Op 2 februari van dit jaar is het twintig jaar geleden dat onze koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het huwelijksbootje stapten. Tijd om terug te blikken, óók op de minder romantische kanten.
Opgenomen in de grondwet
Zoals de controverse waar de verloving van de kroonprins mee gepaard ging. BNNVARA heeft er een documentaireserie over gemaakt, die binnenkort op de buis verschijnt.
Hoe zat het ook alweer? In de Nederlandse grondwet staat dat de Eerste en Tweede Kamer toestemming moeten geven voor de huwelijken van leden van het Koninklijk Huis. Toen Willem-Alexander en Máxima op 30 maart 2001 hun verloving aankondigden, was niet duidelijk of de regering akkoord zou gaan met hun huwelijk. De reden daarvoor was dat Máxima's vader, Jorge Zorreguieta, onderdeel was van de burgerregering tijdens de Argentijnse militaire dictatuur (van 1976 tot 1981).
Verleden van haar vader
Veel politici tilden zwaar aan het verleden van Máxima's vader. Daardoor was het niet duidelijk of er voldoende leden van de Eerste en Tweede Kamer met het huwelijk zouden instemmen. In de documentaire die nu over deze kwestie verschijnt, wordt zelfs genoemd dat er bijna een 'constitutionele crisis' uitbrak vanwege dit onderwerp. Willem-Alexander zou daarbij moeten kiezen tussen de troon of de liefde. Inmiddels weten we echter dat het verhaal een goede afloop heeft. Het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima werd immers ongeveer een jaar na hun verloving voltrokken. Binnenkort vieren we het porseleinen jubileum van dat huwelijk.
Interviews en stukken uit het archief
De vierdelige documentaireserie van BNNVARA, Een Porseleinen Huwelijk: een onthullende reconstructie, wordt vanaf 31 januari vier dagen achter elkaar uitgezonden. De situatie wordt daarin aan de hand van archiefmateriaal en interviews gereconstrueerd. Er komen ook onder andere 'geheime' documenten van besprekingen in het Torentje en het Catshuis aan bod. Wij zitten klaar!
Bron: NU, AD | Beeld: BrunoPress