Maakt het leven mooier

Koningin Máxima en Prinsjesdag: onze 5 favoriete looks

De derde dinsdag in september komt er weer aan. Natuurlijk draait die dag grotendeels om de troonrede, maar wij zijn stiekem minstens zo benieuwd naar alle koninklijke outfits. Met als middelpunt van de belangstelling natuurlijk koningin Máxima! Tijd voor een terugblik op haar mooiste Prinsjesdag-jurken van de afgelopen jaren.

Koningin Máxima en Prinsjesdag: onze favoriete looks

Aanstaande dinsdag is het zo ver: Prinsjesdag! Heel Nederland kijkt nieuwsgierig uit naar de onthulling van de Miljoenennota en Rijksbegroting, maar voor ons Beau Mondes is er iets anders minstens zo belangrijk: wat draagt koningin Máxima? Om de voorpret alvast te verhogen, blikken we even terug op onze favoriete looks van de afgelopen jaren.

2019 - Jan Taminiau

We trappen de lijst af met een robijnrode parel van een outfit. In 2019 was Jan Taminiau de gelukkige die de koningin mocht sieren. Het werd een robijnrode japon van wollen crêpe met daarbij een cape die blonk van alle kanten. De hoed is een velour pillbox van Philip Treacy.

Elegant, sparkly en zelfs een beetje sexy wegens de opengewerkte hals: deze look verdient absoluut een plekje in ons overzicht.

Máxima in glitterend Jan Taminau in 2013 (Beeld: NL Beeld)

Benchellal in 2022

Ook een absolute favoriet wat ons betreft: de indrukwekkende mantel van de Marrokaans-Nederlandse ontwerper Mohamed Benchellal in 2022. Dat jaar leek Máxima de winter in haar bol te hebben, en koos ze voor een warm ogende lange, blauwgrijze japon. Deze combineerde ze met accessoires in dezelfde kleur voor een monochrome look.

Nog niet eerder verscheen Hare Majesteit in een ontwerp van Benchellal, en voor zover wij weten heeft ze dat nadien ook nooit meer gedaan. Hartstikke zonde wat ons betreft, want dit unieke exemplaar staat haar werkelijk beeldig, non?

Uniek en kunstzinnig, het design van Benchellal in 2022 (Beeld: NL Beeld)

2013 - Debuut als koningin

Prinsjesdag 2013 was voor Willem-Alexander en Máxima een extra bijzondere editie. Voor het eerst woonden zij de dag als koning en koningin bij, en waren zij dus ook degenen die in de Ridderzaal op het podium moesten verschijnen. En dan moet je natuurlijk wel in een extra speciale outfit acte de présence maken!

Gelukkig is dat aan Máx wel besteed. De kersverse koningin koos voor een goudkleurige Jan Taminiau, met bijzonder ruitvormig borduurwerk en een hip riempje. Fit for a queen!

Een ietwat gespannen blik, maar Máxima is klaar voor haar eerste Prinsjesdag als koningin (Beeld: NL Beeld)

Jan Taminiau in 2015

Wie kent 'em niet: de iconische Jan Taminiau-japon die koningin Máxima droeg tijdens Prinsjesdag 2015 en die ook vereeuwigd is op de staatsieportretten van de vorstin. Het is een handbeschilderde zijden organza japon, gedecoreerd met verschillende kraalsoorten en borduurtechnieken. Een regelrecht kunstwerk!

Een handgemaakt prachtstuk, de Jan Taminau-jurk uit 2015 (Beeld: NL Beeld)

Achter deze japon gaat trouwens een bijzonder verhaal schuil. De bloesem, camelia's en kraanvogels in het patroon zijn gebaseerd op het behang van de Japanse zaal in Paleis Huis ten Bosch. Het was een boek over dit behang dat een jonge Jan Taminiau inspireerde om te gaan borduren en ontwerpen, lang voordat hij een van de favoriete couturiers van de bewoonster van dit paleis werd.

2016 - Claes Iversen

Never change a winning strategy: in 2016 zette Máxima haar Prinsjesdag-stijl uit 2013 door in een wederom buitengewoon koninklijke combinatie van een kobaltblauwe top met een goudkleurige rok.

De tweedelige creatie van Claes Iversen bestond uit een nachtblauwe zijden top op een goudkleurige zijde gabardine rok. Op de rok zat nachtblauw kant en verder was de stof geborduurd met kleine pailletten. En de hoed? Die droeg ze ook bij haar eerdere gouden ensemble in 2013.

Goud en donkerblauw: koninklijker kan bijna niet (Beeld: NL Beeld)

De spanning stijgt: wat zal Máxima dit jaar dragen op Prinsjesdag? En, minstens zo belangrijk: hoe zullen de prinsessen verschijnen? Net als vorig jaar maken de oudste twee dochters, Amalia en Alexia, hun opwachting bij de ceremonie. Ariane moet nog een jaartje geduld hebben - volgend jaar, als ook zij 18 is, zal ze waarschijnlijk haar Prinsjesdag-debuut maken. Maar eerst verheugen we ons nu nog even op twee van de drie A'tjes aanstaande dinsdag!

Royalty
  • NL Beeld