Koningin Margrethe 50 jaar op de Deense troon!

Al een halve eeuw regeert ze over het prachtige Denemarken.

Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat Margrethe, koningin van Denemarken, haar huidige rol aannam. Vanwege corona wordt die mijlpaal helaas amper gevierd in Denemarken. Het is echter reden genoeg voor een terugblik op haar carrière!

Uitgestelde viering

Inmiddels is Margrethe 81 jaar oud. Ze heeft tot nu toe aan corona weten te ontsnappen en is volledig gevaccineerd. Toch zorgt het virus er helaas voor dat ze een van de grootste mijlpalen in haar koninklijke carrière niet kan vieren. In 2020 gooide het al roet in het eten bij de viering van haar tachtigste verjaardag. Deze week heeft het ervoor gezorgd dat de viering van haar 50-jarig heerschap is uitgesteld tot september. Er is echter genoeg waar het Deense volk zich op kan verheugen: er zal tegen die tijd namelijk onder andere een optreden in het Royal Theater en een feestelijk banket plaatsvinden.

Het begin

Hoe is Margrethes periode op de troon begonnen? Ze werd op 16 april 1940 geboren, een week nadat Denemarken in handen kwam van de nazi’s. Van begin af aan was ze voor veel Denen een symbool van hoop. Ze kon toen echter nog geen koningin worden, omdat er in de Deense Constitutie stond dat de koning geen vrouwelijke opvolger mocht hebben. Koning Frederik en zijn vrouw, koningin Ingrid, hebben echter drie dochters gekregen en geen zoon. In 1953 werd er een referendum gehouden om de regel aan te passen, waarbij meer dan 85% van de deelnemers aangaf het daarmee eens te zijn. Vanaf dat moment was een vrouwelijke troonopvolger dus mogelijk.

Op 14 januari 1972 overleed Margrethes vader, koning Frederik IX, na een kort ziektebed. Vanaf dat moment was Margrethe koningin. Ze was toen 31 jaar oud. De volgende dag werd ze op het balkon van Christiansborg Castle officieel tot koningin benoemd voor het grote publiek.

jonge-margrethe

1958: een jonge prinses Margrethe. Beeld: BrunoPress

Creatieve hobby’s

Zo lang op de troon zitten, veel royals doen het haar niet na. Margrethe is inmiddels de tweede op de lijst met ‘langst regerende vorsten in Europa’, na Queen Elizabeth van Engeland. Ze heeft in de loop der jaren diverse landen bezocht en ontelbaar veel koninklijke taken uitgevoerd. In haar vrije tijd houdt ze zich graag bezig met kunst: ze schildert, schetst, illustreert en borduurt graag. Daarnaast heeft ze een bijzondere hobby: ze maakt graag kostuums en sets voor balletvoorstellingen in Tivoli, een attractiepark in het centrum van Kopenhagen. “Mijn voornaamste en belangrijkste taak is om de Koningin van Denemarken te zijn. Ik ben echter dankbaar dat ik me ook op een artistieke manier kan uiten,” vertelde Margrethe onlangs in een televisie-interview.

Populair bij het volk

Door de jaren heen is Margrethe steeds populairder geworden, onder andere omdat ze geen blad voor de mond neemt. Jaarlijks geeft ze een speech voor oud en nieuw, waarin ze vaak benoemt dat ze “minder egoïstisch wil zijn, buitenlanders meer in Denemarken wil integreren en eenzaamheid wil aanpakken”. Tien jaar geleden, toen haar 40-jarig heerschap werd gevierd, zei ze het volgende over haar rol: “Je werkt niet om je positie te behouden, maar om je land te behouden. Je geeft je leven aan je land”. Steeds vaker wordt de suggestie gedaan dat Margrethe de troon afstaat aan haar zoon, kroonprins Frederik. Ze is echter nog niet klaar om haar rol op te geven. Voor het volk hoeft ze ook zeker niet te vrezen: in 2014 stemde 82% van de Denen in een poll nog voor het behoud van het koningshuis. Daarnaast het Margrethe altijd gezegd dat ze ‘op de troon blijft zitten totdat ze ervan af valt.’

deense-koninklijke-familie

2015: koningin Margrethe met haar echtgenoot, zoons, schoondochters, kleinkinderen en teckel. Beeld: BrunoPress

Lovende woorden

Ter ere van Margrethes mijlpaal zijn er verschillende televisieprogramma’s over haar gemaakt. Onlangs verscheen er een documentaire over haar leven, waarin zowel de koningin van Noorwegen als de koningin van Zweden vol lof over haar praten. Koningin Silvia van Zweden zegt onder andere: “Ik herinner me dat Margrethe erg vriendelijk tegen me was toen ik haar voor het eerst zag. Ik kwam naar Zweden als een nieuwkomer, was nieuw in de familie. Ze had veel geduld en ik mocht haar altijd alles vragen.”

Koningin Sonja van Noorwegen is ook dol op haar Deense collega: “Toen ik bij de koninklijke familie kwam, was Margrethe er altijd om me te steunen. Ze heeft me geholpen met de praktische vragen over wat er moest gebeuren en hoe ik me moest gedragen. Door de jaren heen is haar steun nooit verminderd.”

Gefeliciteerd met dit jubileum, Margrethe!

Bron: Royal Central, ABC News | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws