Royal bodyguard: ‘De Queen is niet veilig in Windsor Castle’

Inbrekers op Kerstmis, ook Queen Elizabeth had er dit jaar last van. En dat was flink schrikken voor de Windsors.

Het ‘horrorjaar’ van Queen Elizabeth eindigt met nóg een flinke schrik voor de royals. Op Eerste Kerstdag drong een man met een kruisboog het terrein van Windsor Castle binnen. De inbraak liep met een sisser af, maar een voormalig royal bodyguard is er niet helemaal gerust op.

Creepy Christmas

Van de feeststemming is weinig meer over bij de Windsors. Eerst moest Queen Elizabeth al een streep zetten door haar plannen om Kerstmis met de hele familie te vieren – de eerste zonder haar geliefde Philip – en een rustige kerstochtend zat er ook niet in. Op 25 december wist een man namelijk bewapend met een kruisboog het terrein van Windsor Castle binnen te dringen. Inbraken tijdens de kerstdagen zijn niets nieuws, maar je zou zeggen dat er niemand ter wereld beter beveiligd is dan Queen Elizabeth. Toch?

Dat valt tegen, meent Ken Wharfe, de voormalige bodyguard van wijlen prinses Diana. “Dit was niet de eerste keer dat er zoiets gebeurt”, vertelt hij aan The Mirror. “Dit was zelfs al de derde grote inbreuk op de veiligheid van de Queen dit jaar. Het zou niet moeten kunnen dat onbekenden zomaar op het terrein van Windsor Castle kunnen komen. Ik kan alleen maar concluderen dat de Queen niet meer veilig is in haar paleis.”

Windsor Castle

Aan het begin van de pandemie verkaste de Queen naar Windsor Castle, weg van drukte van het centrum van Londen. Hoewel Her Majesty er graag vertoeft, is het volgens Wharfe geen veilige keuze. “Het is algemeen bekend dat Windsor Castle het minst veilige optrekje van de koningin is. Vanwege de indeling van het landgoed is het makkelijker om er binnen te dringen en moeilijker om het waterdicht te beveiligen.”

Windsor Castle, 26 december 2021. Beeld: BrunoPress

Het incident is het paleispersoneel niet in de koude kleren gaan zitten, vertelt een insider. “Er hangt een koude stilte in de lucht, een angst voor wat geweest had kunnen zijn.” Maar de royals zelf houden hun hoofd koel. De indringer werd immers op tijd opgepakt, en de Queen maakte er alsnog een vrolijk kerstfeest van met naar verluidt twintig familieleden die haar kwamen vergezellen in het kasteel. Momenteel is er extra beveiliging ingeschakeld rondom het paleis, maar geen sprake van een dreiging.

Annus horribilis

Een goed voornemen voor 2022: de veiligheid van Windsor eens onder de loep nemen. Voor Queen Elizabeth kan het nieuwe jaar niet snel genoeg beginnen. Eerder noemde de koningin het jaar 1992 al haar annus horribilis, oftewel horrorjaar, maar 2021 kan ook zó met die benaming de koninklijke geschiedenisboeken in. Het overlijden van prins Philip, de Queens eigen kwakkelende gezondheid, de beschuldigingen van Harry en Meghan, de rechtszaak van prins Andrew, het schandaal rondom de rechterhand van prins Charles én een bewapende indringer in de tuin, het is niet niks. Over een paar dagen kunnen de royals proosten op een beter jaar voor Her Majesty & Co.

Bron: The Mirror, HLN, Hello! Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws