Glamour met een knipoog

Royal recap: het glamoureuze staatsbanket van Frederik en Mary

Een bijzondere primeur voor de Deense royals: voor het eerst als koningspaar hostten Mary en Frederik een officieel staatsbanket. Enne, daarvoor trokken ze gisteravond de mooiste galajaponnen, juweeltjes en andere bling uit de kast!

staatsbanket

Gisteravond was Christiansborg het toneel van het traditionele staatsbanket van koning Frederik en koningin Mary. In een prachtig aangeklede balzaal genoten zij samen met de IJslandse president Halla Tómasdóttir en haar echtgenoot Björn Skúlason van een heerlijke avond, vol met glitter, glamour én een heleboel lekker eten.

Staatsbanket

Frederik en Mary nodigden de IJslandse president deze week uit voor een officieel staatsbezoek aan het mooie Denemarken. En, zoals het heurt in koninklijke kringen, werd er ook een glamoureus staatsbanket georganiseerd.

Een primeur voor de koning en koningin, maar gelukkig weten de Denen wel raad met een beetje bling.

Glitter en glamour

Koningin Mary zocht voor de gelegenheid een prachtige donkerblauwe japon uit, met een glitterend bovenlijfje en gelaagde ruches aan de onderkant. Of nouja, een japon is het eigenlijk niet, want de look bestaat uit een top van Jesper Høvring en een rok van Oscar de la Renta. Deze combineerde ze met navyblauwe pumps van Jimmy Choo en een bijpassende clutch van Prada.

Hoewel Halla Tómasdóttir zichzelf echt nét een maandje president van IJsland mag noemen, wist zij zich al helemaal passend te kleden voor deze high-society gelegenheid. Halla verscheen in een prachtige galajurk in champagnekleur, bezaaid met glitters een pailletten.

Frederik en Mary poseren met het IJslandse gezelschap (Beeld: © Kongehuset)

Wij speculeerden natuurlijk eerder al over de tiara van Mary, want zou de koningin nu eindelijk kiezen voor een kroonjuweeltje? Enne, daar kunnen we nu eindelijk antwoord op geven: Mary droeg inderdaad één van deze vier bijzondere parures!

Op haar hoofd prijkte namelijk de Pearl Poire Tiara, ook wel de Oranje-Naussau Pareltiara. Een bijzonder kroonjuweeltje, bezaaid met diamanten en parels, dat oorspronkelijk in bezit was van de Nederlandse prinses Louise van Pruisen. Bij de tiara horen eigenlijk ook oorbellen en een collier met parels, maar Mary besloot deze achterwege te laten. In plaats daarvan koos ze voor de Antique Diamond parureset, een favoriet van schoonmoeder Margrethe.

De prachtige Oranje-Naussau Pareltiara (Beeld: NL Beeld)

Ook prinses Benedikte was aanwezig bij het fuifje. Zij droeg haar lichtblauwe galajapon van Wichmann Couture, en combineerde deze met de Sayn-Wittgenstein-Berleburg Fringe Tiara.

Prinses Benedikte maakt haar entree (Beeld: NL Beeld)

De menukaart

Wij kijken natuurlijk onze ogen uit met al deze prachtige gala-looks, maar stiekem is er iets waar wij minstens net zo benieuwd naar zijn: wat staat er eigenlijk op het menu bij een staatsbanket?

Volgens Hello! Magazine werden de gasten verwend met een uitgebreid driegangendiner dat de smaken van de Deense keuken in de schijnwerpers zette. Het feestmaal begon met een voorgerecht van Noordzeekabeljauw met ingelegde bietjes, gevolgd door een sappige kip ballotine van Gravenstein met knapperige groenten uit de tuinen van Slot Fredensborg. Het diner werd afgesloten met een romige yoghurt-bavarois met abrikozen als dessert. Jum!

De koninklijke tafelschikking (Beeld: NL Beeld)

Speeches en smoezelen

De avond werd traditiegetrouw ook gevuld met speeches, zowel vanuit president Halla Tómasdóttir als natuurlijk koning Frederik.

"Het is een groot genoegen om u samen met Queen Mary welkom te heten in Denemarken. 2024 is voor u en voor ons een jaar van vernieuwing. Vanavond is geen uitzondering: u brengt uw eerste staatsbezoek als presidentieel paar en wij ontvangen ons eerste staatsbezoek als koninklijk paar. [...] Het staatsbezoek markeert dat we samen staan. Dat we elkaar inspireren met goede praktijken en samenwerken aan nieuwe technologische oplossingen die digitale transformatie en duurzame ontwikkeling bevorderen", aldus Frederik in zijn speech.

Koning Frederik spreekt het gezelschap toe (Beeld: NL Beeld)

En ook bij een officiële aangelegenheid als deze ontkom je niet aan een klein onderonsje hier en daar. Wel een beetje awkward als je daar dan nét tussenin zit natuurlijk:

Stuck in the middle: het hoort erbij (Beeld: NL Beeld)

Afijn, op basis van de foto's heeft het gezelschap zich prima vermaakt tijdens het gala. Vandaag gaat het staatsbezoek trouwens nog verder, en staan er verschillende bezoekjes, etentjes en vergaderingen op de planning. Morgenochtend zullen Mary en Frederik de IJslandse delegatie weer uitzwaaien.

Royalty
  • Kongehuset, Hello! Magazine
  • © Kongehuset