Diana’s faux pas met kerst: hoe de Princess of Wales brak met traditie

Tussen een badmuts en een kasjmier trui, weten wij wel wat we kiezen!

Waar wij elk jaar met kerst onze hersenen aan het werk zetten om perfect uitgekozen cadeautjes te geven aan onze dierbaren, gaat het er binnen Buckingham een béétje anders aan toe. Want wat geef je een royal die eigenlijk alles al heeft? Precies: een grappige trinket of hilarische snuisterij. Alleen uh, niemand had dat aan Diana laten weten…

Kerstcadeautjes

Traditiegetrouw zijn de feestdagen dé tijd van het jaar om je dierbaren in de watten te leggen. En tja, de Britse royals zijn wel fan van een traditie hier en daar. Daarom is het dan ook vaste prik dat zij gezamenlijk kerst vieren en elkaar van allerlei leuke cadeaus voorzien. Maar zo stijf en formeel als het er en public aan toegaat met de royals, zo casual zijn ze achter gesloten deuren.

Met kerst is het namelijk traditie geworden bij de Windsors om met z’n allen samen te komen op het landgoed Sandringham en daar een ludieke gift exchange te doen. Maar dan wel met de meest bizarre cadeautjes en niet-koninklijke cadeaus die je je kunt indenken. Zo viel in Finding Freedom te lezen dat prins Harry zijn grootmoeder had voorzien van een douchemuts met daarop de tekst “Ain’t life a b*tch”, en zou Kate haar schoonbroertje (pre-Meghan, natuurlijk) al eens een “Grow your own girlfriend-kit” cadeau hebben gedaan.

Lady Di

Maar goed, zou jij met een badmuts of een ietwat spottend cadeau durven aankomen wanneer je voor het eerst Kerstmis viert bij je schoonfamilie? Wij zouden er wel twee keer over nadenken voor we onze schoonmoeder een plastic prul geven met de feestdagen. En daarom begrijpen we dan ook héél goed dat Diana naar verluidt bij haar eerste kerst met haar nieuwe schoonfamilie een beetje de mist in ging met haar cadeaus.

Zo meldde Britse krant The Mirror dat Diana in 1981 voor prinses Anne een prachtige kasjmier trui had aangeschaft. Je zou denken: zacht, luxe, thoughtful en duurzaam – wat wil je nog meer uit een kerstcadeau? Maar goed, dikke kans dat je geen Britse royal bent. En voor hen liggen die cadeaus toch even anders. Want wat kreeg Diana terug voor die prachtige trui? Insiders meldden dat Anne voor haar nieuwste familielid een toiletrolhouder had aangeschaft. Oeps…

Van faux pas naar hilarisch fout

Overigens schrijven bronnen dat Diana zich bij haar eerstvolgende kerst goed had herpakt. Zo mocht Sarah Ferguson toen een badmat met luipaardprint van haar in ontvangst nemen.

Andere hilarische cadeaus van de royals over de jaren zijn volgens insiders de witte, leren toiletzitting van Anne voor Charles. Alleen Charles vond deze blijkbaar dusdanig geweldig, dat hij het ding regelmatig met zich meesleept op reis. Tja, als iemand anders je koffers draagt…

Een andere regelrechte winnaar was een cadeau van Harry aan Queen Elizabeth. Naast die plastic badmuts, zou hij namelijk zijn grootmoeder ook al eens een Big Mouth Billy Bass (zo’n zingende nepvis, voor aan de muur) cadeau hebben gedaan. De auteurs van Finding Freedom lieten weten dat Hare Majesteit er dusdanig blij mee was, dat deze vis nog altijd een plekje heeft in haar landgoed Balmoral.

Kortom: geen cadeau-inspiratie? Kitsch is hot, als je het aan de royals vraagt.

Bron: Finding Freedom, The Mirror | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws