Prinses Ingrid Alexandra: bijna 18 en meteen aan de bak

Tijd om een koninklijke agenda bij te houden, Ingrid!

Krijgt Noorwegen er dit jaar een werkende royal bij? Hoewel Ingrid Alexandra nog geen kroonprinses is, mag ze nog voor haar achttiende verjaardag aan de bak.

Eerste koninklijke taak

De oudste dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit viert op 21 januari haar achttiende verjaardag. Haar verjaardagsfeest en galadiner gaan niet door vanwege de coronasituatie, maar haar eerste koninklijke taken wél.

Een beetje als de vuurdoop van Amalia dus, die de dag na haar achttiende verjaardag meteen, een tikkeltje zenuwachtig, een livetoespraak mocht geven in de Raad van State en journalisten te woord mocht staan voor haar eerste solo-interview. Voor prinses Ingrid ziet de planning er net wat anders uit. De Noorse prinses heeft de dag voor haar verjaardag haar eerste officiële koninklijke taken. En meteen drie stuks!

Royal Agenda

Op haar laatste dag als zeventienjarige krijgt de prinses een rondleiding bij het Noorse parlement, neemt ze een kijkje bij het hooggerechtshof en mag ze een bezoek brengen aan het kantoor van premier Jonas Gahr Støre. Een uitgebreide excursie dus, om de prinses voor te bereiden op haar rol als staatshoofd.

Prinses Ingrid Alexandra, 2020. Foto: Ann Cathrin Buchardt, Det kongelige hoff

Domper voor de prinses is dat juist het feestelijke gedeelte van haar mijlpaalverjaardag niet doorgaat. Wel staat er in de agenda van het Noorse hof dat ze op haar verjaardag officiële felicitaties in ontvangst zal nemen van afgevaardigden, in het bijzijn van haar ouders. Tja, een gezellig feestje is anders, maar het zorgt ervoor dat de belangrijke birthday niet helemaal onopgemerkt voorbijgaat.

Galadiner

Verwacht wordt dat de naam van prinses Ingrid Alexandra vaker in de koninklijke agenda zal verschijnen zodra ze volwassen is. Helemaal in hetzelfde schuitje als ‘onze’ Amalia zit ze niet, want haar vader Haakon is momenteel nog kroonprins en opa Harald denkt niet aan aftreden. Ze heeft dus nog even om klaargestoomd te worden voor de troon.

Waar wij vooral naar uitkijken komend jaar: het galadiner ter ere van haar verjaardag. Die mag dan wel zijn uitgesteld, maar is nog niet helemaal van de baan. Volgens Royal Central worden er voor de gelegenheid royals uit heel Europa uitgenodigd (leeftijdsgenoot Amalia incluis?) en zou het heel goed Ingrid Alexandra’s eerste tiaramoment kunnen worden. Daarmee zou ze een van de weinige prinsessen van haar generatie zijn die de traditie voortzet om op je achttiende je eerste familietiara te dragen. We zouden het wel weten, met ’n kluis vol…

Bron: Royal Central | Beeld: Julia Naglestad / Det kongelige hoff.

Laatste nieuws