Wat een plaatje! Jubileumportret voor koningin Margrethe van Denemarken

Over een paar weken zit Margrethe precies 50 jaar op de troon!

Koningin Margrethe van Denemarken viert volgend jaar haar gouden regeringsjubileum – en bij zo'n mijlpaal hoort natuurlijk een nieuw officieel portret. Hoewel ze de vijftig jaar pas over zes weken echt aantikt, is de prachtige foto nu al vrijgegeven.

Portret

In januari zit de Deense koningin precies vijftig jaar op de troon. Reden genoeg om een nieuw staatsportret te schieten. Voor dit bijzondere portret poseerde Margrethe in de Koepelzaal van Kasteel Fredensborg. Op haar hoofd schittert de Pearl Poire parure-tiara (ook bekend als De Oranje-Nassau pareltiara, omdat hij ooit aan de echtgenote van de Nederlandse prins Frederik toebehoorde). Deze tiara droeg Margrethe ook in 1972 voor haar allereerste officiële portret als koningin van Denemarken. Naast een prachtige tiara, schitterende juwelen (nooit genoeg parels!) en een helderblauwe jurk, zien we ook de ordes die ze de koningin draagt, met onder meer een portret van haar vader, koning Frederik IX, die ze in 1972 opvolgde.

Hoewel de koningin achter gesloten deuren rustig rondloopt in een 'simpel' outfitje, pakt ze in haar functie graag uit met parels, diamanten en prachtige jurken. Margrethe is dan ook een koningin van uitersten! Ook op het allernieuwste portret ziet de 81-jarige koningin er weer uit om door een ringetje te halen.

Beeld: Per Morten Abrahamsen

Van prinses naar koningin

Na de dood van haar vader, koning Frederik IX, werd prinses Margrethe op 14 januari 1972 koningin van Denemarken. Op dat moment was de 31-jarige koningin al getrouwd met Henri de Laborde de Monpezat, een Franse diplomaat, en hadden ze twee jonge kinderen. Prins Frederik (toen 3,5 jaar oud) en Joachim (toen 2,5 jaar oud).

Het 50-jarige jubileum van Margrethe zal naar verwachting medio januari 2022 gevierd worden. Daarvoor staat er een reeks evenementen op het programma, waarbij de koninklijke familie, officiële vertegenwoordigers van Denemarken en een aantal buitenlandse gasten voor zijn uitgenodigd (waarschijnlijk ook Willem-Alexander, Máxima en een reeks andere royals). Het vorige feestje van de koningin, haar 80ste verjaardag in het voorjaar van 2020, werd bruut verstoord door het coronavirus. Laten we hopen dat ze met deze mijlpaal meer geluk heeft!

Bron: Nouveau, Paris Match, All Things Royal | Beeld: Per Morten Abrahamsen, Brunopress

Laatste nieuws