Maakt het leven mooier

Koningin Mary treedt voor het eerst op als regent sinds koning Frederik op de troon zit

Met haar echtgenoot, koning Frederik, in het buitenland en haar schoonmoeder, koningin Margrethe, herstellende van een nare val, is het nu aan koningin Mary van Denemarken om het fort te bewaken. En zodoende had zij dit weekend een primeurtje: voor het eerst mocht zij optreden als regent voor haar echtgenoot!

Mary

Het is de eerste keer dat koningin Mary in de schoenen van Frederik stapt, maar Mary trad al eerder op als regent tijdens het bewind van Margrethe. Een regent regeert uit de naam van het constitutionele staatshoofd, in dit geval koning Frederik, totdat deze zelf uit eigen naam kan regeren. De 84-jarige Margrethe deed in januari afstand van de troon om plaats te maken voor haar opvolger, zoon Frederik.

Een vervelend ongeluk

Margrethe liep tijdens de val tijdens haar verblijf in kasteel Fredensborg vorige week een blessure op aan haar nekwervels en een breuk aan haar linkerhand. Auw! Ze herstelt nu thuis nadat ze vrijdag werd ontslagen uit het ziekenhuis. Maandag deelde haar schoondochter Mary een update tijdens een evenement in Kopenhagen. "Naar omstandigheden gaat het heel goed met Margrethe", vertelde Mary aan het Deense tijdschrift Billed Bladet. "Sinds ze thuiskwam, heb ik haar een paar keer kunnen bezoeken."

Regentschap

In 2019 ondertekende de toenmalige kroonprinses Mary een verklaring die haar toestond als regent op te treden. "Als waarnemend regent zal de kroonprinses voortaan de taken van de koningin als staatshoofd kunnen vervullen wanneer de koningin en de kroonprins daartoe verhinderd zijn, bijvoorbeeld tijdens een verblijf in het buitenland", staat in een officiële verklaring.

Eerder dit jaar fungeerde de oudste zoon van Mary en Frederik, prins Christian, als regent tijdens de afwezigheid van zijn vader. Als oudste zoon van de koning en erfgenaam van de Deense troon is Christian "plaatsvervangend regent" en heeft hij voorrang op zijn moeder, koningin Mary. Door Christians afwezigheid – de jongeman zit au moment in Afrika – is Mary nu dus de aangewezen persoon.

Afwezigheid van de koning

Dat roept de vraag op: waar is de koning naartoe zonder zijn vrouw? De verblijfplaats van Frederik was namelijk nog onbekend toen Mary vrijdag regent werd. Inmiddels weten we dat Frederik in het Duitse Berleburg is om zijn familie te bezoeken. Dat werd zondag bevestigd nadat hij in een Duitse krant werd afgebeeld naast zijn neef Gustav Sayn-Wittgenstein-Berleburg, zijn vrouw Carina Axelsson en hun zoon, de eenjarige Gustav Albrecht.

Royalty
  • HELLO!, The Times
  • NL Beeld