We hebben het al de hele week over Amalia die volwassen wordt, maar wat vindt ze er zelf van? Na haar intrede in de Raad van State afgelopen woensdag gaf ze een interview over 18 zijn, uit huis gaan, haar tussenjaar en haar toekomst.
Spannende dag
Na haar allereerste toespraak (wat deed ze het goed en wat keek Máxima trots!) liet prinses Amalia aan de pers weten hoe het is om nu achttien te zijn: niet alleen officieel volwassen, maar ook wettelijk troonopvolger. "Het is een nieuwe fase, besef ik mij, en die ziet er net iets anders uit dan die van mijn leeftijdsgenoten. Maar we wisten al 18 jaar dat dat ging gebeuren", lacht Amalia. Al voelt ze zichzelf niet opeens anders nu er een levensjaar bij is gekomen. "Ik ben eigenlijk niet veranderd, maar opeens mag je allerlei dingen en voor mij heeft het een enorme betekenis natuurlijk."
Want volwassen worden, dat betekent natuurlijk dat ze nu écht op de troon terecht kan komen. Amalia hoopt het moment waarop ze koningin wordt 'nog even voor zich uit te schuiven.' "Ik hoop dat ik er klaar voor ben op de dag dat ik dat ambt op mij moet nemen," vertelt de prinses, kijkend naar haar vader. Wel weet ze al dat ze er een 'persoonlijke invulling' aan wil geven, zoals haar grootmoeder en haar vader ook hebben gedaan. "Maar wat mij ook enorm raakt en wat ik ook in allebei zie, is de dienstbaarheid en de toewijding die ze aan het ambt hebben. Dat is ook iets dat ik mee ga nemen in de toekomst, maar vooral ook een goede en eigen persoonlijke invulling eraan geven."
Tussenjaar en uit huis gaan
Koningin zijn is voorlopig niet aan de orde, nu geniet de prinses vooral van haar vrijheid tijdens haar gap year. Over haar tussenjaar laat Amalia vooral los dat het tot nu toe erg leerzaam is. "Ik heb de laatste tijd enorm veel geleerd en enorm veel interessante mensen ontmoet. Die ervaringen neem ik mee naar de toekomst. Deze ervaringen leveren mij enorme persoonlijke groei op. Net als mijn schooltijd dat was en studietijd dat zal zijn, beschouw ik dat als iets privés, ook omdat het over persoonlijke groei gaat. Ik ben dankbaar voor de privacy die mij de afgelopen maanden gegund is."
Uit huis gaan is voor Amalia 'net als voor haar leeftijdsgenoten.' Het is niet altijd makkelijk om plotseling op eigen benen te staan. "We zullen tegen dezelfde dingen aanlopen. Je bent ineens weg van huis, je kunt je eigen keuzes maken. Het is heel leuk, maar soms zou ik het ook wel heel erg leuk vinden als mijn ouders er zouden zijn om te zeggen: 'Joh, je moet even dit doen.'"
Persoonlijke invulling
De prinses heeft niet het idee dat de wereld nog aan haar voeten ligt. "Ik heb zeker het idee dat er een leven nog voor me ligt waar ik invulling aan kan geven, waarin ik keuzes kan maken, ervaringen op kan doen en herinneringen kan maken met vrienden en familie. En ik denk dat elke 18-jarige dat ook wel heeft, maar voor mij staat er natuurlijk een hoop vast." Haar droom voor nu is om te studeren, veel vrienden te maken, ervaringen op de toen en dan terug te keren naar de Raad van State om zich voor te bereiden op haar toekomstige rol. Een betere opleiding om koningin te worden bestaat nu eenmaal niet.
"Er is geen school voor koningin worden, niet zoals voor advocaat, docent, bakker, noem maar op", aldus Amalia. "Ik denk daardoor dat wij heel erg moeten kijken naar wat er in het verleden is gedaan, maar ook erg in de gaten moeten houden wat er nu gebeurt en met de tijd meegaan. Al mijn voorgangers hebben een heel persoonlijke invulling aan het ambt gegeven, en dat is natuurlijk ook heel tijdsafhankelijk, er waren andere omstandigheden, andere mensen. Zo zal ik ook een eigen invulling geven. Ik hoop op een dag misschien een goede koningin te worden."
- Jeugdjournaal
- BrunoPress