Het is inmiddels een jaar geleden dat de Spaanse oud-koning Juan Carlos uit Spanje verbannen werd. Hoe gaat het nu met 'm?
De 83-jarige is wat moeilijk ter been, maar da's ook het enige waar hij over kan klagen. De oud-koning leeft in rijkdom en weelde in zijn gouden kooi in Abu Dhabi. Hij woont op het paradijselijke eilandje Zaya Narai, op vijftien minuten varen van de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.
Hoe zien zijn dagen eruit? Hij leest wat, vooral de Spaanse kranten, heft hier en daar een gewicht in zijn privésportschool en kijkt in de middag een film in zijn thuisbioscoop. Je leest het, het is akelig vertoeven voor een koning die leeft in 'ballingschap'. Ook krijgt hij regelmatig bezoek, niet van zijn vrouw, oud-koningin Sofia (wie hij blijkbaar al maanden niet heeft gezien), maar van zijn twee dochters. Elena en Christina, zij komen bijna elke maand langs.
Hij was voorbestemd om de geschiedenisboeken in te gaan als de koning die Spanje slim wist te hervormen van een dictatuur naar een democratie. Maar hij houdt enkel een slecht imago en een vernederende ballingschap in eenzaamheid over. Hij verlaat het eiland zelden, behalve om te dineren in Abu Dhabi. Ook maakte hij enkele korte uitstapjes naar naburige koninkrijken. De 83-jarige Juan Carlos zou inmiddels slecht ter been zijn, maar hij weigert een rolstoel te gebruiken om imagoverlies te voorkomen.
De oud-koning besloot vorig jaar Spanje te verlaten om zijn zoon Felipe, de huidige koning van Spanje, wat ademruimte te geven. Sinds 2018 is zijn vader een blok aan zijn been. Juan Carlos werd gelinkt aan een corruptieschandaal en geheime bankrekeningen in Zwitserland. In juni van dit jaar begon het Spaanse Hooggerechtshof een onderzoek naar de betrokkenheid van de ex-koning bij de aanleg van een hogesnelheidslijn in Saoedi-Arabië, waarvoor hij tientallen miljoenen euro’s cadeau zou hebben gekregen. Niet echt fris. Zijn populariteit kreeg al een deuk in 2012, toen foto’s opdoken van hem voor een doodgeschoten olifant in Botswana. Spanjaarden namen het hun voormalige vorst zeer kwalijk dat hij op het hoogtepunt van de financiële crisis in Spanje tienduizenden euro’s had gespendeerd aan een luxe safarireis. Na nog een corruptieonderzoek, waarbij zijn schoonzoon was betrokken, volgde een roep om zijn aftreden, wat uiteindelijk gebeurde in 2014.
De moderne monarchie waar Juan Carlos veertig jaar lang aan bouwde, kon de huidige koning Felipe alleen behouden door de oude koning op afstand te zetten. Met die pijnlijke stap spiegelt Felipe zich aan zijn vaders gedachtegoed: Spanje verdient een moderne koning die luistert naar het volk. Het is nu aan Felipe die moderne koning te zijn. Óók als dat betekent dat je je vader niet ziet en mijlenver van je verwijderd is. Tot nu toe is Felipe een toegewijde koning, heeft twee leuke puberprinsessen die vaak op sleeptouw genomen worden en doet hij er alles aan om schandaalvrij uit de verf te komen.
- El País
- BrunoPress