen met haar op de kostschool zat. “Geen air, geen kapsones. Ze was heel kalm, keek een paar dagen hoe het eraan toeging en voegde zich daar moeiteloos naar. Ik vond haar heel leuk en heel stoer. Ze was overal voor in.” Ze werd door haar jaargenoten gewoon Anne genoemd, maakte er zelf haar bed op, hield haar kamer aan kant, serveerde bij toerbeurt het eten en nam in de weekenden de afwas voor haar rekening. Prinses Basma van Jordanië en twee dochters van de toenmalige kroonprins van Ethiopië zaten ook in haar jaar, maar konden wat minder goed wennen, wat deels te maken had met cultuurverschillen: voor Anne was toast met ansjovispasta een traktatie, voor hen een gruwel.

Ook de jongere generatie bezocht kostscholen. Prinses Beatrice ging naar St George’s in Ascot, waar ze een goed programma hadden voor haar dyslexie. Bea was er heel populair: ze zong in het koor en was een zorgzame vriendin die meer plezier had in zwerfkatten binnensmokkelen dan in lessen volgen. Haar zus Eugenie ging ook even naar Ascot, maar stapte vrij snel over naar Marlborough College. Daar holde acht jaar eerder Catherine, de hertogin van Cambridge over de hockeyvelden, toen ze nog Kate Middleton heette. Kate had eerder op Downe House gezeten, waar ze erg werd gepest.

Prinses Elisabeth tijdens haar beginperiode op het Atlantic College © Belgische Monarchie

Ook het Atlantic College in Wales begroet wel vaker royals. Kroonprinses Elisabeth van België ging er in 2018 heen, en eerder zaten prinses Raiyah van Jordanië en prins Willem-Alexander er. Voor die laatste was destijds in 1983 de stap naar Wales een nuttige: zijn moeder had het heel druk met haar nog kersverse koningschap en zijn vader kampte toen al met depressieve klachten en verbleef in het buitenland - geen ideale omstandigheden voor een puber die toch al moeite had met het koninklijke keurslijf

Prinses Alexia begint volgend schooljaar in Wales © BrunoPress

De kostschool is weliswaar gehuisvest in een imposant gebouw - het 12de eeuwse St Donat’s Castle - maar het is geen elitair instituut. Zo’n zestig procent van de leerlingen zit er dankzij een studiebeurs. Er ligt veel nadruk op hulp aan de plaatselijke gemeenschap in de vorm van ‘study & service’. Denk daarbij aan muziektherapie geven aan dementen en werken in de moestuin. Met 350 leerlingen uit negentig landen zit het met de diversiteit wel goed. Ook fijn is dat privacy er gewaarborgd is. De Belgische prinses Elisabeth was er zeer actief, maar afgezien van de officiële beelden zijn er geen foto’s van haar schooltijd daar uitgelekt. Als je al vanaf je geboorte, zonder dat je erom hebt gevraagd, in de belangstelling staat, is het vermoedelijk wel zo fijn om een paar jaar alleen maar een voornaam te zijn. Fijn voor prinses Alexia!

Meer lezen? Je leest het in de nieuwste Beau Monde, nú in de winkels of online te koop via tijdschrift.land.nl

Misschien ook voor jou:
Dít is de schuilnaam van prinses Alexia
Royalty
  • Ella Vermeulen
  • BrunoPress, Koninklijke Huis