Glamour met een knipoog

Koningin Máxima viert mijlpaal: 'Ik wil mijn partners in crime bedanken'

Gisteren was een bijzondere dag voor Máxima. Onze koningin vierde namelijk haar jubileum bij de VN, waar zij zich al 15 jaar voor inzet. Speciaal voor de gelegenheid vlogen verschillende royals over naar New York.

Koningin Máxima viert mijlpaal: 'Ik wil mijn partners in crime bedanken'

Máxima is al vijftien jaar lang speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling – niet echt een benaming die lekker van de tong rolt, maar dat doet niet af aan het belang van deze functie, natuurlijk. Deze week sprak zij in New York haar dankbaarheid uit voor al het werk dat ze heeft mogen doen.

Máxima en de Verenigde Naties

Hare Majesteit zet zich bij de VN in om met financiële toegankelijkheid een verschil te maken voor achtergestelde groepen mensen. Hiervoor vliegt ze regelmatig de wereld over, van Tanzania tot aan Colombia en de Filipijnen.

Dit jaar heeft onze koningin dus een heel bijzondere mijlpaal bereikt. Het is namelijk haar vijftiende jaar als speciaal pleitbezorger bij de VN. Eerder dit jaar werd al een speciaal jubileumlogo onthuld waarin een grote '15' het middelpunt is.

Partners in crime

Deze week was de koningin aanwezig in New York voor een bijeenkomst van de VN, en uiteraard werd daar ook stilgestaan bij het werk dat zij de afgelopen vijftien jaar gedaan heeft. En, zoals het een goede echtgenoot betaamd, was ook koning Willem-Alexander overgevlogen, net als prinses Mabel.

In een speech tijdens de bijeenkomst sprak Máxima haar dank uit aan alle mensen die haar de afgelopen tijd geholpen hebben. "Ik wil mijn partners in crime bedanken voor dit geweldige avontuur van de afgelopen vijftien jaar", zei ze. "En last but not least, wil ik mijn land, Nederland, bedanken voor alle steun die ik heb gehad. Dank aan alle premiers, ambassadeurs, vrienden en natuurlijk mijn geweldige familie."

De koningin ging overigens gekleed in een vlammend rode outfit met opengewerkte capemouwen. Een nieuw - maar zeer geslaagd - lookje van Máx!

Nieuwe functie

Na vijftien jaar is het natuurlijk ook wel eens tijd voor wat nieuws, en daarom krijgt Máx voortaan een andere functie bij de Verenigde Naties. Waar zij zich eerder inzette voor financiële inclusiviteit, wordt haar nieuwe project financiële gezondheid. "In deze jaren heb ik zoveel mannen en vrouwen ontmoet die zijn gesterkt door financiële inclusie. Die daardoor hun potentieel hebben benut en een beter leven hebben opgebouwd", zegt Máxima. Maar dat is volgens haar niet genoeg: mensen moeten ook financieel gezond zijn en zich tegen ziektes, baanverlies en klimaatgerelateerde rampen kunnen wapenen.

Hoe het nieuwe takenpakket er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Voor nu willen we Máxima in ieder geval van harte feliciteren met haar bijzondere mijlpaal én haar nieuwe functie!

Royalty
  • Blauw Bloed
  • NL Beeld