Noorwegen: prinses Ingrid Alexandra wordt volwassen (en beeldschoon!)

Ook voor de toekomstige koningin van Noorwegen komt die Grote Achttiende Verjaardag steeds dichterbij.

Over minder dan twee weken is het zover en wordt prinses Amalia achttien jaar, een mijlpaal waar we het al maanden over hebben. Ook de Noorse prinses Ingrid Alexandra mag binnenkort de beroemde achttien kaarsjes uitblazen – hoe bereidt zij zich eigenlijk voor?

Royal training

Beter laat dan nooit! Deze week verzilverde prinses Ingrid Alexandra een cadeau dat ze al een aantal jaar geleden kreeg bij haar geloofsbelijdenis: een dagje meelopen met het leger. In Noorwegen is de zittende koning of koningin óók formeel de opperbevelhebber van de strijdkrachten, dus zo'n stukje training is mooi meegenomen voor de toekomstige kroonprinses. Het doet ons meteen denken aan de Belgische kroonprinses Elisabeth, die als onderdeel van haar royal training een heel jaar op de Militaire Academie doorbracht.

De dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit liet zich van haar stoere kant zien terwijl ze zich voor een dag bij de 'Jaagtroepen' voegde. Het leverde een reeks knappe foto's op voor the 'gram.

Prinses Ingrid Alexandra lijkt zich in ieder geval uitstekend te vermaken terwijl ze door de lucht zwaait. 'n Geslaagd cadeau, dus! Op Instagram vangt de prinses veel complimentjes over hoe goed het legeruniform haar staat, en sowieso is ze een echte schoonheid vinden wij. Op kiekjes nummer vier en vijf hierboven is ze ook precies haar moeder, kroonprinses Mette-Marit, nietwaar?

Achttien kaarsjes

Of Ingrid Alexandra nu de smaak te pakken heeft en net als haar Belgische collega-prinses ook aan een legeropleiding begint, weten we nog niet. De prinses maakt momenteel haar middelbare school af en viert in januari haar achttiende verjaardag. Toen haar vader, prins Haakon, de volwassen leeftijd bereikte, werd dit groots gevierd met officiële diners. Hij was toen al echter kroonprins. Voor Ingrid Alexandra zal het waarschijnlijk een stuk stiller verlopen (op een paar saluutschoten na dan). Haar opa Harald zit nog altijd op de troon, en haar publieke rol wordt waarschijnlijk pas belangrijker wanneer haar vader het stokje overneemt.

Hare Koninklijke Hoogheid de Serveerster

Tot die tijd willen Haakon en Mette-Marit een rustige en 'onkoninklijke' opvoeding voor hun dochter, die later al genoeg in de schijnwerpers komt te staan. Kroonprinses Mette-Marit heeft zelf een bescheiden achtergrond, en vindt het belangrijk om haar nuchterheid en het gevoel dicht bij het volk te staan, mee te geven aan haar dochter. Ze moedigt haar aan om vooral te doen wat leeftijdsgenootjes doen. “Op deze manier zal ze de mensen veel beter begrijpen wanneer ze op een dag koningin is”, zou Mette-Marit daarover hebben gezegd.

Een advies dat de prinses ter harte neemt. Afgelopen zomervakantie koos Ingrid Alexandra zelf voor een bijbaantje in een restaurant, als afwasser en serveerster. Niet dat ze extra zakgeld nodig heeft, het gaat meer om de ervaring. Een gewone tiener zijn.

Kroonprinses

Totdat haar vader de troon bestijgt en ze zelf kroonprinses wordt, kan Ingrid Alexandra op een redelijk rustig leventje rekenen. Koning Harald is voorlopig niet van plan om af te treden, dus een normale studietijd zit er misschien ook nog wel in voor de prinses. Maar áls ze eenmaal kroonprinses wordt, dan zal haar agenda ook meteen een stuk voller zijn. Doordat Mette-Marit met gezondheidsproblemen kampt, zal Ingrid Alexandra naar verluidt vaak voor haar moeder (die bij een troonswisseling koningin wordt) moeten invallen. En dan begint die royal training dus écht.

Bron: Det Norske Kongehus, News in 24, Blauw Bloed | Beeld: Ann Cathrin Buchardt, Norwegian Royal Court

Laatste nieuws