Elegant ouder worden: zo doe je dat volgens de health experts

Het gaat er niet om dat je er nog uitziet als een 20-jarige, maar wel dat je nog alle kracht hebt om van het leven te genieten.

Gezond en gelukkig ouder worden staat voorop. Maar als het even kan leveren we ook niet al te veel in op uitstraling en elegantie. 

Aging gracefully, zoals de Engelsen het zo mooi noemen. Maar hoe doe je dat precies? Gezondheidsexperts zetten hun tips op een rijtje. “Het gaat er niet om dat je eruitziet als ergens in de twintig – het gaat erom dat je je beste leven leeft en de fysieke en mentale gezondheid hebt om daarvan te genieten”, vatten de deskundigen van Healthline het samen.”Het is als een fles wijn. Met de juiste zorg wordt die alleen maar beter door de jaren.” En die juiste zorg geef je zó.

1. Wees lief voor je huid

En dat is niet alleen om rimpels tegen te houden (want die mogen er best zijn). Je huid is je grootste orgaan. Zorg je er goed voor, dan biedt je huid ook betere bescherming tegen invloeden van buitenaf en blijft je lichaamstemperatuur beter gereguleerd.

How to: ga áltijd met een SPF de deur uit, ook in de winter. Check je huid regelmatig op verdachte plekjes. Ga voor een milde anti-aging skincare routine. Blijf voldoende drinken (en dan bedoelen we water, hè.)

2. Blijf in beweging

Wil je ook als je ouder bent actief, energiek en ondernemend blijven? En bovenal: gezond genoeg om van alle mooie dingen in het leven te genieten? Dan kun je het beste vandaag nog beginnen met in beweging komen. Sporten – een stevige wandeling of yogasessie telt natuurlijk ook – verlaagt de kans op hartziekten en kanker, vermindert stress, verbetert je slaap, huid, humeur, flexibiliteit en gezondheid van je botten, aldus de medisch deskundigen van Healthline.

How to: Combineer minstens 2 uur aerobic exercise (wandelen, zwemmen, dansen, fietsen…) per week met krachtoefeningen (bijvoorbeeld fitness met weerstandbanden).

3. Geniet, maar let op je dieet

Zonde van de tijd om je druk te maken over je figuur. Diëten kunnen wat ons betreft de deur uit als je gracefully ouder wilt worden. Wel is het een goed idee om eens naar je voedingspatroon te kijken en je af te vragen of het gezonder kan (waardoor jij langer fit blijft). Drink je voldoende water? Minder je met alcohol? Ben je zuinig met het zoutvaatje? Goed bezig!

How to: fruit en groenten blijven onmisbaar, net als volkoren granen, en gezonde vetten. Kijk eens of je verschil voelt als je bewerkte voeding vaker laat staan. Drink voldoende water of thee en trek de wijn iéts minder vaak open.

4. Mentaal fit

Elegant ouder worden, dat is ook: een positieve uitstraling weten te behouden en lekker in je vel zitten. Mentale gezondheid is van groot belang. We willen allemaal gelukkig zijn, toch?

How to: breng tijd door met vrienden en familie, en vergeet niet: het is nooit te laat om nieuwe contacten op te doen (via een cursus, een boekenclub, een buurtinitatief, you name it). Ook tijd spenderen met een huisdier kan je gelukkiger maken. Kies voor jezelf en doe de dingen die je leuk vindt of altijd al hebt willen doen (Een nieuwe hobby? Vrijwilligerswerk?). Geef mindfulness een kans als je vaak gestrest bent, zoek hulp als je je vaak somber voelt.

5. Gun jezelf een goede nachtrust

Actief blijven en contacten onderhouden zijn enorm belangrijk, maar houd in je agenda ook genoeg ruimte over voor voldoende slaap. We hoeven je vast niet uit te leggen dat genoeg uren onder de wol (7 tot 8 uur is voor de meeste mensen een goed uitgangspunt) je helpen om je energieker te voelen. Maar voldoende slapen helpt ook om fit te blijven, er gezonder uit te zien en beter te presteren.

How to: gelukkig is dit goed te combineren met in beweging blijven (slaap je beter door). Zet ’s avonds op tijd je beeldschermen uit.

6. Vergeet je glimlach niet

Goede mondzorg helpt je niet alleen om je stralende glimlach zo lang mogelijk te houden. De gezondheid van je tandvlees staat namelijk ook in verband met hart- en zelfs longziekten, schrijft Healthline.

How to: sla die afspraak bij de tandarts niet stiekem over, al is het maar een simpele controle. Poets, flos en spoel. En blijf vooral heel veel lachen.

Bron: Healthline | Beeld: iStock

 

Laatste nieuws