Glamour met een knipoog

Máxima ontmoet ontwerper van haar iconische Prinsjesdag-look van 2022

In 2022 droeg de koningin één van onze meest favoriete Prinsjesdag-outfits ooit: een kunstige mantel van de Marrokkaans-Nederlandse ontwerper Mohamed Benchellal. Gisteren trok Hare Majesteit het exemplaar opnieuw uit de kast, voor een ontmoeting met the man himself.

Máxima ontmoet ontwerper van haar Prinsjesdag-look

Vanaf vandaag is de tentoonstelling MODA: Moroccan Fashion Statements te zien in het Centraal Museum Utrecht. Gisteren was koningin Máxima alvast aanwezig bij de opening - en dat deed ze uiteraard geheel in stijl.

MODA

In MOḌA (Marokkaanse spreektaal voor 'mode') staat de veelzijdigheid van hedendaagse ontwerpers uit Marokko en de Marokkaanse diaspora in Nederland centraal. Hoewel de tentoonstelling vandaag pas open gaat voor publiek, mocht modekoningin Máx gisteren alvast een kijkje nemen.

Bij deze opening ontmoette de koningin verschillende makers, en sprak met hen over hun werk en hun inspiratie. En daar zat één wel heel bijzondere ontwerper tussen: Mohamed Benchellal! Benchellal is namelijk het meesterbrein achter Máxima's prachtige Prinsjesdag-creatie van 2022. Enne, hoe kon het ook anders: Hare Majesteit viste deze creatie voor de gelegenheid opnieuw uit de kast.

Máxima arriveert in haar dromerige Benchellal mantel (Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst)

De nauwlettende kijker is echter vast al iets opgevallen: voor de gelegenheid heeft Máx haar outfit laten vermaken. Waar hij in 2022 nog helemaal tot de grond kwam, is de mantel nu iets ingekort. Wel draagt ze hetzelfde hoedje (een 'bibi') als in 2022. Nog altijd even chique, non?

Máxima op Prinsjesdag in 2022 (Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst)

House of Useless

Naast Benchellal zijn er nog een heleboel andere ontwerpers die aan bod komen in de tentoonstelling MODA. Zowel gevestigde namen als jonge ontwerpers presenteren hun werk. Op onderstaande foto zien we onder andere Yasmina Ajbilou, een jonge designer die na haar modeopleiding aan de HKU een eigen modehuis startte, House of Useless. Zij werkt veel met gerecyclede materialen en heeft een sterke nadruk op duurzaamheid in haar ontwerpen.

De koningin ontmoet verschillende Marrokaanse ontwerpers (Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst)

Wie weet: zien we recycle-queen Máxima binnenkort ook in een House of Useless-ontwerp verschijnen?

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling MOḌA: Moroccan Fashion Statements is van 3 oktober 2024 tot 2 maart 2025 te bewonderen in het Centraal Museum Utrecht. Hier ontdek je het werk en de verhalen van vooruitstrevende ontwerpers en kunstenaars uit Marokko en de Marokkaanse diaspora in Nederland. Met zeven fascinerende thema's en zo'n honderd unieke objecten brengt de expositie een ode aan de veelzijdigheid van Marokkaanse mode.

Royalty
  • Centraal Museum Utrecht
  • NL Beeld / Patrick van Emst