Glamour met een knipoog

Koningin Máxima: een inspiratiebron met haar ongeëvenaarde stijlkeuzes

Glamour koningin Máxima staat bekend om haar voortreffelijke stijl. Ook afgelopen week verscheen ze weer in prachtige ensembles! Dinsdag pronkte ze tijdens de opening van het Dushi Huis in Waalwijk met een prachtige trenchcoat van Natan en pumps van Gianvito Rossi, en vlak daarvoor verscheen ze in een grijze wollen Natan-japon bij het Schuldenlab. 

Koningin Maxima bij opening tentoonstelling

Ze maakt verfijnde, gedurfde en soms opvallende modekeuzes – koningin Máxima weet een hoop mensen te inspireren met haar onweerstaanbare looks. Maar wat maakt haar stijlkeuzes zo ongeëvenaard?

Haute Couture en lokale ontwerpers

Máxima draagt regelmatig ontwerpen van beroemde internationale couturiers zoals Valentino, Natan en Oscar de la Renta. Toch weet ze ook lokale en minder bekende ontwerpers in de schijnwerpers te zetten. Zo draagt ze regelmatig Nederlandse en Argentijnse ontwerpers, zoals Claes Iversen, Anushka Elliot en Benchellal, wat haar nationale verbondenheid toont.

Gedurfde kleuren en stoffen

De koningin staat bekend om haar gedurfde kleurkeuzes, zoals feloranje, kobaltblauw en smaragdgroen. Ze geeft hét voorbeeld van koninklijke looks met levendige kleuren en patronen, zonder traditionele, neutrale kleuren en snits – een inspiratiebron voor vrouwen wereldwijd om meer risico te nemen met kleur en stofkeuze in hun garderobe. Dat trekt natuurlijk wel de aandacht van de internationale pers en modecritici, want haar outfits verschijnen regelmatig in het nieuws.

Symboliek

Máxima kiest vaak voor outfits met symbolische betekenis, zoals het dragen van specifieke kleuren of motieven bij diplomatieke bezoeken, die verwijzen naar de cultuur van het gastland. Gevoel voor detail heeft onze koningin wel!

The queen of recycling

Net als andere moderne royals, kiest Máxima regelmatig voor een eerder gedragen outfit. Afgelopen zomer droeg ze haar Sari-jurk van Natan tijdens een streekbezoek aan Walcheren, die ze ook al uit de kast trok tijdens een staatsbezoek aan India in 2019 én een staatsbezoek aan Oostenrijk in 2022. En tijdens het galadiner voor leden van het Corps Diplomatique verscheen ze in een Natan-japon die ons bekend voorkwam. Ze droeg de jurk van zijden crêpe namelijk ook al tijdens Prinsjesdag 2012!

En zo zijn er nog talloze voorbeelden – Máxima is natuurlijk niet voor niet 'the queen of recycling'. Hiermee laat ze zien dat we allemaal wel een beetje bewuster om mogen gaan met onze garderobe.

Koninklijke Stijl

Máxima is met haar gewaagde looks ongetwijfeld een inspiratiebron voor andere royals – onder anderen prinses Victoria van Zweden en prinses Kate zien we af en toe met gedurfde kleuren, patronen en accessoires. Deze 'royal stijl' wordt overigens door meerdere modehuizen vertaald naar prêt-à-porter collecties.

Low-key

Hoewel Máxima bekendstaat om haar high fashion keuzes, weet ze haar outfits vaak toegankelijk te maken. Door te mixen en matchen met betaalbare stukken of door tijdloze, klassieke snitten te kiezen, laat ze zien dat zo'n elegante stijl voor iedereen binnen handbereik ligt.

Maxima in Zara-pak tijdens bezoek aan Zweden. (Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst)

Koningin Máxima denkt met haar looks overigens verder dan alleen haar uiterlijk. Met haar outfits promoot ze duurzaamheid, cultuur én het experimenteren met kleuren en vormen. En dat doet de koninklijke hoogheid als geen ander!

Royalty
  • Beau Monde archief, Libelle, Blauw Bloed, UFO No More, modekoningin Máxima, Harper's Bazaar
  • NL Beeld