Moeder prinses Diana waarschuwde voor huwelijk met prins Charles

"Ik heb haar na de bruiloft drie of vier jaar niet meer gesproken", aldus Diana.

Al voor het koninklijk huwelijk twijfelde Frances Shand Kydd of prins Charles wel een goede match was voor haar dochter, Lady Diana Spencer.

Grote twijfels

Je dochter die ten huwelijk wordt gevraagd door de troonopvolger, is het een vloek of een zegen? Volgens Frances Shand Kydd, de moeder van prinses Diana, was het dat eerste. Ze was niet bepaald weg van het idee dat haar jongste dochter in het huwelijksbootje zou stappen met de veel oudere prins Charles, zo schrijft Vanity Fair. Naar verluidt zou Frances haar dochter zelfs gewaarschuwd hebben om niet overhaast te trouwen – vooral omdat ze veel paralellen zag met haar eigen mislukte huwelijk.

Jong getrouwd

Zelf trouwde Frances ook op jonge leeftijd: ze was pas 18 jaar toen ze het jawoord gaf aan de twaalf jaar oudere Johnnie Althorp, de latere Earl Spencer en de vader van Diana. Frances kreeg drie gezonde dochters, maar de druk om een gezonde stamhouder ter wereld te brengen was hoog. Zoontje John overleed binnen enkele uren na de geboorte en de schoonfamilie van Frances wilde dat ze medische onderzoeken zou ondergaan om te kijken 'wat er mis was.' Volgens zoon Charles, de langverwachte heir, begon het huwelijk van zijn ouders toen uit elkaar te vallen. Frances vertrok toen Diana nog maar acht jaar oud was en trouwde vervolgens met Peter Shand Kydd, die Frances later verliet voor een jongere vrouw.

Niet gesproken

Volgens royaltydeskundige Tina Brown stak Frances de zorgen over het huwelijk van haar dochter niet onder stoelen of banken. “Mam, je begrijpt het niet, ik hou van hem”, zou Diana volgens Tina tegen haar moeder hebben gezegd. “Hou je van hem of van wat hij is?” vroeg Frances, waarop Diana antwoordde: “Wat is het verschil?”

Later sprak prinses Diana ook over hoe haar huwelijk de band met haar moeder verslechterde. “Mijn moeder liet me verschrikkelijk in de steek met de bruiloft,” onthulde ze aan Andrew Morton. “Ze bleef maar huilen. Ze zei dat ze niet met de druk om kon gaan. Ik heb haar vervolgens drie of vier jaar niet gesproken. Ik werd gek van haar. Ik was degene die sterk bleef en zij was degene die voortdurend moest huilen.”

Volgens Frances was het huwelijk van haar dochter dan weer de reden dat haar tweede huwelijk mislukte. “De druk was overweldigend en uiteindelijk onmogelijk voor Peter. Ze wilden hem niet. Ze wilden mij. Ik werd 'de moeder van Diana', en niet zijn vrouw.”

Frances Shand Kydd en prinses Diana. Beeld: Brunopress

Bron: The List, The Guardian | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws