Glamour met een knipoog

Spencer: wat is wel en wat is niet waar in de nieuwste film over prinses Diana?

De échte chef Darren vertelt welke dingen uit de film waargebeurd zijn.

Kristen Stewart als Diana

Spoiler alert! Dit artikel gaat in detail in op de film Spencer, de nieuwste film over prinses Diana. Heb je 'm nog niet gezien en wil je hem nog kijken? Bewaar dit artikel dan voor later.

In de film Spencer van regisseur Pablo Larraín volgen we prinses Diana (gespeeld door Kristen Stewart) tijdens één levensbepalend weekend. Voor het laatst viert ze kerst met de royal family op Sandringham, waar ze besluit te scheiden van prins Charles. Maar verwacht geen historische nauwkeurigheid gemengd met een vleugje drama à la The Crown. Tijdens het kijken van Spencer vraag je je veel eerder af: is dit echt zo gebeurd? En het antwoord is vaak 'nee'.

Chef Darren

Wie de film heeft gezien, weet dat prinses Diana regelmatig haar hart lucht bij royal chef Darren. Dit filmpersonage is geïnspireerd op de échte Daren McGrady, voormalig chefkok uit de koninklijke keukens. Ook hij heeft de film inmiddels gezien, en hij is een van de weinigen die ons kan en wil vertellen wat er dat bewuste weekend echt gebeurde met prinses Diana. In een video op zijn YouTube-kanaal vertelt Darren uitgebreid over alle (on)waarheden in Spencer.

Spencer: wat klopt en wat niet

Volgens Darren zijn er veel momenten in de film die we moeten zien als een metafoor, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in veel scènes.

Prinses Diana die verdwaald raakt aan het begin van de film is volgens Darren een voorbeeld van zo'n metafoor. De regisseur zou hiermee suggereren dat de prinses haar plek in de royal family niet meer kan vinden. Een eerste teken dat ze haar echtgenoot gaat verlaten. Bovendien reed prinses Diana niet in een Porsche, weet Darren te vertellen, maar in een Mercedes. Daarover grapte ze dat 'een Duitse auto in ieder geval betrouwbaarder was dan een Duitse echtgenoot' – met een knipoog naar de Duitse roots van de Windsors.

De kersttradities op Sandringham zijn deels waar, deels onwaar. Dat gasten voor en na de vele kerstdiners op de weegschaal worden gezet, is een verhaal dat al langer de rondte gaat, maar Darren zegt dat hij dit nooit echt heeft zien gebeuren. Wel klopt het dat er altijd meerdere outfits klaar hangen en dat een groot deel van de Kerstdagen bestaat uit omkleden.

De mentale gezondheid van prinses Diana is volgens Darren sterk overdreven in de film. Nee, het ging niet goed met de prinses aan het einde van haar huwelijk. Maar lachen deed ze nog wel, de sfeer binnen de royal family was niet zo kil en grimmig als de film doet voorkomen. De film wordt door sommige kijkers bekritiseerd omdat prinses Diana als 'een gek' zou worden neergezet, iets dat ze volgens de chef zeker niet was. "Ook spookte de geest van Anna Boleyn natuurlijk niet echt rond, al wonen er wel andere geesten op Sandringham."

De boulimia daarentegen is volgens Darren een understatement in Spencer. In het echt zou het nog veel erger zijn geweest. Volgens Diana's biograaf Andrew Morton zou de prinses zich ook tijdens een kerst op Sandringham van de trap hebben gegooid, iets wat Diana in de film overweegt in haar ouderlijk huis.

Kristen Stewart als prinses Diana. Beeld: BrunoPress

Het stelen van haar vaders vogelverschrikkerjas en de terugkeer naar haar ouderlijk huis zijn ook verzinsels, aldus de chef. In de film laten ze daarmee zien dat prinses Diana terugverlangt naar haar kindertijd. Hoewel Diana in haar jeugd inderdaad vlakbij Sandringham woonde, klopt er verder weinig van deze verhaallijn. In 1991, het jaar waarin de film zich afspeelt, was Diana's ouderlijk huis niet daadwerkelijk dichtgetimmerd en vervallen, maar in gebruik als een woonplaats voor gehandicapten.

De band met haar zoons William en Harry vindt Darren juist erg goed en ontroerend weergegeven. "Het is echt zoals ze met de jongens was." Tijdens de scènes met haar boys vond de chef Kristen Stewart op haar best. "De stem, haar manieren, het klopte allemaal. Alsof Diana echt terug was. Ik wilde niet dat film zou eindigen."

Dat Diana dezelfde parels als kerstcadeau kreeg als Camilla kan niet bevestigd worden. In de film twijfelt de prinses of ze het parelsnoer wel kan dragen, of ze zich wel naar haar echtgenoot moet schikken. Pas als ze hem lostrekt, voelt ze zich vrij. Hetzelfde geldt voor het openscheuren van de gordijnen. Darren vertelt dat die heus niet echt dichtgenaaid werden, omdat fotografen niet zo dichtbij het paleis konden komen. "Ik denk dat het een metafoor is, die de claustrofobie van prinses Diana laat zien."

Een verliefde kleedster, Maggie in de film, was er volgens Darren ook niet. Prinses Diana bezocht wel het strand, maar deed dit helemaal alleen, en niet met een vertrouwelinge. Paleisbronnen kunnen vertellen dat Diana vriendelijk en informeel met haar personeel omging, that's all. Al wil Darren wel even kwijt dat hij, in tegenstelling tot zijn personage in de film, haar nooit zomaar 'Diana' zou noemen. "Ik respecteerde haar titel, ik zei altijd Your Royal Highness."

Het onderbreken van de jacht om haar zoons mee naar huis te nemen gebeurde ook niet echt, kan de voormalige paleiskok ook bevestigen. "De prinses had veel te veel respect voor de Queen, dat zou nooit gebeuren." Zelfs na de scheiding liet ze prins William en prins Harry altijd kerst doorbrengen op Sandringham, omdat ze dit een belangrijke royal traditie vond. Wel is het aldus Darren waar dat de prinses niets had met jagen en het maar zielig vond voor de fazanten.

En het ritje langs de KFC? Prinses Diana trakteerde haar zoons graag op fastfood, maar voor zover bekend was het vooral McDonald's waar de prinsen graag heen wilden. "Ook al kon ik veel betere burgers maken, ze wilden daar heen voor het speelgoed", herinnert Darren zich. Waarom de Mac in de film veranderd is naar de kipketen, blijft een beetje onduidelijk. Een leuke sponsordeal, wordt wel gefluisterd. Of het is één van de vele metaforen in de film die we nog eventjes op ons moeten laten inwerken.

Misschien ook voor jou:
Het verhaal achter Diana's jurk op de Spencer-filmposter
Royalty
  • Darren McGrady [YouTube], Vogue
  • BrunoPress