Glamour met een knipoog

Zorgt koningin Mary vanavond voor een tiara-primeur?

Die koningin Mary heeft het er maar druk mee! Vorige week zat de Deense vorstin nog in Brazilië en waagde ze zich aan een trip door het regenwoud, en deze week is ze weer terug te paleize voor een officiële aangelegenheid: vandaag gaat namelijk het tweedaagse staatsbezoek van IJsland aan Denemarken van start. Naast een hele hoop Scandinavisch stijlgevoel, zijn we vooral heel benieuwd of de vorstin vanavond voor een bijzondere primeur zorgt met haar juwelen bij het staatsbanket.

Koningin Mary en koning Frederik, hier afgebeeld bij een staatsbanket in november 2023.

Je maakt de Beau Mondes nergens zo blij mee als een goed glamour-evenement. Hierbij spannen de traditionele staatsbanketten (letterlijk) de kroon. Vanavond staat er ein-de-lijk weer zo'n groots gala op de planning: koning Frederik en koningin Mary krijgen vandaag namelijk de IJslandse president Halla Tómasdóttir en haar echtgenoot Björn Skúlason op bezoek.

Bijzonder staatsbezoek

Sinds koning Frederik en z'n grote liefde begin dit jaar op de troon geïnstalleerd werden, hebben zij al heel wat bezoekjes aan het buitenland afgelegd. Heurt er een beetje bij natuurlijk – hoewel zij al jarenlang als kroonprinselijk paar de banden warm houden met hun buurlanden, is het toch even anders om er langs te gaan als staatshoofd zelf.

Bovendien is het traditie dat je als vorst pas staatsbezoeken ontvangt nadat je eerst zélf een bezoekje aan dat land hebt afgelegd. Toch wordt deze traditie even vergeten: de IJslandse delegatie komt namelijk op bezoek voordat het Deense koningspaar daar op visite is geweest.

Het programma voor de komende twee dagen zit uiteraard bomvol officiële activiteiten – denk aan een kranslegging, een lunch met business-bobo's, en bezoekjes aan duurzame bedrijven in de regio. Maar wij wachten vooral op hét glamourmoment van vandaag: het feestelijke staatsbanket!

Tiara time

Naast de gewoonlijke glam die we van deze galadiners gewend zijn, heeft het staatsbanket vanavond namelijk een bijzonder randje voor koningin Mary. Omdat dit het eerste binnenkomende staatsbezoek is sinds zij koningin is, heeft zij voor het eerst de keuze uit een heel bijzondere set juwelen.

Dat zit zo: in de Deense juwelen zitten natuurlijk volop schitterende kunstwerkjes, waarvan vier bijzondere parures specifiek onder de kroonjuwelen vallen. Het gaat hier om een set juwelen met briljantgeslepen diamanten, een collectie smaragden juwelen waar ook een diadeem bij hoort, een set met parels en robijnen, en een tweetal roosgeslepen diamanten colliers die in verschillende configuraties te dragen zijn.

Koningin Margrethe met de smaragden parure tijdens het staatsbezoek van Spanje in november vorig jaar. (Beeld: NL Beeld)

Voor deze juwelen geldt dat ze als staatsbezit onder de eigendommen van de Deense Kroon vallen. Na de abdicatie van koningin Margrethe zijn deze sets automatisch doorgegeven aan Frederik, en mag Mary ze dus naar hartenlust dragen. De enige voorwaarde is dat deze juwelen binnen Denemarken blijven – op een uitgaand staatsbezoek mogen deze prachtige kunstwerkjes dus niét mee in de koffer. Op momenten dat ze niet gedragen worden, kun je deze vier parures bewonderen in de (uiteraard goed beveiligde) kelder van het museumkasteel Rosenborg.

Aangezien het diner vanavond de eerste keer is dat Frederik en Mary gastheer en -vrouw spelen bij een staatsbezoek, zou het dus maar zo kunnen dat Mary één van deze parures uit het museumkasteel laat klaarleggen voor haar gala-look.

Overigens is het niet helemáál de eerste keer dat Mary zich uitdost met de kroonjuwelen. Voor het eerste officiële galaportret van het koningspaar droeg ze het smaragden kroontje namelijk ook al.

Robijnen parure

Als vorstin is Mary natuurlijk een stukje minder uitgesproken dan haar (kettingrokende, goedlachse, creatieve) schoonmoeder. Het zou dus best kunnen zijn dat zij weer gewoon kiest voor 'haar' favoriete diadeem: een met robijnen en diamanten bezet kunstwerkje dat ooit heeft toebehoord aan de ex van Napoleon Bonaparte.

Mary in haar favoriete robijnen diadeem tijdens het nieuwjaarsbanket begin januari. (Beeld: NL Beeld)

Hoe het ook zij: dit eerste staatsbanket voor het koningspaar zal er sowieso eentje worden om nog lang aan terug te denken. Dat Frederik en Mary vanavond op hun best voor de dag zullen komen, staat dan ook vast!

Royalty
  • NL Beeld