Die keer dat koningin Margrethe sneerde naar haar zoon Frederik

Tillykke!

Werd vroeger een koninklijke wenkbrauw opgetrokken bij het woord sport, tegenwoordig werkt elke royal met ambitie zich in het zweet. Behalve koningin Margrethe natuurlijk, die ondanks haar a-sportieve leven vandaag toch alweer de respectabele leeftijd van 81 jaar heeft weten te bereiken.

Ooit was het buitengewoon onchic om als royal ook maar één druppel zweet te produceren. Inspanning was iets voor paupers, en dus liet koningin Victoria zich in een beeldige draagstoel verplaatsen en met een kleedkamer-op-rails naar de vloedlijn rijden als ze wilde zwemmen. Wat qua inspanning inhield dat vier hofdames haar drijvende hielden.

© Det Dankse Kongehus

Die tijden zijn voorbij, elke zichzelf respecterende royal wil sportiviteit uitstralen en op die manier de onderdanen aanmoedigen om mee te bewegen. Waarbij soms sprake is van enige zelfoverschatting: kroonprins Frederik van Denemarken moest maandenlang met een uncoole steunkraag door het leven nadat hij zich had willen bewijzen op een trampoline en een nekwervel brak. Zijn moeder, koningin Margrethe, merkte fijntjes op “dat mannen van vijftig wellicht beter zouden moeten weten”.

Margrethe heeft de laatste zestig jaar vrijwel niet aan sport gedaan, afgezien van een beetje skiën in de richting van een asbak en een beker warme wijn. Het dichtst in de buurt kwam het huldigen van sporthelden, maar ze is meer iemand om haar teckels even uit te laten en daarna een goed boek te lezen. Het is dus aan haar kinderen om de Denen een lichtend voorbeeld te geven. Prins Joachim kan dankzij zijn militaire achtergrond nog altijd een bootcamp aan en Frederik mag dan last van zijn nek hebben, kroonprinses Mary en hij zijn fanatieke hardlopers, fietsers en ruiters. Frederik heeft zelfs zijn eigen Royal Run, waarbij hij op één dag in meerdere steden stukken van een marathon loopt.

Officieel portret Margrethe 80 jaar © Det danske kongehus

Zijn moedertje wuift hem welwillend uit vanuit het paleis en hij krijgt er hele volksstammen mee op de been, tot zijn grote vreugde. “Sporten is iets wat je voor jezelf doet,” zegt hij. “Om je hoofd leeg te maken. Het is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je stemming.” Zijn moedertje heeft echter heel andere methodes om haar stemming te verbeteren. Iets met nicotine…

We wensen Hare Majesteit een fantastische verjaardag toe! Tillykke!

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress, Det Dankse Kongehus

Laatste nieuws