Koningin Margrethe: ‘Ik heb niet zoveel tijd met mijn kinderen doorgebracht’

Ze heeft haar kinderen tijdens hun opvoeding minder vaak gezien dan zij wilden.

Koningin Margrethe vierde vorig week een feestje, omdat ze al vijftig (!) jaar op de Deense troon zit. Ze is binnen die rol altijd al plichtsgetrouw en ambitieus geweest. Toch heeft ze daarnaast vele andere dingen gedaan, waaronder het opvoeden van twee zoons. Terugkijkend op die tijd vindt ze dat ze meer tijd met hen had kunnen doorbrengen.

Geliefd bij het volk

De 81-jarige Margrethe kan met tevredenheid terugkijken op haar lange leven. Ze regeert al een halve eeuw en heeft Denemarken in die tijd door de nodige stormen geloodst. Dat heeft haar een enorm goede reputatie opgeleverd: ze is erg geliefd bij het Deense volk. Toch is er iets waar ze spijt van heeft, namelijk dat ze niet altijd de beste moeder is geweest voor haar zoons Frederik en Joachim.

Link tool: post not found

Niet zoveel tijd samen

In de documentaire Et liv som dronning (“Een leven als een koningin”) komt Margrethe aan het woord en vertelt ze over de kindertijd van haar zoons. “Ik werd koningin toen ze nog niet erg oud waren en ik heb niet zoveel tijd met mijn kinderen gehad. Of niet zoveel tijd met mijn kinderen genomen, zou je ook kunnen zeggen. Niet zoveel als zij hadden gewild.” Ze had wel een vast moment waarop ze haar zoons sowieso zag. “Ik las ze ’s avonds voor. Dan konden we samen zijn. Maar ik was zeker niet de beste moeder ter wereld. Daar ben ik me bewust van.”

Kindermeisjes

In het tijdschrift Parade deed Frederik, de oudste zoon van Margrethe en Henrik, ooit al een boekje open over zijn opvoeding. “Mijn moeder liet mijn opvoeding over aan kindermeisjes. Tot mijn 21e had ik niet veel met mijn ouders te maken. Toen ik klein was, werd ik aan hen getoond en gewassen voordat ik naar bed werd gebracht”, zei hij toen. Hij leed onder de afwezigheid van zijn moeder en de strenge toon van zijn vader. Tijdens het zilveren huwelijk van zijn ouders maakte Frederik dat subtiel duidelijk, toen hij het volgende zei: “Pap, er wordt gezegd dat je degene van wie je houdt straft. We hebben nooit aan je liefde getwijfeld! Het was soms alleen een beetje overweldigend.”

Allebei een eigen gezin

Inmiddels is kroonprins Frederik zelf vader van vier kinderen: Christian, Isabella en de tweeling Vincent en Josephine. Ook zijn broertje Joachim heeft vier kinderen: Nikolai, Felix, Henrik en Athena. Hoogstwaarschijnlijk pakken zij de opvoeding van hun eigen kinderen heel anders aan, om herhaling van het verleden te voorkomen. Beide prinsen worden in ieder geval geregeld met hun hele gezin op de gevoelige plaat vastgelegd, dus dat is een goed teken.

Bron: Adelswelt | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws