Zou Donatella ooit zo prominent in de spotlights hebben gestaan als haar oudere broer nog had geleefd?

“Mijn natuurlijke haarkleur? Geen idee, ik doe niet aan natuurlijk.”

Ze drukten met hun stijl en personality een stempel op de (mode)geschiedenis. Wie zijn die smaakmakers van toen en wat maakt hen zo onvergetelijk? Vandaag onder de mode-loep: Donatella Versace van modehuis Versace.

“Mijn natuurlijke haarkleur? Geen idee, ik doe niet aan natuurlijk.” Met haar steile, tot stro geblondeerde haren, haar opgespoten lippen en zwart omlijnde ogen is de 66-jarige Donatella Versace bijna een karikatuur van zichzelf geworden. Een slank, immer hooggehakt poppetje dat onlosmakelijk is verbonden met het high end merk Versace. Maar zou de petite designer ooit zo prominent in de spotlights hebben gestaan als haar oudere broer nog had geleefd? Na die ene tragische dag in 1997 (15 juli) waarop Gianni voor zijn mansion in Miami werd neergeschoten door een seriemoordenaar, besloot Donatella zijn legacy voort te zetten. Maar al was ze vanaf het begin in 1978 intensief betrokken bij zijn fashionbedrijf en had Gianni geen beslissing genomen zonder haar erbij te betrekken, het opvolgen van haar broer ging echter niet zonder slag of stoot.

Donatella was inmiddels 42, een gescheiden moeder van twee tieners en had problemen met drugs (vooral cocaïne). “De eerste vijf jaar na zijn dood was ik helemaal verloren.” Toch wist Donatella het merk Versace in de jaren na haar broers dood naar een hoger level te tillen en haar problemen met drugs aan te pakken. Al moest dat laatste wel onder enige dwang gebeuren. Op de achttiende verjaardag van dochter Allegra (die overigens de helft van de Versace aandelen erfde van haar oom Gianni) hadden familie en vrienden (onder wie Elton John) er genoeg van om lijdzaam toe te zien hoe Donatella haar cocaïneverslaving in stand hield. De ontwerpster werd die dag op een vliegtuig gezet richting rehab, iets wat ze zonder protesteren liet gebeuren. Het enige waar ze van baalde? Dat ze in de kliniek geen hoge hakken kon dragen: “I can give up anything, but not my high heels.”

De liefde voor fashion zat er al vroeg in bij Donatella, geboren in Reggio Calabria op 2 mei 1955 als jongste van vier. Haar moeder was naaister en haar 9 jaar oudere broer Gianni gebruikte haar van jongs af aan als inspiratiebron voor zijn ontwerpen. “Ik was het best geklede meisje van de stad.” Hij was ook degene die haar op 11-jarige leeftijd aanspoorde haar haar platinablond te verven en nam haar mee naar nachtclubs en disco’s. “Gianni was een wilde, en hij spoorde me aan om ook wild te zijn.” Terwijl Donatella Italiaanse literatuur studeerde in Florence, begon Gianni samen met broer Santo zijn fashionbedrijf in Milaan en ontwikkelde hij een parfum, Blonde, dat hij aan zijn zus opdroeg.

Na haar afstuderen trok ze bij hem in, om hem te helpen met Versace. Ze begon met het ontwerpen van accessoires, kreeg uiteindelijk carte blanche om een nieuwe lijn op te zetten (Versus) en kwam met het idee om topmodellen te gebruiken voor hun catwalkshows. Een goede zet: de catwalkshow met o.a. Naomi Campbell en Cindy Crawford, waarbij ‘Freedom’ van George Michael uit de speakers schalt, is legendarisch geworden. Donatella eert Gianni nog altijd met haar designs, maar ze laat zich ook inspireren door jongere ontwerpers – liefst degenen die geen blad voor de mond nemen. “Want als je je omringt met ja-knikkers, kun je er beter mee stoppen.” En dat zien we haar nog lang niet doen.

Bron: Davina Harte | Beeld: BrunoPress, Instagram @donatellaversace

Laatste nieuws