Glamour met een knipoog

Als royals het familie bedrijf dienen

Voor een troonopvolger ligt een groot deel van zijn of haar leven vast.

Amalia & WA

Voor een troonopvolger ligt een groot deel van zijn of haar leven vast.

Tuurlijk, jeugd en tienertijd verlopen nog redelijk normaal. Maar daarna begint het al: talen leren, geschiedenis en staatskunde studeren, wennen aan werkbezoeken. Geen royal die niet ongemakkelijk gaat kijken op de vraag wat er gebeurt als het kind in kwestie echt niet wil. Mooi om te zien is dat het stokje tegenwoordig in ieder geval wel met veel liefde en warmte wordt doorgegeven. "Een monarchie staat symbool voor continuïteit," zegt koning Felipe van Spanje in 1977. "Zonder de liefde en leiding van mijn vader zou ik het niet hebben gekund."

Felipe en Leonor van Spanje

En hij wil datzelfde meegeven aan zijn opvolger prinses Leonor. Leonor (inmiddels 15) weet wie ze is en wat ze is. Niet voor niets zat ze op een school waar ze naast Frans en Engels ook Mandarijn leert en op dansles zit voor een goede houding (inmiddels is ze een klasgenoot van prinses Alexia in Wales). "Ik gun haar nog jaren in vrijheid," zegt Felipe. "Die heb ik zelf ook gehad. En die heb ik nodig gehad om mezelf te kunnen vormen. Het land dienen is de grootste eer, maar je moet het kunnen waarmaken."

Frederik en Christian van Denemarken

Qua uiterlijk lijken de Deense troonopvolger en de aanstaande kroonprins sprekend op elkaar. Frederik zegt echter dat Christian veel minder verlegen is dan hij. De jongeman is volgens zijn vader "slim, welbespraakt en open". Over hun rol in het familiebedrijf zegt hij: "Mijn rol als koning zal veel lijken op die van mijn moeder als koningin, als ik maar voldoende contact houd met de mensen." Er zijn overigens ook dingen die hij anders doet: "Ik ben opgevoed door nanny's en gouvernantes. Tot mijn 21ste had ik weinig met mijn ouders te maken. Ik ben elke dag met mijn kinderen bezig." Christian valt hij nog niet lastig met de toekomst: "Hij weet het en hij denkt er over na, maar gelukkig niet al te veel."

Willem-Alexander en Amalia der Nederlanden

Koning Willem-Alexander was dertien toen hij kroonprins werd en had er moeite mee dat alles eigenlijk al vast lag. In een ander leven zou hij misschien piloot zijn geworden, nu bestond zijn tijd als tiener en twintiger vooral uit taaie staatskost leren en zoeken naar zijn rol en een beetje zingeving in zijn leven. Hij heeft zich er nooit over uitgelaten, maar afgaand op zijn lichaamstaal betekende Máxima een keerpunt voor hem, zoals ook vader worden hem enorm heeft gevormd. De prins leek zijn onvermijdelijke rol steeds interessanter te vinden en is die ook met steeds meer zichtbaar plezier gaan invullen. Zodat hij er als koning opeens stond: zelfbewust en zelfverzekerd. Zijn oudste dochter Amalia (17) 'weet wat haar te wachten staat' en toont nu al bij gelegenheid de openheid en lol die Willem-Alexander pas veel later leek te voelen. En dat is zíjn verdienste.

Victoria en Estelle van Zweden

Kroonprinses Victoria van Zweden, legde in grote lijnen hetzelfde traject af als Willem-Alexander. Ook zij had moeite met de beperkingen waar ze mee te maken had en met altijd de ogen op zich gericht voelen. Anorexia ontwikkelen was een manier om nog érgens controle over te voelen als twintiger. Het heeft de zeer plichtbewuste prinses tijd en moeite gekost om haar draai te vinden, maar ook in haar geval heeft de liefde en een eigen gezin krijgen wonderen gedaan. Tegenwoordig straalt Victoria en vult ze steeds meer op haar eigen manier haar functie in. Ook wat betreft de aanstaande troonopvolgster: "Estelle hoeft voorlopig alleen maar Estelle te zijn," zegt ze over haar dochter. "Daar hebben we het al druk genoeg mee."

Haakon en Ingrid van Noorwegen

Gek zijn ze op elkaar. En op de labradoodles, op liedjes zingen en vuurtjes stoken. "Het grootste deel van het jaar zijn we een volstrekt normaal gezin," zegt kroonprins Haakon van Noorwegen. "Mette-Marit en ik gaan naar ons werk, de kinderen gaan naar school. En dan zijn er ook momenten dat we in functie zijn. Daar horen de kinderen ook bij, het is beter ze er nu al aan te laten wennen." Dus staat dochter en opvolger Ingrid regelmatig op een balkon te wuiven, gaat ze wel eens mee op werkbezoek en verscheen met haar vader in een tv-show. Daarnaast veranderde ze onlangs van school, om haar een meer internationale basis te geven. Maar daar blijft het voorlopig bij. "Je belangrijkste taak in het leven is de beste versie van jezelf zijn," zegt haar opa, koning Harald. "Hoe je leven ook is en hoe moeilijk het soms is."

Misschien ook voor jou:
Wil de ware troonopvolger van Monaco opstaan?
Royalty
  • Ella Vermeulen
  • BrunoPress