Zo gaat je smartphone langer mee

De dag dat je favoriete apparaat het begeeft stel je het liefst zo lang mogelijk uit.

De tijd dat we massaal naar de winkel renden na de lancering van een nieuwe smartphone is voorbij. De laatste modellen hebben immers nauwelijks nog significante verbeteringen. Dit zorgt ervoor dat we in theorie jarenlang met dezelfde smartphone uit de voeten zouden kunnen. Maar dit geldt natuurlijk wel alleen als je er zuinig op bent.

Bescherm je telefoon goed

Het lijkt een open deur, maar we noemen het toch maar even: zorg dat je telefoon goed is beschermd. Koop zo snel mogelijk nadat je een telefoon hebt gescoord een passend smartphonehoesje, want een val kan zomaar einde verhaal betekenen. Omdat smartphones tegenwoordig steeds valbestendiger zijn is die kans niet heel groot, maar nog steeds aanwezig. En ook als je smartphone het overleeft kan het behoorlijke schade opleveren, waar je ongetwijfeld niet op zit te wachten. Een leuk hoesje scoor je onder andere bij Smartphonehoesjes.nl. Naast een hoesje is ook een screenprotector absoluut aan te raden. Hiermee voorkom je krassen op het scherm van je smartphone.

Fiets je veel? Dan is een telefoonhouder fiets geen overbodige luxe. Als je je smartphone tijdens het fietsen in je hand of je zak houdt kan er van alles gebeuren. Mocht je telefoon onverhoopt vallen, dan maakt hij een harde klap. Een telefoonhouder heeft bovendien nog meer voordelen. Zo wordt het je makkelijker gemaakt om veilig te kunnen navigeren naar je bestemming. Ook voorkom je boetes. Als je fietst met je telefoon in je hand, riskeer je namelijk een boete van 95 euro.

Verwijder onnodige apps en bestanden

Als je opslagcapaciteit te vol zit, gaat dat al snel ten koste van de snelheid van je telefoon. De kans is groot dat er ontzettend veel apps op je smartphone staan die je nauwelijks of niet gebruikt. Ga eens in de zoveel tijd kritisch door je telefoon heen en verwijder deze apps. Mocht je een app écht nog eens nodig hebben, kun je hem tenslotte altijd opnieuw downloaden.

Daarnaast kunnen foto’s en video’s flink wat ruimte in beslag nemen. Neem ook deze eens onder loep en vraag je jezelf of alles echt bewaard moet worden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je bestande op te slaan in de cloud.

Maak je telefoon af en toe schoon

Wat veel mensen niet weten is dat het noodzakelijk is om de buitenkant van je telefoon af en toe schoon te maken. Op een smartphone hopen bacteriën zich namelijk in een rap tempo op. Voor het reinigen kun je een microvezeldoekje gebruiken. Hoewel je deze een beetje vochtig kunt maken, moet je wel uitkijken voor te veel water. De aansluitingen reinig je door allereerst goed te blazen. Daarnaast kun je er met een (schuin afgeknipt) wattenstaafje het nodige vuil uithalen. Maak niet alleen je smartphone zelf schoon, maar ook je hoesje. Het kan ook zeker geen kwaad om je hoesje om de zoveel tijd te vervangen.

Zorg goed voor je batterij

De batterij is al de achilleshiel van de smartphone, maar gaat er bij de meeste mensen ook nog door de jaren heen op achteruit. Er zijn echter een aantal trucjes die ervoor kunnen zorgen dat je batterij goed blijft. Waar vroeger werd geadviseerd om de batterij helemaal leeg te laten lopen, is dat voor moderne smartphones juist niet goed. Liever hang je de telefoon in de lader als deze nog minstens 20 procent heeft. Laad je smartphone daarnaast nooit te lang op. Je telefoon ’s nachts opladen is dus niet het beste idee. Het liefst haal je je telefoon uit de lader vóór hij 100 procent heeft bereikt. Gebruik tot slot alleen originele opladers. Hoewel opladers van een ander merk misschien goedkoper kunnen zijn, kan je batterij hier op lange termijn hinder van ondervinden.

Merk je dat je batterij toch te snel leeg gaat? Dan kun je ervoor kiezen om alleen je batterij te vervangen in plaats van je volledige smartphone. Het prijskaartje hiervan valt namelijk in de meeste gevallen reuze mee en daarna is je telefoon vaak weer helemaal als nieuw.

Voer altijd updates uit

Als je telefoon te oud is, bestaat de kans dat het niet meer mogelijk is om updates te doen. Maar zolang dat nog kan, is het van belang dat je deze trouw uitvoert. Updates zorgen er namelijk voor dat je telefoon langer meegaat. Zodra deze klaarstaan, is het belangrijk dat je ze zo snel mogelijk installeert.

Beeld: Pexels, Jess Harper

Laatste nieuws