Maakt het leven mooier

Willem-Alexander en Máxima bij nationale start 80 jaar vrijheid

Gisteren stond het Limburgse plaatsje Mesch in het teken van de viering van 80 jaar vrijheid. Ons koningspaar was aanwezig om deze viering af te trappen, samen met veteranen en inwoners van het dorp. Wij blikken terug op een aantal highlights van de dag.

Willem-Alexander en Máxima bij nationale start 80 jaar vrijheid

Een jaar lang herdenken we in Nederland dat het 80 jaar geleden is sinds de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima arriveerden donderdag in Mesch, waar de start van de bevrijding van het zuiden van Nederland centraal staat.

Koningspaar in Mesch

Mesch was op 12 september 1944 het allereerste Nederlandse dorp dat door de geallieerden bevrijd werd. Vandaar ook dat de herdenking van 80 jaar vrijheid daar werd afgetrapt. Máxima en Willem-Alexander waren uiteraard aanwezig bij deze viering.

Een warm onthaal voor het koningspaar in Mesch (Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst)

Voor de viering van de bevrijding koos Máxima voor een bekende jurk van het merk Natan, weet Josine Droogendijk van Modekoningin Máxima ons te vertellen. Het lichtroze design heeft opvallende pofmouwen, een strikceintuur en een overslagrok. In haar haar droeg zij een bloem, die we eerder al spotten bij het staatsbezoek aan Portugal. Verder maakt ze de look af met cognackleurige accessoires.

Viering 80 jaar vrijheid

Een bijzonder moment: op de route die de geallieerde Amerikaanse soldaten destijds aflegden, ontmoette het koningspaar veteraan Kenneth Thayer. Hij is één van de soldaten die het plaatsje in 1944 bevrijdde. Samen reden zij in een legervoertuig, en legden ze een stukje te voet af.

Het koningspaar samen in het legervoertuig (Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst)
Koningin Máxima ondersteunt Thayer tijdens de wandeling (Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst)

Ook ging het koningspaar in gesprek met meerdere bewoners die de bevrijding van het dorp destijds meemaakten. "Ik had door wat dat betekende. Ook weet ik nog goed dat de soldaten kauwgom uitdeelden, dat kenden wij toen nog niet", vertelde een bewoonster van het dorp. Een andere inwoner, die bijna 7 jaar oud was tijdens de bevrijding, herinnert zich nog goed dat ze veel lekkers van de Amerikanen kregen. "Geperst fruit, vijgen, dadels en échte boter in die groene busjes."

80 jaar vrijheid

De viering in Mesch is nog maar het begin van 80 jaar vrijheid. Na de bevrijding in Mesch duurde het nog bijna een jaar voordat ook de rest van Nederland vrijheid kon vieren. Het komende jaar zullen er op veel meer plekken in het land herdenkingen worden gehouden, waar ook verschillende leden van het koningshuis bij aanwezig zullen zijn om hun steun te betuigen aan de inzet voor vrijheid.

Royalty
  • De Telegraaf, NOS
  • NL Beeld